Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berk Öcal
Üye
0

İnsan yapımı bir uydudan gelen sinyalin, ne kadar uzaklıktan geldiğini ölçebilir miyiz?

Örneğin dünyanın atmosferine sabitlenmiş bir uydudan gelen sinyal ile dünyanın atmosferinden daha yakın veya daha uzak bir yerden gelen bir uydunun sinyalinin ne kadar uzaklıktan geldiğini ölçebilir miyiz? Eğer ölçebilirsek bunu yapmamızı sağlayan aletler, makineler nelerdir ve bu iş nasıl yapılır?
115 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ünlü
Mehmet Ünlü
12K UP
Araştırma Sever (Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğrencisi)

Eğer kaynağın gücünü biliyorsan sinyaldeki zayıflama oranına bakıp yerine tespit edebilirsin. Bunun için dalga boyu frekans ilişkisini formülde koyup hesaplaman ya da hesaplayıcı bulman gerek. Eğer bu mümkün değilse birbirlerine göre konumlarını bildiğin bir anten dizisi kullanarak vericinin koordinatlarını hesaplamak mümkün. Verici den çıkan sinyaller, alıcı antenlerin pozisyonuna göre değişik alıcı antenlere değişik zamanlarda varır, bu alınan sinyallerdeki faz farklarını ve alıcı antenlerinin bildiğin pozisyonlarını kullanarak vericinin yeri (ve dolayısı ile uzaklığı) tespit edilebiliyor. Askeri uygulamalarda ESM (pasif radar, sadece dinliyor) adıyla anılan alet bunu yapıyor. İlgileniyorsan "Electronic Support Measures" diye arat internetten. Sanırsam teorik olarak vericinin koordinatlarını hesaplamak için 7 anten yeterli oluyor, ama pratikte hasas ölçüm için daha fazla anten kullanılmakta.

Eğer uzaklığını bulmak istediğin vericiyi kontrol edebiliyorsan ve alıcın bu vericiden gönderilecek sinyale bir şekilde senkronize ise o zmn bir anten kullanarak uzaklık tespit edebilirsin. Vericin bir sinyal palsi atar; alıcın zaman tutmaya başlar (alıcın vericinle senkronize olduğundan; alıcın, vericinin ne zaman sinyal attığını bilmektedir) ve atılan sinyali aldığında zamanı durdurur. Sinyalin sana ulaşma süresini ve elektromanyetik dalganın hızını kullanarak vericinin sana uzaklığını kolayca hesaplarsın.(uzaklık = hız x zaman) Sadece uzaklık değil koordinat da hesaplamak istiyorsan; bu şekilde 3 tane değişik antenden uzaklık ölçümü almalısın. Bir antenden aldığın ölçüm uzayda, antenine ölçüm miktarı kadar uzaklıklardaki bir çözüm kümesi verir, yani bir çember verir. Sen üç anten kullanıp üç değişik çember bulursun. Sonra bu çemberleri analatik olarak kesişimlerini hesaplayıp vericinin koordinatlarını hesaplarsın. GPS de bu mantık kullanılmaktadır.

Onun dışında uydunun üzerinde yansıtıcı bir yüzey varsa tam dik açıkyla bir atım (kızılötesi ışın olabilir) yollayıp gidip gelme süresini de hesaplayabilirsin, zamanında aya olan uzaklığı kusursuz ölçmek için bu teknik kullanılmıştı. Eğer sorun da uzaydaki gezegen ve yıldızların uzaklığını nasıl ölçtüğümüzü öğrenme isteği de yatıyorsa bıraktığım kaynakdan ulaşabilirsin. 

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kozmik Anafor. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close