Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Nasıl ve neden bağımlı oluruz?

Bağımlılığın sebebi nedir? Basitçe bizi mutlu etmeyen, bize zarar verdiğini bildiğimiz şeylere bile bağımlı olabiliyoruz, bunun nedeni ne? Değişikliği çoğunlukla tehdit olarak görüşümüz olabilir mi? (kaynak ve link gösterebilirseniz ayrıca mutlu olurum)
1,992 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hasan Dağtekin
Ordinaryus

Sorunuzun cevabının değişikliğin tehdit oluşturmasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Her türlü bağımlılığın temelinde beynin ödüllendirme sistemi yatmaktadır. Beyin bir takım şeylerden aldığı sonuçlarla ödüllendirme yapar. O sebeple bağımlılık duyulan şeylere baktığınızda genellikle bir tür yiyecek, içecek, sporsal veya sosyal bir faaliyet veya bir insan olduğunu görürsünüz. Hiç kimse benim sandalye bağımlılığım var sandalyeye oturmadan duramıyorum demez. Bağımlılıkla alakalı şeylerin tamamı duyularla da alakalıdır. Örneğin adrenalin bağımlılığı, bir faaliyet sonucu duyulan histen (ödüllendirmeden) kaynaklanır. Yiyecek, içecek ve bir insana bağlanma gibi konuları detaylı anlatma ihtiyacı görmüyorum tahmin edebileceğinizi düşünerek. Bağımlı olmak için öncelikle bir duyguyu yaşayıp bu duygu sonucunda ortaya çıkan ödülün tadını almış olmamız gerekir. Dolayısıyla hayatında zararlı bir madde kullanmamış birinin o maddeye bağımlı olması beklenemez. Ödülün tadı alındıktan sonra bu ödülü tekrar elde edebilmek için o şeye yeniden ihtiyaç duyarız. Ve gitgide bağımlı oluruz. Bu konunun detayları için beyindeki ödül mekanizmasını iyi anlamak gerekir. Bu konuyla ilgili bir kaynak ekliyorum.

617 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Noroblog. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Halil Ercan
Halil Ercan
2,285 UP
Sosyal Psikolog

Sorduğunuz soruların cevapları hangi bağımlılığı kastettiğinize göre değişir ama genel olarak bakacak olursak bağımlılığın en temel nedeni hormonlarla alakalıdır. Özellikle mutluluk hormonları olan oksitosin ve serotonin hormonlarına. Bu hormonların daha hızlı üretilmesine neden olan durumlara genellikle bağımlı oluruz. Bu bağımlılığın gelişmesinde en önemli neden ise başlangıçta 1x hormonla yaşadığımız hissi bir süre sonra toleransımızın artması ile aynı miktarla yaşamayı başaramamamız ve 2x, 4x şeklinde sürekli olarak alınan maddeyi (veya durumu. Oyun ya da kumar gibi) artırmaktan kaynaklanır. Bağımlılık konusundan genel bir bilgi edinmek isterseniz, özellikle madde bağımlılığı konusunda, aşağıdaki siteye bakabilirsiniz.

493 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kesinlikle Wikipedia Değil. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close