Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

24 Kasım 1859'da Charles Darwin, Türlerin Kökeni'ni Yayımladı!

2 dakika
5,539
24 Kasım 1859'da Charles Darwin, Türlerin Kökeni'ni Yayımladı! Live University
Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin, 24 Kasım 1859 senesinde Türlerin Kökeni Üzerine isimli şaheserini yayınladığında, daha baskı gününde kitabın 1250 kopyasının tamamı satıldı! Ancak ilk birkaç ay boyunca kitabın içerisindeki bilimsel tezin anlamı ve önemi bilim camiasında, dolayısıyla halk arasında anlaşılamadı. Üzerinde pek fazla durulmadı. Fakat çok kısa bir süre sonra, işler değişmeye başladı. Bilim insanları, insanlık tarihinde ilk defa günümüzdeki canlı çeşitliliğinin devasa boyutlarının somut ve ayakları yere basan bir şekilde açıklayabilen bir teoriyle karşı karşıya olduklarını anladılar. Dahası, Darwin'in titiz bir şekilde hazırlanmış tezi, çok fazla sayıda örneği ve gözlem verilerini bir arada toplamayı başaran ilk çalışmaydı. Bilim insanları arasındaki bu uyanış, bilim tarihinin kökünden değişeceği yılların temelini attı. Sonraki 1 sene içerisinde çok ateşli tartışmalar yaşandı ve Darwin'in Evrim Teorisi, canlılığı açıklayan rakipsiz bilim teorisi halini aldı. İlk 10 sene boyunca tartışmalar sürdüyse de, 1870'lere gelindiğinde önemsenmeyecek sayıda birkaç bilim insanı haricinde, neredeyse istisnasız olarak tüm bilim camiası, Evrim Teorisi'nin açıklayıcı gücünü ve bilimsel niteliğini anlamış ve kabul etmişti.

Evrim Teorisi'ne karşıtlığın kökeni, tarihin her anında bilimin karşısında olmayı başarabilmiş şahsi inançlar cephesinden gelmekteydi. Ancak buna rağmen Darwin'in teorisi, kilise camiasını bile ikiye bölmeyi başarmıştı. Kimisi bu teoriyi canlılığın var oluşuna dair mucizevi mekanizmayı açıklayan ilahi bir yaklaşım olarak görüyordu. Büyük bir kısım ise bu teoriyi "şeytanın işi" olarak yaftalamıştı bile... Düşünceleri bilim açısından önemsiz olan bu camianın ötesinde, bilim camiasında da Darwin'in en yakınları bile konuya kuşkuyla yaklaşıyordu. En azından ilk başlarda... Örneğin bu hoş karikatürde de görülen, Londra Doğa Tarihi Müzesi'nin en meşhur küratörü olan, dinozorların babası olarak bilinen Richard Owen, bunun en ilginç örneklerindendir.

Darwin'in kitabının modern zamanlarda nasıl duyulacağına dair hoş bir betimleme...
Darwin'in kitabının modern zamanlarda nasıl duyulacağına dair hoş bir betimleme...
Tom Gauld (New Scientist)

Kitaba Gelen Tepkiler

Owen'ın Darwin'in ileri sürdüğü kurama karşıtlığını ve olayların arka planını buradaki yazımızda detaylıca anlatmıştık; meraklılarının o yazımızı da okumasını tavsiye ederiz. Ayrıca aşağıdaki videomuz da doğrudan aynı konuyla ilgili:

Tüm Reklamları Kapat

Darwin'in en büyük savunucularından Thomas Huxley'in, yine karikatürde adı anılan Piskopos Wilberforce ile tartışmasını buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 23:03:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3638

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Diş Hekimliği
Akademik
Kütle
Beslenme Biçimi
Şizofreni
Yayılım
Yıldızlar
Mühendislik
Bebek Doğumu
Tercih
Ses
Neandertaller
Kimyasal Bağ
Kamuflaj
Hindistan
Doğal Seçilim
Küresel Isınma
Nöroloji
Tıp
Tohum
Asteroid
Yeni Doğan
Yaşam
Oyun
Diş Hastalıkları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 24 Kasım 1859'da Charles Darwin, Türlerin Kökeni'ni Yayımladı!. (23 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3638
Bakırcı, Ç. M. (2015, May 23). 24 Kasım 1859'da Charles Darwin, Türlerin Kökeni'ni Yayımladı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3638
Ç. M. Bakırcı. “24 Kasım 1859'da Charles Darwin, Türlerin Kökeni'ni Yayımladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/3638.
Bakırcı, Çağrı Mert. “24 Kasım 1859'da Charles Darwin, Türlerin Kökeni'ni Yayımladı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 23, 2015. https://evrimagaci.org/s/3638.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close