Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
32K UP
Üye
0

Büyük bir cismin (gezegen, uydu, yıldız gibi) kütleçekim alanından kurtulmak için o cisimden ne kadar uzakta bulunmalıyız?

Örneğin; Dünya'dan ne kadar uzakta bulunursak, onun çekim etkisinden tamamen kurtulabiliriz? Fizikte bunun bir formülü var mıdır?
283 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Emin Zordağlar
Az Çok Araştırmış

Bana göre evrenin hiç bir yerinde kütle çekiminden hasret kalmayacağız. Belli bir zaman geçtiği sürece, kütle çekimi az-çok bize etki edecektir. Ve tekrardan bana göre bir cismin kütle çekiminden kurtulamayız, sadece etkisin azaltacak şekilde uzaklaşabiliriz.

Kaynaktan da bundan şu şekilde bahsetmektedir : "Bilinen temel kuvvetlerden dördüncüsü olan kütle çe­kim kuvveti en zayıf kuvvet olmakla birlikte etki alanı en büyük olan kuvvettir. Moleküllerden, gezegenlere, gezegenlerden evrenin en uç noktalarına kadar etkileri görülmektedir."

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. WEBDERS. Kütle Çekim Ve Kepler Kanunu. (14 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2020. Alındığı Yer: WEBDERS | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuzun cevabı, nasıl bir gök cisminden, hangi güç ile uzaklaşmayı denediğiniz ile ve ondan ne kadar uzakta bulunduğunuz ile ilgili. Değişken yani. Tüm gök cisimleri, kütlelerine göre başka cisimlere bir kütleçekimi uygularlar. Bunun bir formülü elbette var, aşağıda kaynağını veriyorum. Bizim gibi, ancak günlük hayatta kullanılan matematiğe hâkim insanlar için zorlayıcı bir hesaplama olsa da bu, bilim dünyası için pek de karmaşık bir hesaplama sayılmaz.

Ve sorunuzdaki "tamamen" talebi bir muğlak. Çünkü uzayda, hiç bir cismin kütleçekimine maruz kalmayacağınız bir koordinat ve bölge var mıdır bilinmez. Yani siz dünyadan 40 milyon km uzaklaşsanız bile aslında Dünya'nın kütleçekimi hâlen üzerinizde etkili olur ama Mars'ın kütleçekimi daha büyük olacağı için siz Mars'In kütleçekimi alanında ya da bir başka söylem ile Mars'ın kütleçekiminin, Dünya'nın kütleçekimine galip geldiği bir bölgeye girmiş olursunuz. Özetle Dünya'nın kütleçekiminden kurtulmak derken, boşlukta tamamen hareketsiz durmayı kast ediyor iseniz bu pek olanaklı görünmüyor. 40 milyon km uzaklıkta Dünya'ya doğru hareket etmezsiniz belki (Mars sebebi ile) ama bu durum, Dünya'nın kütleçekiminin etkisinden tamamen kurtulduğunuz anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Kütleçekimi. (14 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close