Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Tanrıverdi
Üye
0

Işık bütün renkleri içerir mi? Işıkta bütün renkler var mıdır?

Işık ve renk ilişkisi nedir ? Işık neden beyaz görünüp aslında bütün renkleri içerir?
1,034 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Işık aslında bir elektromanyetik radyasyondur. Radyasyon deyince birçok kişinin aklında aslında tehlikeli olan "iyonize edici radyasyon" geliyor. Fakat radyasyon (radiation) kelimesinin Türkçe karşılığı aslında ışımadır, ışıktır.

Elektromanyetik spektrumda bizim gözle gördüğümüz dar bir bölge var. Renk tanımımız yalnızca bu aralığı kapsıyor. Fakat daha düşük enerjili fotonlar olduğu gibi daha yüksek enerjili fotonlar da tıpkı bunlar gibi birer foton.

Tüm Reklamları Kapat

Neden beyaz oluyor sorusunun cevabı aslında beyazın tanımında saklı. Beyaz dediğimiz renk, tüm renklerin karışımından oluşuyor. Bu ışımanın doğasıyla ve gözümüzün bunu yorumlamasıyla alakalı bir durum. Kafa karışıklığına neden olan şey boyaları karıştırınca beyaz olmaması. Fakat Newton çarkı örneğine bakacak olursanız kafa karışıklığı gidecektir. Sanırım Rasyonalist'te en çok yazdığım konulardan biri bu, çünkü epey önemli olsa da neredeyse hiç bilinmiyor.

Newton çarkı örneği: https://youtu.be/lil4co0z7QA

Tüm Reklamları Kapat

Bir cisim sıcaklığından dolayı ışıma yapar, bu duruma kara cisim ışıması diyoruz. Bu ışımanın aşağıda göreceğiniz üzere bir dağılım şekli vardır.

Bir maksimum noktasına sahiptir ve cismin sıcaklığı arttıkça bu maksimum noktası düşük enerjili bölgeden (kırmızı taraftan), yüksek enerjili bölgeye (mavi tarafa) doğru kayar. Dolayısıyla ısınan bir cisim ilk olarak kırmızı görünür, çünkü en çok ışımayı kırmızıda yapar. Fakat bu ısınıp buna daha çok mavi eklendikçe, kırmızıya mavi karışmasıyla renk beyaza döner. Daha da ısınırsa mavi baskın gelir ve cisim mavi olur.

Bu nedenle soğuk yıldızlar kırmızı, mavi yıldızlar sıcaktır.

Daha iyi anlaşılması için yazdığım birkaç örnek yazıyı aşağıya ekliyorum. Özellikle "Neden yeşil yıldız yoktur?" yazısı konsepti anlamanıza daha iyi yardımcı olacaktır.

186 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Kara Cisim Işıması Nedir?. (24 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Ö. Kayalı. Neden Yeşil Yıldız Yoktur?. (24 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

ışığın içindeki renkleri bilmemde her madde ışığı farklı yansıttığından dolayı renk farklıdır. Örneğin ağaç ışığı kahverengi yansıttığı için kahverengidir . Yani her madde nasıl ışığı yansıtıyorsa o rengi alır. Teşekkürler.

116 görüntülenme

Kaynaklar

  1. bilgicik. Işığınyansıması. (24 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2020. Alındığı Yer: ccisimlerin ışığı yansıtması | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close