Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Virüsler nasıl mutasyon geçirir?

Korana virüsü nasıl mutasyon geçirmiştir? İnsandan insana bulaştığı içinmi ve parazitler mutasyon geçirirmi.
234 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Mutasyon DNA veya RNA olsun genin nükleotid diziliminde oluşan değişikliklerdir. Viral DNA veya RNA'nın çoğalmak için kendisini kopyalaması esnasında:

-Nokta mutasyonu: tek bir nükleotidin değişimi, örneğin A yerine G gelmesi gibi. Bu değişim önemli bir değişiklik yaratmayabileceği gibi oluşturduğu kodona bağlanacak amino asitin değişmesine de sebep olabilir. Ya da bağlı bulunduğu kodonun stop kodonu olarak okunmasına sebep olup tamamlanmamış bir proteine dönüştürebilir.

- insersiyon mutasyonu: ekstra nükleotidlerin gene eklenmesi

Tüm Reklamları Kapat

- delesyon mutasyonu: DNA veya RNA'nın bir parçasının kopup kaybolması, silinmesidir.

- çerçeve kayması mutasyonu: insersiyon veya delesyon mutasyonları sonucunda ortaya çıkan genetik materyalin yanlış okunması. Örneğin "Ali gel yol var" anlamlı cümlesinde bir harfin silinip tekrar 3'lü kodonlar şeklinde okunduğunu var sayalım: "lig ely olv ar" gibi anlamsız bir düzenle oluşan yeni kodonlar da doğru aaleri bağlayamaz.

Bu mutasyonlar virüsün konakçı hücresinde RNA veya DNA'sını çoğaltması esnasında meydana gelebilecek mutasyonlar. Bunlara ek olarak; konakçı hücresinin enzimlerinin viral DNA veya RNA'yı etkilemesi ( örneğin APOBEC, ADAR).

Virüslerin mutasyon oranı bu çoğalmayı ne kadar sık yaptığı ne kadar bulaşıcı olduğu, bulaşıcılığı sırasında konakçısına ne kadar zarar verdiği gibi faktörlerin yanında DNA veya RNA'sını hangi modelle çoğalttığı (yarı korunmalı çoğalma veya damgalama makinesi modu), DNA polimeraz'ın güvenirliliği ve düzeltme mekanizmalarının olup olmaması, hücreden ayrılırkenki optimum zamanla (erken ayrılmada tamamlanmamış virüslerin varlığı geç ayrılmada çok fazla virüsün birden açığa çıkması gibi) faktörlere de bağlı olarak değişmektedir.

Parazitler de mutasyon geçirir. Fakat parazitler virüslerden ayrıdır. Tek hücreli parazitler olduğu gibi iç ve dış parazitler, sporlanarak çoğalandan larva formu geçirene çok değişik ve farklı yaşam formları ve stratejileri de olabilir.

120 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close