Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nadir Peynirler: Balina veya İnsan Sütünden Peynir Yapımı Mümkün mü?

Balina Sütü, İnsan Sütü ve Sinek Larvalarıyla Yapılan İlginç Peynirlerle Tanışın!

Nadir Peynirler: Balina veya İnsan Sütünden Peynir Yapımı Mümkün mü? Bu görsel DALL-E 3 tarafından oluşturulmuştur.
7 dakika
136
Tüm Reklamları Kapat

Peynir, belki de insanlık tarihi kadar eski bir yiyecektir. Eski Mısırlılardan bu yana sosyoekonomik bir sembol olmuş ve binlerce yıldır hayatımızı lezzetlendiren çeşitli peynir türleri üretilmiştir.

Öte yandan peynir, ülkemizin ve kültürümüzün mutfağında da çok önemli bir yere sahiptir. Peynir yapımı, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar uzanan Türklerin göçebe yaşam tarzının bir parçası olarak yüzyıllardır süregelmiştir. Orta Asya'da yaşayan Türkler, süt ürünlerini işleyerek uzun süre muhafaza edebilecekleri yiyecekler elde etmeyi başarmışlardır. Peynir, bu dönemde önemli bir protein kaynağı olarak sürekli bir biçimde tüketilmiştir. Günümüzde de kahvaltıların vazgeçilmezleri arasındadır.

Penicillium roqueforti mantarının genetik yapısı değiştirilerek üretilen peynir.
Penicillium roqueforti mantarının genetik yapısı değiştirilerek üretilen peynir.
IFL Science

İnsanlık bu zamana kadar gökkuşağı renklerine sahip peynirlerden, 3 boyutlu yazıcı ile üretilen peynirlere kadar çok ilginç peynirler üretmiştir.[1], [2] Normalde peynir bilindiği üzere inek, keçi, koyun ve manda gibi memeli hayvanların sütünden elde edilmektedir. Peki ya süt üreten diğer memelilerin sütlerinden de peynir yapabilir miyiz? İnsan sütü veya balina sütü bu aşamada kullanılabilir mi? Kullanılırsa nasıl olur? Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte keşfedelim.

Tüm Reklamları Kapat

Balina veya İnsan Sütü Peynir Üretimine Uygun mu?

Bu sorunun kısa cevabı evet. Aslına bakılırsa teorik olarak her memeli sütünden peynir üretmek mümkündür. Ancak bu konuda etik, güvenlik ve pratiklik yönünden engellerle karşılaşmaktayız. Örneğin, 150 tonluk bir mavi balinayı yalnız süt sağmak için yakalamak ne ahlaki ne akıllıca ne de kârlı bir girişim olarak görülebilir. Yine de biraz hayal gücümüzü ve elbette bilimi kullanarak balina peynirinin tadının nasıl olabileceğini spekülatif olarak ele alalım.

Balina Peynirinin Tadı Nasıl Olurdu?

Balina sütü, yüksek yağ içeriği ile bilinir. 1953'te Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, mavi balinalar ve fin balinalarının sütündeki yağ oranı yaklaşık %40, protein oranı ise %10-12 arasındadır. Buna karşılık, Jersey ırkı bir süt ineğinin sütünde bu oranlar sırasıyla %4 ve %3.3'tür. Balina sütlerindeki laktoz miktarı ise inek sütüne oranla daha düşüktür.[3]

Olası bir balina peynirinin zengin, kremamsı bir dokuya sahip olacağı tahmin edilebilir.[4] Balina sütündeki yüksek yağ ve protein içeriği, peynirin yoğun ve doyurucu bir tat profiline sahip olmasını sağlayacaktır. Ancak, balina sütü ile yapılacak peynirin hafif bir balık tadı taşıyabileceği de düşünülmektedir. Bu durum, denizel canlıların diyetlerinin süt üzerindeki etkisinden kaynaklanabilir. Haşlanmış penguen yumurtası deneyen kişilerin belirttiği gibi, deniz ürünü içerikli canlı diyetleri genellikle süt ve yumurtanın tadını etkileyebilir.[5]

