Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Hiçbir bilimsel açıklamaya itibar etmeyen topluluklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

'Koronavirüse inanmıyorum' diyen bir topluluk var.
144 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eren Andıç
Tıp fakültesi 5.sınıf öğrencisi

Yusuf merhaba,

Maalesef koronavirüs öncesinde de aşı karşıtlarıyla mücadele ediyorduk. Geçmişten bugüne gelerek bakmak istiyorum.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2019 yılında kızamıkla ilgili yayınladığı raporda; Türkiye’de 2666 kızamık vakası olduğunu bildirdi. 2018 yılına oranla bu veriler bizlere kızamık vaka sayısında artışın olduğunu göstermektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı 2017 yılında 23.000 ailenin çocuğunu aşılatmadığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu paylaşımın daha güncel halini maalesef bulamadım.

Tüm Reklamları Kapat

Aşı karşıtlığının en temeline baktığımızda 1998 yılında Lancet dergisinde İngiliz cerrah Andrew Wakefield KKK (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) karma aşısının yapıldığı çocuklarda aşının otizme neden olduğunu iddia etmişti[1]. Bu sözde bilimsel makale referansıyla Avrupa Kıta’sındaki ülkelerde aşı karşıtlığı savunuldu. Bu süreçte kızamık aşısı olanların sayısında anlamlı düşüş raporlandı. Bu yayının aksine, daha sonra yapılan akademik çalışmalarda aşı ile otizm arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı. Yayın geri çekildi ve Wakefield İngiltere’de meslekten ihraç edildi. Ancak aşı konusunda o günden bu yana sürekli kara propagandalar bilinçsiz kesimlerce yapılmakta, ailelerin aşılanmaya karşı direnç göstermesine ön ayak olmaktadırlar.

Öncelikle insanlara bu durum anlatılmalı makaledeki yanlış değerlendirmelerden ve sonucu kasten çarpıtan Wakefield'tan bahsedilmelidir. Ardından aşıların içindeki adjuvanların - ki en çok konuşulan Aliminyum - görevleri kısaca bahsedilmeli insan sağlığına olası etkilerinin en az düzeyde tutulduğuna dikkat çekilmelidir. Ardından en etkili yol olan aşılanmış bireyler ve aşılanmamış bireylerin fotoğrafları insanlara gösterilmeli, bir toplumda kabaca %88 ve üstü aşılamanın ancak toplumsal bağışıklığı koruyabileceği ancak göç, aşılamanın yapılmaması, savaş, afet durumlarında salgınların tekrarlayabileceği sonucunun da yıkıcı olacağı görseller yardımıyla anlatılmalıdır.

Bugün koronavirüs aşısı konusunda insanlar her gün yeni bir şey duyuyorlar ve mutasyon vb kelimeler yabancı geliyordur. Önceki aşılama başarılarımızı anlatıp insanların aşıya olan güvenlerini tazelemeliyiz. Şu an için ulaşabildiğimiz aşı en iyi aşı diyoruz. Çünkü bir an önce bağışıklanmamız hastalığın etkilerini zayıflatacak ve bir süre vaka görülmedikten sonra, Dünya üstündeki her insanda antikor görünceye dek hayatımız anormal yeni normalle sürecektir. Aşı konusunda bir kişiyi kazanmak toplumun sağlığını korumaya eşdeğerdir. Bilimin ışığı yolumuzu aydınlatsın!

Kaynaklar

  1. A. J. Wakefield, et al. (1998). Ileal-Lymphoid-Nodular Hyperplasia, Non-Specific Colitis, And Pervasive Developmental Disorder In Children. Lancet, sf: 637-641. doi: 10.1016/S0140-6736(97)11096-0. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close