Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

2.400 Dili Kapsayan Araştırmaya Göre Dünyanın Dil Çeşitliliğinin Yarısı Tehlike Altında!

4 dakika
1,039
2.400 Dili Kapsayan Araştırmaya Göre Dünyanın Dil Çeşitliliğinin Yarısı Tehlike Altında! Pexels
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünyada 7.000'den fazla dil var ve bunların gramerleri arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Dil bilimciler bu konuyla ilgileniyorlar çünkü bu farklılıklar bize tarihimiz, bilişsel kabiliyetlerimiz ve insan olmanın ne anlam ifade ettiği hakkında bir içgörü sağlıyor. Ancak çocuklara gitgide daha az dil öğretilmesi ve bazı dillerin gitgide daha az konuşulması, dünyadaki dil çeşitliliğini riske atıyor.

Araştırmacılar, Science Advances'te yayımlanan yeni bir makaleyle birlikte dillerin gramerleri için Grambank adını verdikleri kapsamlı bir veri tabanı geliştirdi.[1] Bu kaynak sayesinde dillerle ilgili akademik soru işaretlerinin birçoğuna yanıt bulunabiliyor ve mevcut sorunların çözülmemesi halinde dil çeşitliliğinin ne kadar azalabileceği anlaşılabiliyor. Şimdiye dek elde edilen bulgular, bizlere şu uyarı mesajını veriyor: Dilleri kaybediyoruz, dil çeşitliliğini kaybediyoruz ve bu konu hakkında bir şey yapmazsak, kolektif geçmişimize açılan pencerelerden bazılarını yitireceğiz!

Gramer Nedir?

Belli bir dil içerisinde neyin cümle, neyin "zırva" olduğunu belirleyen kurallar bütününe gramer denir. Örneğin İngilizce'de haber kipi kullanmak şarttır. "Sarah", "kâğıt" ve "yazmak" kelimelerini anlamlı bir cümlede bir araya getirebilmek için zamanı bildiren bir kip kullanılması gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bu durum her dil için geçerli değildir. Japonya'daki yerel bir dil olan Hokkaido Ainu dilini konuşan insanların, cümle içerisinde zamanı bildirmesine hiç gerek yoktur. Cümle içerisine "halihazırda", "yarın" gibi kelimeler ekleyebilirler ama eklemeseler bile anlamlı bir cümle kurulabilir. Büyük antropologlardan Franz Boas'ın bir zamanlar söylediği gibi, "gramer, [...] deneyimlerin hangi açılardan ifade edilmesi gerektiğini belirler".[2]

Dil bilimcilerin ilgi alanı, "doğru" gramer değildir. Gramerin zamana ve mekâna göre değişebildiği bilinen bir şeydir ve dil bilimciler bu farklılıkların kötü değil, aksine harika bir şey olduğunu düşünmektedir.

Diller arasındaki kural farklılıkları hakkında araştırma yaparak zihinlerimizin nasıl çalıştığına, çevremizdekilere nasıl anlam aktarımı yaptığımıza dair bilgi edinebiliriz. Ayrıca tarihimizi, nereden geldiğimizi, şu an olduğumuz yere nasıl geldiğimizi öğrenebiliriz.

Gramere Adanmış Dev Bir Dil Bilimsel Veri Tabanı!

Uluslararası isimlerden oluşan bir grup araştırmacı, yıllarca dil kurallarıyla ilgili kitaplar okuduktan, farklı dillerin uzmanlarıyla ve konuşanlarıyla görüştükten sonra Grambank projesini hayata geçirdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı dillerin gramerleri arasında büyük farklılıklar olabildiği için bu, hayata geçirmesi kolay bir proje değildi. Ayrıca insanlar, dil kurallarının tam olarak nasıl işlediğini tarif ederken birbirlerinden farklı tarifler verebiliyordu. Araştırmacıların karşılaştığı zorluklardan biri de bu farklılıkları anlamaktı.

Araştırmacılar, ikisi yazılı olmak üzere toplamda 2.400'den fazla dil arasında kıyaslamalar yapabilmek için 195 tane sorudan yararlandı. Aşağıdaki haritada her bir nokta bir dili temsil ediyor ve birbirine yakın olan dillerin renkleri de yakın tonlarla gösterilmiş. Bu harita hazırlanırken temel bileşen analizi olarak bilinen bir teknik kullanıldı. Böylece 195 soru, üç farklı boyuta ayrıldı ve araştırmacılar bunları daha sonra kırmızı, yeşil ve mavi olarak haritalandırdı.

