Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

21. Yüzyılda Karadelik Araştırmaları: Karadeliklerin Yeri Nasıl Tespit Edilir?

6 dakika
3,222
21. Yüzyılda Karadelik Araştırmaları: Karadeliklerin Yeri Nasıl Tespit Edilir? Smithsonian Magazine
Evrim Ağacı Akademi: Kara Delikler Yazı Dizisi

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Var olduklarına dair ilk kanıtları 20. yüzyılda elde ettiğimiz karadelikler hakkında yıllardır araştırmalar yapılmaktadır. Samanyolu Galaksisi ve ötesindeki karadelikleri keşfedip inceleyebildiğimizden bizim için artık anlaşılmaz birer cisim olmaktan çıkmışlardır. Peki, karadeliklerin yeri nasıl tespit edilmektedir?

Klasik fiziği kullanarak bir gök cisminin etrafında döndüğü şeyin kütlesini hesaplayabiliyoruz. Örneğin, galaksimizin merkezindeki yıldızlardan biri olan S2 yıldızının etrafında döndüğü gök cisminin kütlesini hesapladığımızda milyarlarca güneş kütleli bir cisim olduğu ortaya çıkmakta fakat buna uygun bir ışıma yapmamaktadır. Buradan hareketle, bunun bir karadelik olması gerektiğini söyleyebiliyoruz. Örneğin, UCLA’da Fizik ve Astronomi profesörü olan Andrea Ghez ve diğer astronomlar, yıllardır galaksimizin merkezinde ne olduğu sorusunu yanıtlamaya çalışıyorlardı. Hawai’de bulunan W.M. Keck Teleskobu ile yaptıkları çalışmalar sonucunda Samanyolu’nun merkezinde süper kütleli bir karadelik olduğunu kanıtladılar. Karadeliğin etrafında dönen yıldızların yörünge ve hızlarını hesaplayarak elde ettikleri veriler sayesinde bizden 26 bin ışık yılı uzaklıktaki Sagittarius A* isimli bu süper kütleli karadeliği keşfetmiş oldular. Bu, yüzyılın en iyi keşiflerinden biriydi. Şimdi biliyoruz ki çoğu galaksinin merkezinde bir süper kütleli karadelik bulunmaktadır. Ve bu karadelikler galaksinin oluşumundan yıldızların doğumuna kadar pek çok şeyi etkilemektedir.

Sagittarius A*
Sagittarius A*
Wikiwand

Süper kütle kavramını biraz açalım. Karadelikler çok farklı boyutlarda olabilmektedir: 1- Yalnızca birkaç güneş kütlesine sahip yıldız kaynaklı (Stellar) karadelikler, 2- Evrenin ilkel dönemlerinden kalmış olabilecek veya yıldız kaynaklı karadeliklerin birleşmesiyle oluşabilecek orta kütleli karadelikler, 3- son olarak da milyonlarca hatta milyarlarca güneş kütlesine sahip olabilecek süper kütleli karadelikler. Farklı kütlelere sahip bu karadelikler hayatları boyunca aynı kütlede kalmayıp çevrelerindeki cisimleri yutarak (akresyon yoluyla) veya diğer karadeliklerle birleşerek hızla büyüyebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Lynx Gözlemevi karadelikler konusunda araştırmalar yapmaktadır. Hassas X ışını detektörleri ile gözlem yaparak karadeliklerin doğumları ve büyümeleri hakkında çalışmalar sürdürmektedir. NASA’nın stratejik misyonlarından biri olan Lynx, gelişmiş teleskopları sayesinde evreni anlamaya yönelik çalışmalarımızda bize yardımcı olacaktır.

Tam da bu noktada, geçtiğimiz yıllarda bilim dünyasında büyük ses getiren kütleçekim dalgalarından da bahsedebiliriz. Albert Einstein’ın genel görelilik teorisinde varlığını öngördüğü kütleçekim dalgaları, çok yüksek kütlelerdeki cisimlerin ivmelenmesiyle oluşan uzay-zamandaki dalgalanmalardır. Böyle bir dalgalanma, karadelik bir nötron yıldızını yuttuğunda veya iki karadelik birbirinin yörüngesine girdiğinde oluşmaktadır. Örneğin, 2015 yılında LIGO (The Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) tarafından keşfedilen, ışık hızında hareket eden ve 1,3 milyar ışık yılı uzaklıktaki çarpışan iki karadelikten gelen bir kozmik dalgalanma, insanlığın en büyük bilimsel başarılarından biri olarak tarihe geçebilir.