Öte yandan Deep Sea Dairy gibi ABD menşeili bazı özel şirketler gri balina (Eschrichtius robustus) sütünden peynir üretip satmaktadır.[6] Şirketin ana sayfasında balina peynirinin tadı şu şekilde anlatılmaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

Balina peyniri, sütün yüksek yağ içeriği sayesinde belirgin şekilde kremamsı ve zengindir. Lezzet profili benzersizdir. Peynirde denizi andıran hafif bir tuzluluk vardır. Kesinlikle bir okyanus ürünüdür: Birçok tadımcı, peynirin taze istiridyeleri veya serin okyanus havasını hafifçe hatırlattığını belirtir.
Gri balina.
Gri balina.
Greenpeace

Peynirin Tadını ve Dokusunu Neler Etkiler?

Eğer seçtiğiniz herhangi bir memeliyi sağmayı başardıysanız, bu sütü peynire dönüştürmenin birkaç farklı yolu vardır. Seçtiğiniz yaklaşım, belirli bir süt kaynağı veya bakteri kültürü olabilir ve bu seçim nihai ürünü büyük ölçüde etkileyecektir.

ABD'de yapılan bir çalışmaya göre, süt %87.7 su, %4.7 laktoz şekeri, %3.6 yağ, %3.2 protein ve %0.7 minerallerden oluşur. Laktoz şekeri ve kazein adı verilen bir grup süt proteini (toplam süt proteininin yaklaşık %80'ini oluşturur), sütün peynire dönüşüm sürecinde önemli roller oynar.

Peynir yapım süreci genellikle sütü pastörize etmekle başlar. Çoğu peynir yapımcısı, sütü 70°C'ye kadar ısıtarak pastörize eder ve bu süreçle patojenleri, yani tehlikeli olabilecek bakterileri öldürür.

Daha sonra, süte iki önemli bileşen eklenir: bir bakteri kültürü ("starter" kültürü) ve kimozin enzimi içeren "rennet" adlı bir enzim preparatı. Rennet halk arasında sıkça peynir mayası olarak da bilinir. Daha sonra bu karışım fermente edilir ve bakteriler büyüyüp bölündükçe, sütteki laktoz şekeri onların enerji kaynağı olur. Laktoz metabolizması pH'ı düşürür ve karışım yeterince asidik hale geldiğinde kimozin enzimi aktifleşir, kazein proteinini koagüle ederek sütü pıhtılaştırır. Bu süreç, süzülüp dilimlenip kalıplara bastırılarak olgunlaşmaya bırakılabilen katı bir pıhtı oluşturur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Peynir daha sonra çeşitli süreler boyunca olgunlaştırılabilir ve genel olarak, olgunlaşma süresi ne kadar uzun olursa peynirin tadı o kadar güçlü olur. Bu aşamada peynirin üzerine mantar da eklenebilir. Bununla birlikte peynir olgunlaşırken büyür. Mesela Roquefort ve Stilton gibi mavi peynirler, kendilerine özgü mavi-yeşil çizgileri ve karakteristik tatlarını, Penicillium roqueforti mantarı ile fermente olarak kazanırlar.

Stilton peyniri.
Stilton peyniri.
Wikimedia Commons

Malzemelerde yapılan herhangi bir değişiklik veya bir adımın gerçekleştirilme şekli, üretilen peynirin özelliklerini değiştirir. Laktoz, yağ ve protein miktarı açısından sütün bileşimi; peynirin tadını ve dokusunu etkiler. Yağ içeriği ne kadar yüksekse peynir o kadar pürüzsüz ve kremamsı olur.

Farklı bakteri türleri kullanmak da üretilen peynirin tadını değiştirir. Örneğin cheddar, yaklaşık 30°C sıcaklıkta fermente edilen Lactobacillus türleri kullanılarak üretilirken, birçok İtalyan peyniri, 40°C üzerindeki sıcaklıklarda fermente edilen Streptococcus thermophilus gibi termofilik (ısı seven) bakteriler kullanılarak üretilir.

