Paylaşım Yap

Bugüne Kadar İnşa Edilen En Büyük Uzay Kamerası Milyarlarca Yıldızı Haritalandıracak!

Bugüne Kadar İnşa Edilen En Büyük Uzay Kamerası Milyarlarca Yıldızı Haritalandıracak! ESA-CNES-Arianespace / Optique Vidéo du CSG - G. Barbaste & ESA/DPAC/Airbus DS
3 dakika
900
Tüm Reklamları Kapat

Aralık ayındaki başarılı fırlatışından sonra, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay aracı Gaia, yörüngesine oturdu ve uzayı taramaya hazır. Üzerinde bulunan iki odaklanmış teleskobuyla uzaya gönderilmiş en büyük uzay kamerası konumunda, 5 yıl olan görev süresinde yaklaşık 1 milyar yıldızı kataloglaması öngörülüyor.

Kendisinden önce Hippargos’un yaptığı gibi Gaia da Samanyolu Galaksi’sindeki yıldızları gözlemleyecek. Gözlemi yaparken dünyanın en yüksek çözünürlüklü kamerasını kullanacak olan Gaia aynı zamanda yıldızların 3 boyutlu dağılımlarını ve hızlarını hesaplayacak. Gaia aynı zamanda yıldızların sıcaklığını, kütlesini ve kimyasal yapısını belirleyecek yeteneğe sahip. Ayrıca bu uzay aracı, yıldızları, çıplak göze kıyasla 400.000 kat kadar daha az ışıkla gözlemleyebilecek. Ölçümleri, insan saçının genişliğini 500 km mesafeden ölçebilecek hassaslığa sahip kameralarla yapacak.

Gaia, 5 yıl sürecek görevi boyunca tüm uzayı 70 defadan fazla taramış olacak, bu da her 63 günde bir uzayı, iki güçlü teleskopuyla, iki kez taramış olacağı anlamına geliyor. Uzayda şimdiye kadar gerçekleşmiş süpernovalar, bölünmüş galaksiler veya çok sistemlerdeki gezegenler gibi fenomenlerin zamanının belirlemede yardımcı çok güçlü bir araç olacağı kesin. Aynı zamanda Hippargos’a oranla 500 kat daha fazla yıldızı, Hippargos’un çekebildiği en az parlaklıktaki yıldızdan 1000 kat daha az parlak yıldızları tarayabilecek yeteneğe sahip. 

Tüm Reklamları Kapat

Sahip olduğumuz teknoloji sayesinde, fırlatılan bu araç şuana kadar uzaya çıkmış en gelişmiş (940 milyon piksel) kamerayı taşıyor. Bundan dolayı uzaya fırlatılmadan önce bilim insanlarını en çok düşündüren konu Gaia’nın dünyaya döndükten sonra görevi sırasında topladığı fazla miktardaki veriyi nasıl araçtan alabilecekleriydi.

Gaia, dijital fotoğraf makinelerinde de kullanılan objektife düşen ışık miktarını ayarlayan özel sensörlere (CCDs) sahip. Bu sensörler sayesinde uzayda geniş bir bölgenin fotoğrafı çekilirken, objektif sadece belirli bir yıldıza odaklanabiliyor. Böylece belirli bir bölge dışında büyük kısım fotoğraflanmıyor. Bu teknoloji aynı zamanda Dünya’ya gönderilen verilerin gereksiz olanlarından tasarruf edilmesini sağlıyor. Görevde kaldığı 5 yıl içerisinde uzay aracından sadece 100TB (1TB =1000GB) veri dünyaya gönderilecek. Elde edilen veriler Dünya’da özel bir sistemle analiz edilecek ve önem sırasına göre daha önceki veriler temel alınarak değerlendirilip, herhangi dikkat çekici bir değişiklik ya da potansiyel olarak ilgi çekecek olaylar (süpernovalar gibi) saptanmaya çalışılacak. 

Gaia’nın gözlemlerinden elde edilen verilerin astrofiziğin birçok alanına katkı sağlayacağı düşünülüyor. Güneş sistemimizin dışında bulunan gezegenler, beyaz ve kahverengi cüceler, süpernovalar gibi egzotik uzay cisimlerini barındıran veri bankasının genişlemesinde, genel görelilik teoremi hakkında daha doğru bilgilerin elde edilmesinde, karanlık maddenin varlığının ve yeri hakkındaki bilgilerin sınırlandırılmasında, galaksideki komşularımız ve onların gelişimleri hakkında daha doğru bilgilerin elde edilmesine kadar birçok alanda Gaia’nın topladığı veriler çok yararlı olacak.

Gaia, 19 Aralık 2013 günü başarılı bir şekilde fırlatıldı. Bir aylık bir yolculuğun ardından şu anda Dünya’dan 1.5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngesine oturmuş durumda. Güneşin tam karşısında büyük güneş koruyucularıyla beraber Güneş'e 45 derece açı yapacak kadar yakın cisimleri dahi görüntüleyebiliyor. Rotası Dünya ile Güneş arasından geçen asteroitleri tespit edebiliyor. Bunların içinden Dünya’ya çarpma olasılığı olan ve Dünya’dan gözlenmesinin çok zor olduğu gök cisimlerini tanımlayabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Gaia’yı, Dünya’dan kontrol eden ekip, uzay aracına, bütün parametreler gerçeğe uygun olacak şekilde yörünge ve performans testleri uyguluyor. Kameranın kalibrasyonu için deneme resimleri çekiliyor ve Güneş kalkanlarından gelen yansımalar, CCDs üzerindeki kirler gibi bazı sorunlar giderilmeye çalışılıyor. 

Aracın sahip olduğu sistemler sayesinde Dünya’daki kontrol ekibi her şeyi hızlı bir şekilde takip edebiliyor, ancak Gaia’nın ilk detaylı gözlem raporunu tamamlaması iki yıl sürecek ve sonrasında daha geniş bir kitleye sunulacak. Bunu takiben, uzaydaki cisimleri daha net bir şekilde tanımlayabilmek için yılda bir kez bu uzay taramaları tekrarlanacak. Gaia’nın oluşturacağı veri tabanı içinde astronomların keşfetmesini bekleyen birçok yeni keşif barındıracak ve bu da astronomları gelecek yıllar için şimdiden heyecanlandırıyor.

Fotoğraflar: 

Kaynak: Bu yazı Phys.org sitesinden çevrilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 11:38:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2028

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Dryer, et al. Bugüne Kadar İnşa Edilen En Büyük Uzay Kamerası Milyarlarca Yıldızı Haritalandıracak!. (3 Mart 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2028
Dryer, B., Yurtman, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 03). Bugüne Kadar İnşa Edilen En Büyük Uzay Kamerası Milyarlarca Yıldızı Haritalandıracak!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2028
B. Dryer, et al. “Bugüne Kadar İnşa Edilen En Büyük Uzay Kamerası Milyarlarca Yıldızı Haritalandıracak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman, Evrim Ağacı, 03 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2028.
Dryer, Ben. Yurtman, Erinç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bugüne Kadar İnşa Edilen En Büyük Uzay Kamerası Milyarlarca Yıldızı Haritalandıracak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman. Evrim Ağacı, March 03, 2014. https://evrimagaci.org/s/2028.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close