Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bakterilerin kingdomları nelerdir?

Canlıların sınıflandırılmasında arke,bakteri ve ökaryotların üç ana domaini oluşturuyor,arke ve ökaryotlar için keskin bir şekilde alt sınıflar yani kingdom,phylum,class ... şeklinde belirginken bakteriler için herhangi bir kingdom bulamadım,bu konu hakkında bilgilendirebilir misiniz?
430 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasemin Akın
1. nesil yazar

Bakterilerin sınıflandırılması birkaç kritere göre yapılır. Bunlardan biri metabolizmadır ve bakteriler organik bileşikleri sentezlemede kullandıkları karbon şekline göre üçe ayrılır; ototrofikler CO2 fiksasyonu yaparlar, heterotrofikler diğer organik besinleri sindirerek karbon kaynağı elde ederler ve miksotrofikler ikisini de yaparlar. Organik bileşikleri elde etmek için kullandıkları indirgeyici ajanlara göre ise bakteriler; litotrofik (inorganik bileşikleri kullanan), organotrofik (organik bileşikleri kullanan), fototrofik (ışık enerjisini kullanan) ve kemotrofik (kimyasal bileşenleri kullanan) olarak sınıflandırılabilirler.

Metabolizma haricinde bakteriler örneğin aşırı tuzlu, aşırı soğuk ya da sıcak ortam gibi yaşadıkları yere göre sınıflandırılırlar. Diğer sınıflandırma biçimi morfolojiye göredir; örneğin bir bakterinin küresel, çubuk ya da filamentöz olması veya hücre duvarının özelliğine göre gram negatif veya gram pozitif olması.

Fakat bu sınıflandırma türleri bakterinin evrimi hakkında çok bir şey ifade etmez, aynı ortamda yaşayan ya da aynı metabolik özelliklere sahip bakteriler filogenetik olarak birbirlerinden uzak olabilir. Bilim insanları bakterileri genetik özelliklerine bakarak sınıflandırmayı başarmışlardır fakat asıl sorun, sınıflar arası hiyerarşidir. Yani soruda belirttiğiniz gibi, bakterileri diğer canlı grupları gibi sınıflandırmak zordur. yine de "süper grup" ya da "süper filum" denen bakteri taksonları, bakteriler arasında ki evrimsel ilişkiyi anlamamız için yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunları incelemek için, kaynağa göz atabilirsiniz.

Bakteri sınıflandırması
Bakteri sınıflandırması
wikipedia

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Bacterial Phyla. (9 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close