Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Evrimde canlıları üremeye iten unsur ne olabilir ?

Evrimle ilgili şunu merak ettim canlıları üremeye iten unsur nedir ? yani neticede üreyemeyen bir canlıda yaşamına devam edebiliyor ve birde ilk hücreler üremenin gerektiği kanatine nereden ulaşmış olabilir neticede onlarda çok basit yapılı canlılar olduğu için soyunun devamlılığı gibi bir olgunun kendilerine olucak yararını ölçmeleri çok garip geliyor
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağla A.
Çağla A.
2,297 UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi

Merhaba,

Öncelikle evrimin veya soruda bahsettiğiniz gibi evrilen canlıların bir bilincinin olmadığını vurgulamak önemli olacak burada sanırım. İlk canlılar "üremeye gerek var" şeklinde bir kanaatleri olduğundan değil, tamamen biyokimyasal mekanizmalar sonucu bu özelliği kazanmışlardır. Zaten sadece üreme için değil, herhangi bir evrimsel konu için evrimin bilincinden, amacından bahsedemeyiz, sadece organizmanın bulunduğu ortama en iyi şekilde uyum sağlayacağı değişiklikler evrim tarafından korunur ve yeni jenerasyonlara aktarılır, öldürücü olanlar ise popülasyondan silinirler.

Spesifik olarak üreme konusuna dönecek olursak da, tek hücrelilerdeki şekliyle üreme yani canlının mitozla bölünmesi, DNA'nın kendini kopyalayabilmesi ve hücrenin sonrasında ikiye bölünebilmesi sonucu olmuştur. Hücreyi bu bölünmeye iten pek çok faktör olabilir, ki bunlardan biri olarak hücrenin yüzey alanı/hacim oranına bakabiliriz. Hücre belli bir yoğunluğa eriştikten sonra artık dışarıdan madde alması güçleşecek ve işlevlerini eskisi gibi yerine getiremeyecektir. Bunu çözmenin yolu da genetik materyalini kopyalayıp, bunu iki yeni hücreye eşit şekilde dağıtarak bölünmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Eşeyli üremeye gelecek olursak da, evrimsel anlamdaki en büyük avantajı şüphesiz ki popülasyonda genetik çeşitliliği crossing over (parça değişimi), independent assortment (bağımsız dağılış) (homolog kromozomların mayozda farklı gametlere dağılması) gibi olaylarla arttırmasıdır. Yeni gen kombinasyonlarıyla oluşacak canlının değişen ortam koşullarına uyum sağlama (ve doğal olarak hayatta kalma) başarısı da hiç kuşkusuz artacaktır.

Umarım yardımcı olmuştur

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close