Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

16 Nisan Biyologlar Günü: Biyoloji Nedir? Biyologlar Neden Önemlidir?

Doğanın, Biyolojinin Önemini Acımasızca Öğrettiği Bugünlerde, Ülkemizin ve Dünya'nın Bütün Biyologlarının Biyologlar Günü Kutlu Olsun!

16 Nisan Biyologlar Günü: Biyoloji Nedir? Biyologlar Neden Önemlidir?
2 dakika
10,721
  • Biyoloji
Tüm Reklamları Kapat

Bugün 16 Nisan Dünya Biyologlar Günü...

Ülkemizde şu anda olduğundan kat kat fazlasını hak ederken, olabilecek en az saygıyı gören; önleri kesilsin diye adeta elden gelenin arda konulmadığı; bir bilim dalı olarak "biyoloji"nin altının boşaltılmaya ve sadece üniversite giriş sınavında fazladan "fen" sorusu sorabilmek için bir araç haline getirilen; halbuki nereden geldiğimizi, ne olduğumuzu, nasıl olduğumuzu, nereye gittiğimizi, neden bu şekilde olduğumuzu, tüm canlılık düzleminde açıklayabilen; egomuz nedeniyle göklere kadar uçmuş aklımızı somut ve net bir şekilde tekrar hak ettiği yere, doğaya döndürmeyi başarabilen; insanın hırs ve kibrinin yok ettiği türleri nasıl yeniden var edebileceğimizi, nasıl koruyabileceğimizi ve hatta uyum başarısı daha yüksek canlıları nasıl yaratabileceğimizi araştıran; en ufak rahatsızlıkta kollarına atladığımız hekimlerimize tedaviler için gerekli olan altyapıyı ve bilgiyi sağlayan; benliğimizin özünü açıklayan ve anlamlandıran biyologların günü kutlu olsun!

Tüm Reklamları Kapat

Hala bilmeyenler için biyoloji, yaşam bilimi demektir. Yani yaşayan her şeyin ve onların yaşamsal süreçlerini araştıran bilim dalıdır. Kültürümüzü, sanatımızı, bilimimizi, dinimizi, felsefemizi ve aklımıza gelebilecek, "insana ait" diyebileceğimiz her şeyi mümkün kılan yaşamsal fonksiyonlarımızı anlayamazsak; bunları paylaştığımız diğer türlerle olan ortaklıklarımızı keşfedip de geldiğimiz yeri daha iyi anlamlandıramazsak, bu Evren'e dair arayışlarımızın tam bir çerçeveye oturması hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.

Biyoloji, günümüzde çok sayıda disiplinin, öyle ki mühendislerin, ekonomistlerin, mimarların ve aklınıza gelebilecek her alandan bilim insanı, sanatçı ve uzmanın bir araya gelerek geliştirdiği temel bilim sahalarından birisidir. Hepimizin aşina olduğu diğer bilim dalları, örneğin kimya, fizik, mühendislik veya tıp; biyoloji ile entegre edilerek biyokimya, biyofizik, biyomühendislik veya biyotıp gibi alanların önünü açmıştır. Bunlar, Evren'e dair anlayışımızı kat kat arttıran bir algı düzeyini ve yaşam standartlarımızı iyileştiren teknolojileri mümkün kılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Biyoloji, çok sayıda alt bilim dalından oluşan, karmaşık ve üst düzey bir disiplin olarak görülebilir. Örneğin bitkileri botanistler, hayvanları zoologlar, mantarları mikologlar araştırır. Bunun gibi birçok özelleşmiş biyolog vardır ve bu dalların da alt dallarında özelleşmiş sahalar bulunmaktadır. Örneğin maymunları ve ön maymunları araştıran bilim insanlarına primatolog, organizmaların yumurtalarına odaklanan bilim insanlarına oolog denir.

Organizmaların yapısal özellikleri morfoloji, fonksiyonel özellikleri fizyoloji tarafından incelenir. Organizmaların moleküler özellikleri moleküler biyoloji, kalıtımsal özellikleri genetik, bu ikisinin arasındaki tüm etkileşimler moleküler biyoloji ve genetik sahasında araştırılır.

Tekil bir organizmanın doğumundan ölümüne kadar geçen süre boyunca değişimi gelişim biyolojisi, o organizmanın içinde bulunduğu türün nesiller boyunca değişimi evrimsel biyoloji, bu ikisi arasındaki etkileşimler gelişimsel evrimsel biyoloji sahasında araştırılır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Anlayacağınız, biyoloji uçsuz bucaksız bir deryadır. Eğer biyolojinin tüm alt dallarını incelemek isterseniz, Bilim Ağacı projemizde Biyoloji dalına giderek, her bir alt dalını görebilirsiniz. Eğer biyoloji, genetik, tıp gibi alanlarda geleceğinizi belirlemek istiyor ama aralarındaki farkları kestiremiyorsanız, buradaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Biyolojinin sadece bir sınav aracı olmaktan çıkıp, bilimin en kıymetli köşe taşlarından biri olan bu sahanın hak ettiği değere, öneme, içeriğe ve kapsama en kısa sürede kavuşması dileklerimizle.

Bu konuda bizlere ve sizlere de büyük görevler düşmektedir.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
23
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • Muhteşem! 15
  • Bilim Budur! 15
  • Umut Verici! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Güldürdü 3
  • Grrr... *@$# 3
  • İnanılmaz 2
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/06/2023 09:48:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2199

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kırmızı
Bitki
Öğrenme Teorileri
Akademi
Alkol
Toplum
Sağlık
Biyokimya
Doğa Yasası
Jeoloji
Gen İfadesi
Sars
Koku
Neandertal
Uyku
Canlı
Erkek
Uzaylı
Editör Seçkisi
Onkoloji
Periyodik Tablo
Yılan
Tüy
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Sars Virüsü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. 16 Nisan Biyologlar Günü: Biyoloji Nedir? Biyologlar Neden Önemlidir?. (16 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2199
Bakırcı, Ç. M. (2020, April 16). 16 Nisan Biyologlar Günü: Biyoloji Nedir? Biyologlar Neden Önemlidir?. Evrim Ağacı. Retrieved June 05, 2023. from https://evrimagaci.org/s/2199
Ç. M. Bakırcı. “16 Nisan Biyologlar Günü: Biyoloji Nedir? Biyologlar Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/2199.
Bakırcı, Çağrı Mert. “16 Nisan Biyologlar Günü: Biyoloji Nedir? Biyologlar Neden Önemlidir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 16, 2020. https://evrimagaci.org/s/2199.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close