Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Mamutlar ve kılıç dişliler tekrar yaşama dönebilir mi?

Bildiğim kadarıyla dna yapısına sahip olunan nesli tükenmiş bir canlıyı bir takım bilimsel çalışmalar ile teorik olarak tekrar yaşama döndürmek mümkün. Geçmişte yaşamış bu canlıları pratikte de bir şekilde yaşama döndürmek mümkün müdür? Mümkün ise tahmini kaç yıl içerisinde böyle bir şey gerçekleşir
963 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Namesis Gzy
Namesis Gzy
10K UP
Okur

Elbette Mümkün . Ama onun süresi oluyor yani bi ara Dinazorlar tekrardan yaratmaya çalışmışlardı Önemli olan DNA nın hasarsız süresi . Ondan sonra Klonları yada Tekrardan yaratılabilir . Mesela Eski bir insanda yaratılabilir , ama o o gibi olmaz ,Çünkü uzay zaman Söz konusudur . Bide bu etik gibi ANLAMSIZ bilimi engelleyen konularda olabiliyor . Demek istediğim önemli olan DNA nın süres, yoksa insan dahil her canlı üretilebilir .

Yünlü mamutların nesli yaklaşık 4000 yıl önce tükendi ancak şimdi bilim insanları, genetik düzenlemelerle bu hayvanların yeniden diriltilmesinin eşiğinde olduklarını söylüyor.

Harvard Üniversitesi’nden genetik uzmanı George Church, melez bir yünlü mamut embriyosu yaratmaktan sadece iki yıl uzakta olduğunu açıkladı. Nihai hedef, bir yünlü mamut embriyosunu bir fetüsün içinde geliştirebilmek.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, bu şekilde saf bir yünlü mamutu yeniden canlandırmak için hala çok fazla zamana ihtiyaç var. İlk olarak Church ve ekibi, Asya filinin genomuna, uzun kıllar, kalın yağ tabakası ve soğuğa adapte olmuş kan gibi temel genetik özellikler ekliyor. Şimdiye kadar 45 mamut benzeri düzenleme, Asya filinin genomuna eklendi. 2015 yılında söz konusu projeye başlandığından beri, araştırmacılar fil genomuna ekleyebildikleri mamut özelliklerinin sayısını 15’ten 45’e çıkardı.

Tüm bu düzenlemelerin etkisini değerlendirmenin yolları üzerinde çalıştıklarını belirten Church, “Düzenlemelerin listesi, fillerin soğuk ortamlarda kalma başarısına katkıda bulunan şeyleri etkiliyor. Küçük kulaklar, deri altı yağı, kıl ve kanı etkileyecek düzenlemeleri zaten biliyoruz.” diyor.

ilim insanları kan kalıntılarının DNA örneği almak için yeterli olabileceğini söylüyorlardı.

Kan örneği alınabilen ilk mamut olma özelliğini taşıyan bu mamutun muhtemelen 40-50 yaşlarında öldüğü düşünülüyor. Dişi olduğu belirlenen mamutun bir bataklığa ya da suya düştükten sonra kendisini kurtaramadığı ve hayatını kaybettiği öngörülüyor ve bu nedenden dolayı mamutun altta kalan kısımlarının neredeyse olduğu gibi günümüze ulaştığı, üst taraflarının ise başka hayvanlar tarafından yenmiş olabileceği tahmin ediliyor.

177 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Erman Ertuğrul. İki Yıl İçinde Melez Yünlü Mamut Yaratılabilir. (17 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close