Anne Sütünden Peynir Yapılırsa Ne Olur?

Aslında, anne sütünden peynir yapma fikri birçok kişinin merakını cezbedecek kadar ilginçtir. Anne sütünden peynir yapmak az önce de bahsettiğimiz üzere mümkündür. Ancak elbette yaygın olarak denenen veya kabul gören bir uygulama değildir. Anne sütünden peynir yapma fikri, özellikle fazladan süt üreten anneler tarafından denenmiştir.

Anne sütü pastörize edilmediği sürece, hastalığa neden olabilecek bakteriler barındırabilir. Ayrıca HIV, hepatit B ve hepatit C gibi virüsleri taşıyabilir. Bu nedenle, eğer peynir yapılacaksa elde edilen anne sütü önce titizlikle taranmalı ve test edilmelidir. Anne sütü peynirinden küçük bir parça tüketerek ciddi bir hastalığa yakalanma riski son derece düşük olsa da bu durum New York Şehri Sağlık ve Zihinsel Hijyen Departmanı ve diğer düzenleyici kurumlar tarafından bir uyarı işareti olarak görülmektedir. İnsan sıvılarının yemek pişirmede kullanılmasını caydırıcı kurallar mevcuttur.[7]

Sağlık etkilerinin yanı sıra, çoğu peynir uzmanı inek sütü veya keçi sütünü emziren bir annenin sütüyle değiştirme fikrine dehşetle bakar. Ancak bazı cesur gıda tutkunları, anne sütü kullanımındaki yaratıcılıktan etkilenmiştir. Katı veganlar, insan kaynaklı ve insancıl bir malzeme olarak yapılan bu tür mutfak kreasyonlarını hayvan dostu bir alternatif olarak takdir edebilmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer Nadir Peynirlerin Üretimi

İnek sütü hem erişim açısından göreceli kolaylığı hem de proteinler, laktoz ve yağların bileşimi nedeniyle peynir yapımında yaygın bir tercihtir. Bu sayede peynir üreticileri, farklı tat ve dokulara sahip ürünler yaratabilirler. Ancak, sizi şaşırtabilecek bazı nadir ve sanatsal peynirler de vardır.

Bu çeşitler arasında en dikkat çekici olanlardan biri, keçi ve Balkan eşeği sütü karışımından yapılan Pule peyniridir. Bu peynir, dünyanın en pahalı peynirlerinden biridir ve nadirliği ile bilinir. Pule peyniri, sadece Sırbistan'ın Zasavica Özel Doğa Rezervi'nde üretilir ve yüksek fiyatı nedeniyle lüks bir ürün olarak kabul edilmektedir.

Pule eşek peyniri.
Pule eşek peyniri.
Cheese Atlas

İsviçre peynirleri arasında ünlü olan Emmental peyniri ise delikleri ile tanınır. Bu delikler, peynirin yapımında başlangıç kültürü olarak kullanılan Propionibacterium freudenreichii bakterisinin ürettiği karbondioksit gazı kabarcıkları tarafından oluşturulur. Bakteriler, peynirin olgunlaşma sürecinde karbondioksit gazı üretir ve bu gaz, peynirdeki deliklerin oluşmasına neden olur. Bu delikler, peynirin karakteristik görünümünü ve hafif, cevizimsi tadını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Emmental peyniri.
Emmental peyniri.
Cheese Origin

Casu Marzu: Bir İtalyan Peyniri

Eğer bu peynirler size hitap etmiyorsa, mide bulandırıcı ancak ilginç bir seçenek olan Casu marzu peyniri de vardır. Sardinya adasına özgü olan bu peynir, içindeki sinek larvaları ile ünlüdür! Casu marzu, Pecorino peynirinin olgunlaşması sırasında peynir sineği (Piophila casei) tarafından bırakılan yumurtaların larvalara dönüşmesiyle oluşur.[8] Larvalar, peyniri sindirir ve yapısını değiştirir, bu da peynire yumuşak ve kremamsı bir doku kazandırır.

