Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alper G
Alper G
1,372 UP
Üye
2

Bir varlığın bir şeyi istemesi o varlığın kusurlu olduğunu gösterir mi?

İstemek, arzulamak bir varlığı kusurlu yapar mı? Kusursuz, eksiksiz bir varlık isteyebilir/ister mi?
722 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Sorunun arka planında ulaşılmak istenen asıl anlam saklanmakta gibi görünüyor. :)

Varlık, yani insan türünün varlık tanımı, sadece kendi boyutlarında geçerli, fizik evren referanslarına bağlı oluşmuştur. Ve fizik evren, büyük patlamadan beri termodinamik yasaların etkisi altında. Entropinin. Bu açıdan da "mükemmellik" tanımı, entropinin hakimiyetindeki varlıklar için mümkün değil, aynı zamanda teknik olarak da fizik evrende bir VARLIKın mükemmel olması mümkün değil.

İki tane açmaz var buna bağlı. 1- Mükemmel olmayan bir zihinle yapılan mükemmellik tanımı geçersizleşmekte. 2- Eğer bir şey fizik evrende mükemmel olabilseydi, biz mükemmel olmayan zihinsel yapılanmamız ile bunu anlayamazdık.

Tüm Reklamları Kapat

Bu açılardan soruda kast edilen üst bir varlık (tasarımcı) ise, baştan bizim zihinsel kusursuzluk tanımımız onun için geçerli olmayacaktır. Yani kavramsal olarak biz kendi mükemmel olmayan mükemmellik referanslarımızla, tasarımcı kavramını olgusunu değerlendiremeyiz - denetleyemeyiz.

Diğer yandan tasarımcı olgusu dışında ele alırsak, isteyen bir varlığın canlılığı kabul edilmiş olmakta. İsteme eylemi bizim yüksek yapılı canlılar için kullandığımız bilincin varlığını belli düzeylerde gerektirmekte. Bu ön kabuller sonrası bir canlının ihtiyacını karşılama amacıyla istemi, onun entropiye karşı mücadele eden bir organizmaya sahip olduğunu gösterir. Eğer bunu kusur olarak tanımlarsak, fizik evrenin işleyişi ile çelişiriz. Çünkü canlılık da entropinin hakimiyetinde gelişti. Hiçbir şey istemeyen bitkiler mükemmel mi diyeceğiz bu tanıma göre.

Kendi ürettiğimiz teorik - düşünsel tanımları referans almamız kaçınılmaz olsa da, çoğu zaman yetersiz kalmakta.

246 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Bu soru gecenlerde benimde kafama takıldı, bir canlının zaaflara sahip olması ve karşı tarafın suistimaline açık olması bir zayıflık olarak algılanabilir keza zaaf zayıflık olarak tercüme edilebilir. isteme eylemi bize motivasyon ve amaç verirken tatmin hisside olusturuyor devamında, ama neyin zararlı bir bağımlılık neyin hayatta kalmak ve gelişmek için esansiyel bir arzu olduğunu bilmek isterdim.neye ihtiyacımız olduğuna biz karar verseydik yine aynı seylerin peşinden mi koşardık?

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close