Maymunlar, Başka Türlerle İletişim Kurmak İçin Aksanlarını Değiştirebiliyor!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Daha önce hiç insanların sizi daha iyi anlaması için bir "aksan" kullandığınız oldu mu? Amazon yağmur ormanlarında ki bazı Tamarin maymunları, eğer yakın bir türle yaşam alanlarını paylaşıyorlarsa, buna benzer bir şey yapıyorlar. Kırmızı elli tamarinlerin, seslerini alacalı tamarinlerinkine benzeyecek şekilde değiştirdikleri görülüyor. Böylece iki tür, kendi bölgelerinden çıkmadan birbirlerini uyarabiliyorlar.[1]
Tamarinler, yakınlarına gelen diğer grup bireylerini uyarmak için uzun ve tiz ıslıkları kullanıyorlar. Cambridge Üniversitesinden araştırmaya katılan Jacop Dunn, şöyle diyor:
Kimse kavgaya girmek istemez. Birbirinizi uyarmak için önce biraz çığlık bağırırsınız. Bu, iki grup arasındaki mesafeyi korumanın bir yoludur.
Alacalı tamarinler (Saguinus bicolor) saf bir sese sahipken, kırmızı elli tamarinler daha geniş bir ses aralığına sahiptir (Amazon'un çoğunda benzer bir sese sahip olsalar da).
Brezilya Manaus'taki Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü'nden Tainara Sabroza, iki türün yaşam alanının kesiştiği yerde seslerin daha benzer olup olmayacağını merak etti ve ekibi, yaşam alanı iç içe geçmiş veya sadece bir türün yaşadığı 15 ayrı bölgede ses kaydı aldı. Paylaşılan bölgede alacalı tamarinlerin seslerinin değişmemesine rağmen, kırmızı elli tamarinlerin ıslıklarının değiştiği görüldü. Dunn, bunu şöyle izah ediyor:
Bu bir aksan gibi, çünkü aynı mesajı birazcık farklı seslerle veriyorlar.
Seslerdeki değişim, yalnızca el değmemiş yaşlı ormanlarda yaşayan tamarinler arasında görülüyor. Daha önce ağaçların kesildiği ve yeniden büyüyen bitki örtüsünün daha genç olduğu, daha az kalın ağaç gövdesinin olduğu, dolayısıyla da sesi farklı şekillerde ileten yerlerde görülmüyor.
Hayvan seslerinin benzeşmesi, daha önce habitatlarını paylaşan farklı kuşlar arasında görülmüştür, ancak bu, primatlarda kaydedilen ilk vakadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 13
- 5
- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: NewScientist | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. V. Sobroza, et al. (2021). Convergent Character Displacement In Sympatric Tamarin Calls ( Saguinus Spp.). Behavioral Ecology and Sociobiology, sf: 1-13. doi: 10.1007/s00265-021-03028-x. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:58:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10541
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in NewScientist. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.