2013'te Gözün Kornea Tabakasında Keşfedildiği İddia Edilen "Dua'nın Katmanı" Nedir, Ne İşe Yarar?
Dua'nın Tabakası Gerçekten Yeni Bir Keşif mi, Yoksa Bir Bilim İnsanının Kendini Yüceltmek Amacıyla Verdiği Bir İsim mi?
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
İngiliz göz bilimcilerinden Prof. Dr. Harminder Dua, kornea içerisinde yer alan ve bugüne kadar keşfedilmemiş, net, kubbe şeklinde ve gözün ön kısmını kaplayan bir katman keşfetti. Katmana, keşfin sahibinin adı olan Dua Katmanı veya Dua'nın Katmanı adı verildi. Dr. Dua, keşifle ilgili şunları söylüyor:
Bu keşif, göz bilim ders kitaplarının gerçek anlamıyla yeniden yazılması gerektiğini gösterecek kadar önemli bir keşiftir. Kornea dokusunun derinlerine yer alan bu yeni ve ayrı tabakayı keşfederek, artık bu tabakayı da kullanarak göz ameliyatlarının hastalar için çok daha güvenli ve basit olmasını sağlayabiliriz.
Dr. Dua, Nottingham Üniversitesi Göz ve Görsel Bilimler Bölümü'nde profesörlük yapmaktadır. Keşif, geçtiğimiz günlerde Ophthalmology dergisinde yayımlandı. Profesör, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam ediyor:
Klinik bir açıdan baktığımızda, korneanın arka kısmını etkileyen birçok hastalık bulunmaktadır ve dünyanın dört bir yanından klinikçiler şimdiden bu hastalıkları bu katmanın varlığına ya da yırtıklığına bağlamaya başlamışlardır bile.
Kornea, gözümüzün önünde yer alan ve ışığın girdiği berrak ve koruyucu bir tabakadır. Bilim insanları eskiden korneanın 5 katmandan oluştuğunu düşünmekteydiler. Önden arkaya doğru sayacak olursak: kornea epiteli, Bowman katmanı, kornea stroması, Descemet'nin zarı ve kornea endotelyumu.
Yeni keşfedilen Dua'nın Katmanı, korneanın arka kısmında, kornea stroması ile Descemet'nin zarı arasında yer alıyor.
Korneanın tamamı 550 mikron kalınlığındadır ve bu yaklaşık olarak 0.5 milimetre anlamına gelir. Keşfedilen yeni katmansa sadece 15 mikron kalınlığındadır. Kornea, bu yapısıyla oldukça kuvvetlidir ve 1.5-2 bar basınca kadar dayanabilir.
Bu keşif sayesinde bilim insanları hidrops adı verilen ve korneada sıvı birikimiyle şişiklere neden olan hastalığın Dua'nın Katmanı'ndaki bir yırtıktan meydana gelebileceğini düşünüyorlar. Bu yarıktan sızan su, bahsedilen şişiklere neden oluyor olabilir.
Keşfin akut hidrops, Descematocele ve Descemet öncesi distrofi gibi hastalıkların anlaşılmasında ve çözülmesinde büyük öneme sahip olacağı düşünülmektedir.
Herkes Bunun Yeni Bir Katman Olduğunda Hemfikir Değil!
Aralarında Hamish McKee, Luciane Irion ve diğerlerinin de bulunduğu hekimler, Opthalmology dergisine gönderdikleri mektupta şöyle diyorlar:
Dua ve arkadaşları tarafından yeni bir kornea tabakasının keşfedildiğine yönelik iddiaları hayretle okuduk. Pnömodiseksiyon sonrasında Descemet-öncesi stromal dokuların kaldığı zaten iyi bir şekilde bilinmektedir. Bu Descemet-öncesi stromaya yönelik araştırmaları, bunun stroma dokusu olduğunu ve yeni bir kornea tabakası olmadığını doğrulamaktadır.
(...) Tıbbi isimlendirmeler (eponimler), geleneksel olarak, bir meslektaşımızın alana katkısını ve bulgularının anısına, diğer hekimlerce verilir. Dua, henüz iddiaları bilimsel incelemenin ve değerlendirmenin testlerine tabi tutulmadan önce, kendine ait bir isimlendirme yaratarak ilginç bir adım atmıştır. Dahası, günümüzdeki eğilimler yeni tıbbi isimlendirmelerin yaratılmasından uzak durmaya yöneliktir ve yaratılacaksa da, bir kişiye ait olmaksızın isimlendirilmeden yanadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: SciNews | Arşiv Bağlantısı
- Livescience Staff. New Layer Of Human Eye,’Dua’s Layer,’ Discovered Behind Cornea. (12 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 4 Kasım 2019. Alındığı Yer: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
- H. D. McKee, et al. (2014). Re: Dua Et Al.: Human Corneal Anatomy Redefined: A Novel Pre-Descemet Layer (Dua's Layer). Opthalmology. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 08:21:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1257
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.