ESA ve NASA işbirliği ile gerçekleşecek olan LISA'nın da (Laser Interferometer Space Antenna) benzer araştırmalar yapacağını biliyoruz. Kütleçekim dalgalarını tespit edecek olan üçgen şeklindeki bu antenin boyutu ise oldukça büyük (5 milyon km). Bilim insanlarının böylesine büyük bir tasarıma ihtiyaç duymasının nedeni, her ne kadar kütleçekim dalgalarını karadelik gibi çok güçlü yapılar oluşturuyor olsa da, bu dalgaların oldukça zayıf ve tespit edilmesi güç olmasıdır.

Bir Karadelik Gözlemi Nasıl Yapılır?

Karadelikler doğrudan gözlemlenememektedir. Bu görünmeyen nesnenin bir karadelik olduğunu gösteren en güçlü kanıt, bulunduğu yerden X ışını yaymasıdır. Bu milyarlarca Kelvin değerindeki sıcaklığın göstergesidir. Biliyoruz ki X ışınları dahil hiçbir ışık türü karadeliğin olay ufkundan kaçamaz. Bizim gözlemlediğimiz X ışınları, karadeliğin toplanma diskinden yayılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Toplanma diski (İng: "accretion disk"), karadeliğin etrafında dönen gazların oluşturduğu bir kuşaktır. Buradaki gazlar karadeliğe düşerken iyonize olur ve yüksek hızlara ulaşırlar. Ek olarak sürtünme de diskteki parçacıkları milyonlarca dereceye kadar ısıtır. Tüm bunların sonucunda X ışınları yayılmaya başlar. Bilim insanları bu X ışınlarını gözlemleyerek karadeliklerin kütleleri ve dönüş hızları gibi somut veriler elde edebilirler.

Yanındaki yıldızdan madde çekerek "toplanma diski (İng. accretion disk)" oluşturan temsili bir karadelik. Toplanma diski karadeliğin etrafında dönen gazların oluşturduğu bir kuşaktır.
Yanındaki yıldızdan madde çekerek "toplanma diski (İng. accretion disk)" oluşturan temsili bir karadelik. Toplanma diski karadeliğin etrafında dönen gazların oluşturduğu bir kuşaktır.
Wikiwand

NASA’nın Chandra X-Ray gözlemevi tam olarak bu işi yapmaktadır. Chandra, karadeliklerin toplanma diski gibi yüksek sıcaklıktaki yerlerden yayılan X ışınlarını gözlemlemek için tasarlanmış özel bir teleskoptur. X ışınları Dünya atmosferi tarafından absorbe edildiğinden Chandra gözlemevi 139.000 km yükseklikteki yörüngesinde dönmektedir.

Chandra, Event Horizon Telescope (EHT) tarafından yürütülen gözlem sırasında da kullanılmıştır. Elde edilen X ışını verileri ve diğer tüm gözlemlerle birlikte 2019 yılının Nisan ayında ilk kez bir karadelik fotoğrafı elde edilmiştir. Messier 87(M87) galaksisinin merkezinde yer alan bu süper kütleli karadelik bizden 55 milyon ışık yılı uzaklıkta ve 6.5 milyar Güneş kütlesine sahiptir.

NASA’nın NuStar gözlemevi de 2012 yılından bu yana benzer bir görevi sürdürmektedir. Süpernova kalıntılarını ve çökmüş yıldızları inceleyen teleskop, Samanyolu’nun merkezini ve galaksinin dışını da gözlemlemektedir. NASA’nın Chandra ve ESA’nın XMM-Newton gözlemevine göre X ışınlarına çok daha hassas olan NuStar, karadelik tespitlerinde ve gözlemlerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık 600 km yükseklikteki yörüngesinde dönerek milyarlarca ışık yılı mesafedeki süper kütleli karadelikler üzerinde çalışmaktadır. Ek olarak AXIS ve Athena da aynı amaç doğrultusunda çalışan X ışını gözlemevleri arasında.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Karadelik Araştırmaları Neden Önemlidir?

