Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Üye
0

Gelişmiş toplumlarda iyi kurumlar olduğunu ve halklarına demokratik haklar tanıdıklarını görüyoruz peki Otoriter Çin'in ekonomik gelişiminin sırrı ne?

Dünyaya baktığımızda kültür, dil hatta coğrafya farketmeksizin iyi kurumlar kurmuş ve demokrasisini geliştirmiş toplumların zengin olduğunu görüyoruz. Çin 30 yıl öncesine göre oldukça fazla ekonomik gelişmişlik kazanmıştır. Peki çin bu gelişimi demokrasiyi geliştirmeden nasıl kazandı ya da demokrasisini geliştirdi mi?
218 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Çin'in tarihine baktığınızda her zaman kendi kendine yettiği ve politik olarak nispeten stabil bir bölgede olduğu görülüyor. Bundan 30 yıl önce de Dünya'nın en büyük 7. ekonomosiydi. Günümüzde Dünya'nın en büyük 2. ekonomisi olması ve ABD'yi zorluyor olması ile ilgili teoriler linkteki Yale Üniversitesi'nden Prof. Shapiro'nun ders notlarında özetlenmeye çalışılmış.

Ilk önce bu yükselişin Komunist Sovyet Rusya'sının çöküşünden sonra komünist ülkelerin (Vietnam, Çin...) ve Sovyet Rusya'sından ayrılan diğer ülkelerin komünist rejimin ardından toparlanmaları ve tekrar komunizme dönmemeleri için özellikle ABD ve diğer Batılı devletler tarafından desteklenmesinin bir stratejik hamle olduğunu göz önünde bulundurmak gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca Çin'in şimdiye değin şu gibi avantajlara sahip olduğu görülüyor:

- Geç sanayileşme/gelişme: ilk gelişen ülkeler tüm sistemleri sıfırdan, deneme yanılma yoluyla kurarken Çin gibi sonradan gelişen ülkeler bazı adım ve safhaları yaşamak zorunda kalmadı. Örneğin bankacılık sistemi için cep telefonundan bankacılık yapılabiliyorken banka açmak gibi bir adımı kolaylıkla atlayabiliyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

- başlangıçta nüfusun çoğunluğunun kırsalda oluşu: nüfusun %80'i kırsalda ve ancak %20'si şehirlerdeyken şehirleri planlayıp nüfusu planlı geliştirilmiş sanayi ve ticaret yerleşkelerine taşımak kolay oldu. Bugün Çin'in nüfusunun nerdeyse %80'i şehirlerde.

- Konfüçyus öğretileri'nden uzaklaşmak. Bugün Kuzey Kore gibi ülkeler hala Konfüçyus izinde giderken Çin kendi politikasını geliştirdi.

- Eğitime yatırım. Eğitime büyük yatırım yapıldı ve halen Çin Dünya'nın diğer üniversitelerine öğrenci göndermeye devam ediyor.

- aşamalı değişim: Çin'in Maocu komunizmi henüz çok yerleşmemişti ve oluşturdukları özel ekonomik bölgeler'de (en gelişmişi Şangay oldu) ticaret ve kapitalist ekonomi izleyebildiler. Zamanla bu bölgeler yaygınlaştırıldı ve ekonomiyi de sadece belirli sektörlerde kapitalist/neoliberal değerlerle yönetirken topyekün bir sistem değişimine gitmediler.

- Mao döneminde gerçekleştirilen kamulaşmanın ardından özel sektörü de geliştirdiler ve özel sektör ile kamu sektörleri arasında temiz bir rekabeti gerçekleştirebildiler.

- ihracat odaklı büyüme modeli: büyümeyi üretim ve ihracat odaklı kurdular. Bunun için en başta sadece ucuz ürünleri, yüksek iş gücüne dayalı, fikri mülkiyet hakkı ve çalışanlara sosyal güvence gibi mevhumları göz ardı ederek yüksek miktarda üretip ihrac etmeye odaklandılar. Çin'in çok geniş bir coğrafyada ve yeraktı zenginliklerinin fazla olması gibi avantajlar yüksek miktarda üretimi mümkün kıldı. Ama bugün bu üretimde doğanın tahribatı, çalışanların ve vatandaşların sosyal hakları, ürün geliştirmede kopyalama ve telif haklarına sadık kalmama gibi sorunları görüyoruz. Özellikle son yıllarda Almanya ile ekonomik yakınlaşmalarda bu gibi hakların Çin tarafından gözetilmemesi uluslararası problemler oluşturdu.

- buna rağmen Çin'in yolsuzluk ve rüşvet konusunda sıfır tolerans göstermesi; politikacıları eleştirememenize rağmen rüşvet veya yolsuzlukla ilgili konularda çok sıkı kontrol edilebildikleri ve yargılandıkları görülüyor. Ayrıyeten uluslararası yatırımcıların hukuki problemlerini çözmek için özel mahkemeler ve yasalar geliştirilmiş. Bu da Çin'in güvenilirliğini ve yabancı yatırımcılar için tercih edilebilirliğini arttırmış.

- liderlik: Otoriter sistemler kendini yenileyebilen veya yenileyemeyenler olarak sınıflanabiliyor. Yönetimin babadan oğula geçtiği (Arap şeyhleri gibi) sistemlerin kendini yenileyebilme ihtimalinin düşük olduğu görülüyor. Bugün Çin, Güney Kore, Vietnam gibi ekonomik büyümede başarılı otoriter sistemler karizmatik liderlerle yönetilmiyor ve buna dikkat ediliyor. Çin de Mao'dan sonra karizmatik liderlerden kaçındı.

Kaynaklar

  1. Y. Courses. Kominist Siyaset Ile Kapitalist Ekonominin Füzyonu: Çin Ve Viyetnam. (17 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close