Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

4 Boyutlu Biyomühendislik Malzemeleri Normal Dokular Gibi Eğilip Bükülebiliyor!

2 dakika
3,380
4 Boyutlu Biyomühendislik Malzemeleri Normal Dokular Gibi Eğilip Bükülebiliyor! Flickr
Hidrojel iskelesi
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Doku mühendisliği uzun zamandır laboratuvar ortamında yeni dokular ve hatta organlar oluşturmak için üzerine hücre ekili, geometrik olarak statik iskeleler ile çalışmak üzerine kurulu durumda. Genellikle biyobozunur polimer yapısında bulunan iskele malzemesine hücreler bağlanır ve eğer bu hücreler için uygun besinler tedarik edilirse hücrelerin üzerinde bulundukları iskele biyobozunurken bu hücreler dokuları oluşturur. Fakat bu model, dokuların normal şekilde oluşumunun altında yatan alışılmadık şekildeki dinamik morfolojik süreçleri göz ardı eder.

Chicago'daki Illinois Üniversitesi araştırmacıları, dıştan gelen tetikleyici sinyallere yanıt olarak önceden programlanmış ya da isteğe bağlı olarak defalarca şekil değiştirebilen yeni 4 boyutlu hidrojeller geliştirdi. Bu 4 boyutlu hidrojeller, uyartılara yanıt olarak zaman içerisinde şekil değiştirebilen 3 boyutlu malzemelerdir.

Advanced Science dergisinde yer alan çalışmada Eben Alsberg liderliğindeki UIC araştırmacıları bu yeni malzemelerin kendilerine karşılık gelen doğal eşlerine daha çok benzeyen ve oluşumları sırasında hareketi yönlendiren güçlere tabii tutulan dokular geliştirmeye yardımcı olmaları için kullanılabileceklerini gösterdi.[1] Richard& Loan Hill Biyomedikal Mühendisliği Profesörü ve yayında yazışmadan sorumlu yazar olan Alsberg şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Hidrojeller, zaman içerisinde birden çok defa kontrollü olarak şekil değiştirmeleri için programlanabilir ya da tetiklenebilirler. Bu strateji, gelişen ya da iyileşen dokuların uğradığı sürekli şekil değişikliklerini kısmen taklit etmek ve uyarmak için uygun olan deneysel koşulları sağlıyor. Bu strateji aynı zamanda morfogenez konusunu çalışmaya olanak sağlarken doğal dokulara daha çok benzeyen doku mimarilerinin planlanıp düzenlenmesine de yardım edebilir.

Bu yeni materyal, farklı ölçülerde şişip büzülen ve su veya kalsiyum konsantrasyonuna yanıt olarak genişleyen/uzayan çeşitli hidrojellerden oluşmaktadır. Araştırmacılar karışık katmanlama modelleri oluşturarak kümelenmiş malzemeyi katmanlar şiştikçe ve/veya büzüldükçe bir yöne ya da diğerine bükülecek şekilde yönlendirebilir. UIC (Chicago'daki Illinois Üniversitesi)'de Ortopedi, Farmakoloji, Makine ve Endüstri Mühendisliği Profesörü olan Alsberg şunları söylüyor:

Örnek vermek gerekirse mevcut kalsiyum miktarını ayarlayarak bu malzemelerin şeklini değiştirebiliriz.

Araştırmacılar, deneyleri esnasında hidrojellerin akciğerde gaz alışverişinin gerçekleştiği kısımda yer alan, küçük kese benzeri yapıya sahip alveollerin şekline benzeyen bir cep formu almalarını sağlayabildi.

Alsberg'in hidrojelleri yapılarını birden çok defa değiştirmekle kalmamakla beraber aynı zamanda hücre-uyumludur, yani hücrelere dahil edilebilirler ve bu dahil edildikleri hücreler canlı kalır. Bu, mevcut 4 boyutlu malzemelerin birçoğunun yapamayacağı bir şeydir. UIC'de doktora sonrası araştırma görevlisi ve yayının ortak yazarı olan Aixiang Ding şöyle diyor:

Eşsiz hidrojel sistemlerimizin doku mühendisliği açısından yapabileceklerinin sınırlarını zorlamayı gerçekten sabırsızlıkla bekliyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Illinois at Chicago

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 11
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. Ding, et al. (2021). Cell‐Laden Multiple‐Step And Reversible 4D Hydrogel Actuators To Mimic Dynamic Tissue Morphogenesis. Advanced Science. doi: 10.1002/advs.202004616. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:04:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11011

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Üstal, et al. 4 Boyutlu Biyomühendislik Malzemeleri Normal Dokular Gibi Eğilip Bükülebiliyor!. (29 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11011
Üstal, A., Telimenli, C. C. (2021, September 29). 4 Boyutlu Biyomühendislik Malzemeleri Normal Dokular Gibi Eğilip Bükülebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11011
A. Üstal, et al. “4 Boyutlu Biyomühendislik Malzemeleri Normal Dokular Gibi Eğilip Bükülebiliyor!.” Edited by C. Caner Telimenli. Evrim Ağacı, 29 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/11011.
Üstal, Alara. Telimenli, C. Caner. “4 Boyutlu Biyomühendislik Malzemeleri Normal Dokular Gibi Eğilip Bükülebiliyor!.” Edited by C. Caner Telimenli. Evrim Ağacı, September 29, 2021. https://evrimagaci.org/s/11011.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close