Her şeyden önce, içerisinde yaşadığımız evreni tanımaya çalışıyoruz. Karadelikler birkaç yıl önce bizim için yabancı ve korkutucuydu. Gözlemler ve elde edilen veriler ışığında onları çok daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Hala cevaplanmamış sorular olsa da karadelikler artık varsayımsal birer cisim olmaktan çıkmışlardır. Aynı şeyi karanlık madde ve karanlık enerji için de diliyoruz. Chandra Gözlemevi aynı zamanda bu alandaki çalışmalara da katkı sağlamaktadır. Bildiğimiz üzere çoğu galaksinin merkezinde bir süper kütleli karadelik bulunuyor. Bu karadelikler, galaksilerin evriminde ve yıldızların oluşumunda çok büyük rol oynuyorlar. Öyle ki Big Bang’ten bu yana varlığını sürdüren ilkel karadelikler bile olabilir. Tüm bunlar evrenimizin oluşumuna dair bizlere eşsiz bilgiler verebilir. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde Event Horizon Telescope (EHT) direktörü Shep Doeleman’a göre karadelikler bizim için doğal birer laboratuvar. Karadelikler sayesinde onların maddeyi içine çekerek evrenin şekillenmesine nasıl yardımcı olduğunu da inceleyebiliriz.

Astronomi dışında fizik için de oldukça değerli olan karadelikler, Her Şeyin Teorisi için bize yol gösterebilir. Bilinen tüm kuvvetleri, parçacıkları ve etkileşimleri tek bir çerçevede birleştirmek isteyen bu teori, kuantum fiziği ve genel göreliliği bir araya getirdiğinde nihai amacına ulaşmış olacak. Genel görelilik kuramı ve kuantum fiziğinin geçerli olduğu karadelikler bu nedenle fizik araştırmaları için de oldukça önemlidir. Son yapılan çalışmalara göre NASA’nın Chandra Gözlemevi, bu teorinin deneysel testleri için kullanılacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Kara Delikler Yazı Dizisi

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 14. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 10
  • Muhteşem! 9
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Hyperphysics. Black Holes. (21 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: Hyperphysics | Arşiv Bağlantısı
  • NuStar. Nustar Bringing The High Energy Universe Into Focus. (21 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: nustar | Arşiv Bağlantısı
  • Chandra X-Ray Observatory. About Chandra. (21 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: Chandra X-Ray Observatory | Arşiv Bağlantısı
  • F. Özel. Feryal Özel İle Kara Deliği Konuştuk / Emin Çapa. (21 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
  • N. V. Patel. That Groundbreaking Photo Of A Black Hole Has Raised Some Mighty Big Questions. (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: popsci | Arşiv Bağlantısı
  • NSF. What Is A Black Hole?. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: nsf | Arşiv Bağlantısı
  • Fermilab. How To Find And Study A Black Hole. (25 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: sciencedaily | Arşiv Bağlantısı
  • Lynx. Black Hole Dawn. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: lynxobservatory | Arşiv Bağlantısı
  • UCLA100. Supermassive Black Hole Discovery. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: 100.ucla | Arşiv Bağlantısı
  • LIGO. Learn More-Gravitational Waves. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: ligo | Arşiv Bağlantısı
  • ESA. Mission. (30 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2020. Alındığı Yer: esa | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 05:25:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9371

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. D. Özsoy, et al. 21. Yüzyılda Karadelik Araştırmaları: Karadeliklerin Yeri Nasıl Tespit Edilir?. (1 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9371
Özsoy, A. D., Özdil, A. Ş. (2020, October 01). 21. Yüzyılda Karadelik Araştırmaları: Karadeliklerin Yeri Nasıl Tespit Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9371
A. D. Özsoy, et al. “21. Yüzyılda Karadelik Araştırmaları: Karadeliklerin Yeri Nasıl Tespit Edilir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 01 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9371.
Özsoy, Asude Didar. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “21. Yüzyılda Karadelik Araştırmaları: Karadeliklerin Yeri Nasıl Tespit Edilir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, October 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/9371.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close