Ortaya çıkan renkler arasında çok fazla çeşitlilik olması, diller arasında ne kadar fark olduğunu gösteriyor. Örneğin Pasifik gibi renklerin birbirine benzer olduğu yerlerdeki dillerin birbiriyle bağlantılı olduğu veya o diller arasında çok fazla alışveriş olduğu söylenebilir.

Grambank veri setinde yer alan dillerin yer aldığı Dünya haritası. Renkler gramerin benzerliğini yansıtıyor. Yani renkler birbirine ne kadar yakınsa, diller de o kadar yakın.
Grambank veri setinde yer alan dillerin yer aldığı Dünya haritası. Renkler gramerin benzerliğini yansıtıyor. Yani renkler birbirine ne kadar yakınsa, diller de o kadar yakın.
The Conversation

Ne yazik ki dünyadaki yerel diller, kolonizasyon ve küreselleşme yüzünden büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Biliyoruz ki bir dilin ölmesi, yerli bireylerin ve halkların sağlığını ciddi şekilde etkiliyor çünkü insanların atalarıyla, geleneksel bilgileriyle olan bağları zarar görüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Dünyadaki Dil Çeşitliliğinin Neredeyse Yarısı Risk Altında!

Yapılan araştırmanın amaçlarından biri, tekil dillerin ötesinde gramer çeşitliliğinin ne derecede azalabileceğini öğrenmekti. Grambank veri tabanı, dünya genelindeki diller arasında şaşırtıcı derecede fazla varyasyon olduğunu ortaya koyuyor ve bu da insanların değişim, varyasyon, yaratım konularında ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, halihazırda risk altında olan dillerin kaybolması halinde bunun ne gibi etkiler doğuracağını bulmak için ekolojik bir ölçüm yaptı. Elde edilen sonuca göre dünyadaki bazı bölgeler, diğerlerinden daha çok etkilenecek.

Özellikle Güney Amerika'daki ve Avustralya'daki sonuçlar korku verici. Bu bölgelerdeki yerel dillerin tamamı risk altında, o yüzden buradaki yerel dil çeşitliliğinin tamamen kaybedilmesi bekleniyor. Pasifik, Güneydoğu Asya, Avrupa gibi dillerin daha güvende olduğu yerlerde bile çeşitlilik yaklaşık %25 oranında azalıyor.

Coğrafi bölgeler arasındaki gramer çeşitliliğini (işlevsel zenginlik) gösteren sütun grafiği. Açık yeşil güncel çeşitlilik seviyesini gösterirken koyu yeşil, risk altında olan dillerin ölmesi halinde elde edilecek seviyeyi gösteriyor.
Coğrafi bölgeler arasındaki gramer çeşitliliğini (işlevsel zenginlik) gösteren sütun grafiği. Açık yeşil güncel çeşitlilik seviyesini gösterirken koyu yeşil, risk altında olan dillerin ölmesi halinde elde edilecek seviyeyi gösteriyor.
The Conversation

Dillerin yeniden hayata döndürülmesi için sürekli olarak çaba gösterilmezse çok fazla insan zarar görecek ve insanlık tarihine, bilişselliğe, kültüre açılan ve ortak olarak kullandığımız çerçeve, parçalara ayrılacak.

Birleşmiş Milletler, 2022-2032 aralığını Yerli Diller On Yılı ilan etti.[3] Dünya genelinde Ngukurr Language Centre, Noongar Boodjar Language Centre, Kanada'daki Heiltsuk Cultural Education Centre gibi bazı yerel kuruluşlar, dilleri hayatta tutmak veya hayata döndürmek için çalışıyor. Dünya'nın en eski dillerinden birinden bazı kelimeleri seslendirmek veya sadece kelimeleri incelemek için Angelina Joshua tarafından hazırlanan interaktif animasyona göz atabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:37:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15312

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Sakmar, et al. 2.400 Dili Kapsayan Araştırmaya Göre Dünyanın Dil Çeşitliliğinin Yarısı Tehlike Altında!. (11 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15312
Sakmar, Ö., Alparslan, E. (2023, August 11). 2.400 Dili Kapsayan Araştırmaya Göre Dünyanın Dil Çeşitliliğinin Yarısı Tehlike Altında!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15312
Ö. Sakmar, et al. “2.400 Dili Kapsayan Araştırmaya Göre Dünyanın Dil Çeşitliliğinin Yarısı Tehlike Altında!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 11 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/15312.
Sakmar, Ömer. Alparslan, Eda. “2.400 Dili Kapsayan Araştırmaya Göre Dünyanın Dil Çeşitliliğinin Yarısı Tehlike Altında!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, August 11, 2023. https://evrimagaci.org/s/15312.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close