Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Murphy kanunlarının geçerliliği ve olasılık sistemi üzerinde ki konumu nedir?

Murphy kanunları bizleri gerçekten sayısız olumsuzluklar dizisi içerisinde sıkışıp kaldığımızı ifade eden bir söylem midir? Olasılık hesaplamalarında, bunun aksi nasıl hesaplanabilir?
2,130 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bilimsel yöntemlerle elde edilmiş kanunlar değildir. Aslında deneyime bağlı yorum olarak düşünülebilir. Daha çok termodinamik ilkelerin 2. olan entropi nin hüküm sürmesinin gündelik yaşama yansımalarının derlenmiş hali olarak görülebilir. Biliyoruz ki, büyük patlamadan itibaren entropi olasılıkları artıran bir yasa. İnsan zihni tek düze çalıştığı, aynı anda çok uyaranı - konuyu yorumlayamadığı için düzen tanımımız, evrenin işleyişiyle uyumlu değil. Bu yüzden, bizim minik zihinlerimizde ürettiğimiz düzen-düzensizlik tanımları üzerinden, ters gidecek bir şey varsa, onun mutlaka ters gideceğine dair düşünceler geliştirebiliyoruz. Oysa doğanın işleyişinde "bize göre" ters giden şeylerin de içinde olduğu işleyiş canlılığı doğurmuştur. Aslında bir şeylerin ters gittiğini salt doğaya bakarak söylemek mümkün değil. Bizim YORUMUMUZ o daha çok.

Doğayı - olayları yorumlarken kendi aklımızı esas - temel - referans alıyoruz. Başka türlüsü düşünülemezdi zaten. Ancak, bu demek değil ki, her şeyi "aslında olduğu gibi" ele alıyoruz. Hayır. Çoğu zaman olayların - şeylerin "bize göre" halini ele alıp yorumluyoruz. İşte murphy kanunları da bu yorumlardan biri. Bizim düzen - düzensizlik tanımlarımıza göre, olasılıklar düzensizliği seçmeye meyillidir. Biz kısa vadede hemen kendi bakış açımıza göre olumlu sonuçları öngörüyoruz. Evrensel işleyişte bu oldukça komik ve anlamsız büyük ihtimalle. Doğada ŞEYler, kendi yapılarının kümülatif etkileşimine neden olurlar. Herşey olması gerektiği haliyle ilerler. Biz ise, bize göre olması gerekenleri kategorize etmeye bayılıyoruz. Hatta buna inanıyoruz. İşte insana ait İRADE, BİLİNÇ, (tabii ki haklı olarak) kendi yorumunu esas alarak yaşamı ele almakta kısaca.

Tüm Reklamları Kapat

Ve ekmeğe yağ ve bal sürdüğünde, yere düşen kısmın ağır olan yani ekmek olmayan kısım olması sanki bir terslikmiş gibi geliyor bize. Oysa kütleçekim etkisinden ibaret olan. Ters - olumsuz vs de değil. Olması gerektiği haliyle basit bir işleyiten ibaret. Kütleçekim gibi evrensel kanunların bizim yiyeceğimiz bal - yağ ile alıp veremediği yok.

Burada sadece irade - bilincin faaliyetinde, yargısal öngörüleriyle uyuşmayan sonuçları HATA - EKSİKLİK - OLUMSUZLUK olarak tanımlamasıyla ilgili bir yaklaşım söz konusu. Biz evrenin merkezinde onu yöneten bir erk değiliz. Evrendeki kurallara tabi, mekana - zamana bağlı varlık sergileyen varlıklarız. Bu yüzden kendi yargılarımızı değil, evrensel kanunları referans almaya alışmak zorundayız.

Yaşama - olaylara olumlu olumsuz değil, NÖTR bakmayı öğrenmek durumundayız. Çünkü kendi küçük deneyim alanımız, bütünsel işleyiş için pek bir öneme sahip değilmiş gibi görünmekte.

445 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S.D. Dunn, L.M. Wahl, G.B. Gloor. Mutual Information Without The Influence Of Phylogeny Or Entropy Dramatically Improves Residue Contact Prediction. (15 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2020. Alındığı Yer: academic.oup.com | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close