Manta Vatozları ve Ekonomik Değerleri: Çevrecilere Olan İhtiyaç Her Zamankinden Fazla!
Bu bir Manta Vatozu. Manta cinsine ait kartal vatozların halk arasındaki adı... 5.5-7 metre arasında değişebilen bu dev kıkırdaklı balıklar, Dünya'nın birçok tropik ve tropik-altı sularında bulunuyor.
Fakat bu yazımızda, Mantaların özelliklerinden söz etmeyeceğiz. İnsanlarla olan ekonomik ilişkisinden söz edeceğiz. Mantalar, özellikle Endonezya ve etrafındaki ülkelerin mutfağında bolca yer bulan, oldukça yüksek fiyatlara satılabilen, kıymetli balıklardır. Dolayısıyla insanlar her sene binlercesini avlıyordu. Avlıyordu diyoruz, çünkü yine aynı Endonezyalı insanlar, çok ilginç bir şeyin farkına vardılar:
Tek bir Manta, büyüklüğü ve kalitesine göre 50 ila 400 dolar arasına satılıyordu. Yani ölü bir Manta'nın değeri bu kadardı. Bir yemek için fazlasıyla iyi; ancak "iyilik" oldukça göreceli... Çünkü Endonezyalılar şunun farkına vardılar: bu Mantalar'ı öldürmediklerinde ve yaşamalarına izin verdiklerinde, sadece Mantalar'ı görmek üzere gelen turistler, tek 1 Manta'nın ömrü içerisinde tam 1 milyon dolardan fazla gelir getiriyordu! Dolayısıyla Manta'nın dirisi, ölüsünden kat kat değerliydi!
İşte tam olarak bu nedenle 2014 yılında Endonezya bu muhteşem canlıların avlanmasını ve ticaretini tamemen yasakladı. Şu anda Endonezya, 3.5 milyon kilometre karelik okyanus sahasıyla, Manta Vatozları'nın güvenle yaşayabildiği en büyük korunak...
Manta, insanların katletmek yerine korudukları takdirde sadece hayvanlara değil, kendilerine de müthiş katkılar sağlayabilecekleri tek canlı değil. Kenya, vahşiyaşam alanlarında avlanmaya izin vermenin, uzaktan izlemeye nazaran çok kötü bir yatırım olduğunu fark eden ülkelerden birisi... Dolayısıyla şu anda avlanmayı sınırlandırırken, safari benzeri "uzaktan gözlem" etkinliklerine çok daha fazla yatırım yapıyorlar. Bir diğer örnek Kosta Rika... Eskiden kıymetli yağmur ormanlarını ve ağaçları kereste firmalarına pazarlarken, bu doğa harikalarını yaşatıp turist çekmenin ve doğal halinde bırakmanın çok daha fazla ekonomik gelir getirdiğini fark ettiler.
Bu basit farkındalıklar sayesinde "ekoturizm" adı verilen sistem, hızla Dünya'ya yayılıyor. Çünkü doğayı güzelleştiren, milyonlarca ve milyarlarca yıllık evrimin ürünü olan canlıların dirileri, ölülerinden çok daha kıymetli! Çevrecilik, sadece yere çöp atmamakla falan olan, sadece "şekil gözükmek isteyen" insanların ağızlarına pelesenk ettikleri bir zırva değil. Öyle gösterilmeye çalışılıyor olsa da, Dünya çevrecilere muhtaç ve onların özverili çabaları sayesinde bir şeyler iyiye gidebiliyor.
Şaşırtıcı, öyle değil mi?
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. H. Deakos. The Ecology And Social Behavior Of A Resident Manta Ray (M. Alfredi) Population Off Maui, Hawaii. (1 Ocak 2010). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2019. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
- A. R. Charles, et al. (2001). Extent And Economic Value Of Manta Ray Watching In Maldives. Tourism in Marine Environments, sf: 15-27. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:57:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3739
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.