Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nisko Armah
Nisko Armah
6K UP
Üye
0

Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm'de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C'dir. Neden odamızdaki su buharı yoğunlaşıp su olmuyor?

2,418 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Serkan Demir
ukala

Düzeltme:  donma esnasında kütlesi değil, hacmi artar

                      ................................................................................................................................

Tüm Reklamları Kapat

487 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hughkg. (9 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serkan Demir
ukala

Su buharlaşma açısından, bir de donma sırasında kütlesinin artması açısından özel bir maddedir. 

Çoğu çözücü (alkol) gibi su da gaz formuna geçmek için kaynama noktasına gelmeye ihtiyaç duymaz. Su donma noktasının üzerinde herhangi bir sıcaklıkta buharlaşabilir, ama normal basınç şartlarında sıfırın altında sıcaklık değerinde gaz halde kalamaz. 

Tüm Reklamları Kapat

Havadaki (odamız veya bahçemiz) suyun yoğunlaşıp damlacık olması (çiğ veya yağmır tanesi) havanın barındırabileceği nem miktarına bağlıdır. Kış aylarında dışarıdan içeriye giren soğuk hava ısındığı için nem tutma kapasitesi artar, başka bi deyişle kurulaşır, hatta okadar kurulaşır ki; nefes aldığımızda boğazımızın içindeki nemi bile emer, boğazımızı kurutur. Bu sebepten kış aylarında özellikle bebeklerin uyuduğu odalarda hava nemlendiricileri kullanılır. 

Aynı şekilde, sıcak havayı soğutursak, havanın nem (su, rutubet) tutma kapasitesi azalıcağı için, havanın içinde duramayan su, gaz fazdan su fazına geçmek zorunda kalıcaktır, ama bu oda şartlarında gözle görülebilecek ciddiyette olmaz. Fakat sıcak hava soğuk yüzeye temas ederse, ozaman gözle farkedilebilir bi yoğunlaşma olur. Mesela; kışın arabanın içinde ısınan hava, dışarıdaki soğuk hava ile temas halinde olan, soğuk cam yüzeyine temas edince soğur ve fazla nemi cam yüzeyine bırakır; bu da camın buğlanmasına sebep olur. Veya yazın, klima ile soğutulan hava, ani soğuma esnasında hızlı bir şekilde nemimi bırakmak zorunda kalır, bu nem de klimanın hortumundan damlar.  

Tüm Reklamları Kapat

Ama odanın içerisindeki havanın damlalar halinde suyununu bırakması için aşırı bir hava soğuması gerekir ki; bu extreme soğumada da yağmur değil, dolu oluşur ????

Ayrıca maddeler soğudukça hacimleri küçülür, diğer deyişle; yoğunlaşır. Mesela donmuş zeytin yağı sıvı zeytin yağından daha yoğun olduğu için dibe çöker.

Ama su aksi bir şekilde; 4 °C den aşağı düştükçe hacmi artar. Bu yüzden buzlukta unuttuğumuz şişeler tam dolu ise patlar.

Su bu özellikte olmasaydı, donduğunda hacmi azalır, haliyle yoğunluğu artar ve batardı. Böyle olsaydı buz dağları olmaz, donan su dibe çöker ve kutup bölgelerindeki denizlerin dibi donmuş olurdu.

591 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilimgenç. (9 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close