Casu marzu peyniri.
Casu marzu peyniri.
Britannica

Her ne kadar pek çoğumuza çekici gelmese de bazı insanlar için bu peynir bir delikates (İng: "delicacy", nadir veya lüks yiyecek) sayılmaktadır. Yani yüksek kaliteli ve nadir bulunan yiyecekler arasında yer alır. Casu marzu, sadece Sardinya'da yasal olarak satılabilir ve geleneksel olarak özel günlerde tüketilir. Fakat bu peynirin yasal durumu tartışmalıdır, çünkü larvaların peynirde bulunması sağlık riskleri taşımaktadır. Hatta 1962 yılından beri hijyen şartlarına uymadığı için İtalyan Hükümeti ve Avrupa Birliği tarafından yasaklanmıştır. Ancak, yerel halk arasında büyük bir kültürel öneme sahiptir ve nesilden nesle aktarılan bir miras olarak görülür.

Görüldüğü gibi Dünya genelinde pek çok kültür, kendine özgü peynir çeşitleri üretmiştir. Peynir yapımının temel aşamaları bellidir ve oldukça sistematiktir. Bu nedenle teorik olarak, her memelinin sütünden benzer aşamalardan geçirilerek peynir üretmek mümkündür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 4
  • İğrenç! 3
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ IFLScience. So You Can Now 3D Print Sculptures Made Of American Cheese. (17 Mart 2017). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2024. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Simmons. New Rainbow Of Blue Cheese Colors Created In Tasty Breakthrough. (5 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2024. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. C. D. WHITE. (1953). Composition, Of Whales' Milk. Nature, sf: 612-612. doi: 10.1038/171612a0. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Funnell. If Cheese Requires Mammalian Milk, Can We Make Whale Cheese?. (21 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2024. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Funnell. Boiled Penguin Eggs Have See-Through "Whites", Just In Case You Were Wondering. (6 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2024. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Deep Sea Dairy. Deep Sea Dairy: Faq. Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: Deep Sea Dairy | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Barth. Breast Milk... Cheese? You've Got Questions, We've Got Answers. (28 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Franklin, et al. Casu Marzu | Cheese, Definition, & Maggots. Alındığı Tarih: 24 Haziran 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Teorik olarak, her memelinin sütünden benzer aşamalardan geçirilerek peynir üretmek mümkündür.

Sardinya adasına özgü olan bu peynir, içindeki sinek larvaları ile ünlüdür! Casu marzu, Pecorino peynirinin olgunlaşması sırasında peynir sineği (Piophila casei) tarafından bırakılan yumurtaların larvalara dönüşmesiyle oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/06/2024 21:21:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15511

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Fare
İnsan Türü
Halk Sağlığı
Küçük
Sivrisinek
Gün
Algoritma
Akıl
Çalışma
Hormon
Lazer
Nötron Yıldızı
Molekül
Öğrenme Alanı
Besin Değeri
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Konuşma
Cansız
Kuyruk
Tümör
Pandemi
Test
Göğüs Hastalığı
Semptom
Sinir Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Nadir Peynirler: Balina veya İnsan Sütünden Peynir Yapımı Mümkün mü?. (25 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15511
Selçukoğlu, A. K., Alparslan, E. (2024, June 25). Nadir Peynirler: Balina veya İnsan Sütünden Peynir Yapımı Mümkün mü?. Evrim Ağacı. Retrieved June 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15511
A. K. Selçukoğlu, et al. “Nadir Peynirler: Balina veya İnsan Sütünden Peynir Yapımı Mümkün mü?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 25 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/15511.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Alparslan, Eda. “Nadir Peynirler: Balina veya İnsan Sütünden Peynir Yapımı Mümkün mü?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, June 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/15511.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close