Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünya küresel değil de düz olsaydı mevsimler nasıl etkilenirdi?

982 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Dünya'nın düzlüğü mantık ve fizik dışı olduğundan ötürü, gerçeklik arz etmeyen bir durumda nasıl olurdu sorusuna cevap vermek pek makul değil. Dünya'nın yuvarlak olmasının nedeni, fizikteki yasalar (kütle çekim, basınç kuvveti vb.). Eğer bunları görmezden gelirsek, neye göre bir iklim çıkarımı yapabiliriz ki? Tüm hava dinamiklerinin değişmesi demektir bu. Fizik yasalarının bir paylaşımda izah edemeyeceğimiz kadar değişime uğraması demektir bu.

Ha diyelim ya oldu bir mucize, düz oldu. Fizik kuralları bize torpil geçip istisna yapmaya karar vermiş. Açıkçası Dünya'nın altını nasıl tanımlardık bilmiyorum yani bu düzlüğün altında ne var? Eğer biz sadece üstündeysek zira mevsimlerin oluşması mümkün değil, çünkü mevsimlerin oluşmasının en temel nedeni küresel bir geometride eksen eğikliğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle kumaştan gemi olmaz.

Bu tür sorulara da nasıl bir kaynak verilebilir bilmiyorum. O nedenle bu tür konuların çoğunu, temel fizik yasalarını, gezegenlerin ve yıldızların neden küresel olduğunu açıklayan yazı dizilerimizin bağlantısını bırakıyorum.

249 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Rasyonalist. Yazı Dizisi. (2 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Güneş
Mali Müşavirim

Düz Dünya Modeline Göre Mevsimler ?

Öncelikle küre dünya modeline göre mevsimleri hatırlayalım. Dünyanın güneş etrafında dönmesi sırasında eksen eğikliğinden dolayı güneş ışıkları kuzey ve güney yarıkürelere farklı açılarla gelir. Kuzey yarıküreye dik açıya yakın geldiği aylarda kuzey bölgeleri yaz dönemini yaşarken, güney yarıküreye dik açıya yakın geldiği aylarda ise bu kez güney bölgeleri yaz dönemini yaşar.

Tüm Reklamları Kapat

Peki mevsimleri düz dünya modeliyle açıklayabilir miyiz ? Evet, hem de gayet güzel açıklayabiliriz. Hatta açıklamadan önce şunu itiraf edelim, düz dünyaya ait gerçekleri küre dünyaya uyarlarken adamlar dersini iyi çalışmışlar.

Kürede, dünyanın ekseninin 23,27° eğri olmasının düz dünyada karşılığı düz dünyada güneşin ve ayın spiralin altında veya üstünde olmasıyla aynı sonuçları doğurur.

Tüm Reklamları Kapat

Kürede elips olması düz dünyada güneşin - ayın yörüngelerinin iç çemberden orta çembere ve dış çembere spiral olmasıyla aynı sonuçları doğurur.

Şimdi yukarıya eklediğim fotoğrafa odaklanalım. Evet bize küre dünyada öğretilen Yengeç ve Oğlak dönenceleri ve tabi ekvator düz dünya modelinde de geçerli. Fark şu ki Yengeç kuzeyde, Ekvator ortada, Oğlak güneyde olacak şekilde değil de Yengeç iç çember, Ekvator ortadaki çember alan, Oğlak ise dış çember olacak şekilde güneşin rotasını belirliyorlar. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi güneş bize anlatılan hikayelerdeki gibi çook büyük ve 150 milyon km uzaklıkta falan değil. Aksine daha küçük ve tepemizde dolanıyor. İşte güneşin yengeç dönencesinde (içteki küçük çemberde) dolandığı aylarda düz dünyanın merkezdeki kuzey kutbuna yakın olan coğrafyaları yaz aylarını yaşıyor. Çünkü güneş tam üstlerinde dolanıyor. Bu esnada iç çembere uzak olan Avustralya gibi coğrafyalarda ise kış mevsimi yaşanıyor. Ve güneş zamanla tıpkı bir trenin ray değiştirmesi gibi yengeçten ekvatora ve sonra yine zamanla oradan oğlak rotasına giriyor. Böylece düz dünyanın daha dış çemberinde kalan ülkelerin üzerinden geçmeye başlıyor ve tabi doğal olarak bu kez merkeze yakın olan coğrafyalardan uzaklaşıyor. Özetle güneşin hangi coğrafya üzerinde hareket ettiğine göre yaz ve kış mevsimleri değişim gösteriyor. Ve evet tıpkı derslerde bize söylendiği gibi güneş 21 Aralık’tan itibaren oğlak dönencesine geçiş yapıyor, böylece Türkiye gibi merkeze (iç çembere) yakın bölgelerde kış başlıyor.

Peki bu açıklamaya göre, güneşin iç çemberde katettiği yol ile dış çemberde katettiği yol farklı bu nasıl oluyor derseniz güneşin raylar-dönenceler üzerindeki hızlarının da farklı oluşuyla açıklayabiliriz. İç çemberde merkeze yaklaştıkça güneşin hızı yavaşlıyor, dış çembere geçince ise hızı artıyor. Bu durumu, hareket eden bir bisiklet tekerinde göbeğe yakın (iç çember) bir nokta ile lastiğe yakın (dış çember) bir noktanın senkronize hareketine benzetebiliriz.

Kaynak:Blogger

Kaynaklar

  1. unknown. Düz Dünya Modeline Göre Mevsimler ?. Alındığı Tarih: 21 Aralık 2023. Alındığı Yer: flatearthturkey | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close