Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Bir Devasa Pterosaur Türü Tanımlandı!

Yeni Bir Devasa Pterosaur Türü Tanımlandı! Wikipedia
Cryodrakon borealis illüstrasyonu.
1 dakika
2,038
Tüm Reklamları Kapat

Şimdiki hali ile bildiğimiz coğrafya olan Kanada'da, Geç Kretase'ye ait bir azhdarchid pterosaur türü keşfedildi. Azhdarchid adı verilen bu taksonomik uçan sürüngen grubu devasa büyüklüklere ulaştığı için bu ailede sınıflandırılır. Vücutlarına oranla kafaları ve boyunları çok büyüktür. Yerde yürürken adeta bir zürafa gibidirler! Örneğin bir azhdarchid pterosaur ile bir insanın kıyaslaması buradan görebilirsiniz. Tekrardan vurgulamakta fayda var ki pterosaurların hepsi uçan sürüngenlerdir; dinozor değillerdir.

Tür ismi olarak "kuzey rüzgarlarının donmuş ejderhası" anlamına gelen Cryodrakon borealis adı verildi. Kemik kalıntıları ilk olarak 1972'de keşfedildi. Fakat o tarihte meşhur akrabası Quetzalcoatlus'un bir türü olduğu düşünüldü. Ardından Michael Habib, aslında farklı bir taksona atanması gerektiğini dile getirdi. 2019 yılında ise David William Elliott Hone, Michael Habib ve François Therrien tarafından yeni bir cinste sınıflandırıldı. Habib, başta Game of Thrones'daki buz ejderhasına ithafen viserion ismi verilmesini istemişti. Ancak ortak kararla bu isim verilmesi tercih edildi. Kanat açıklığının yaklaşık 10 küsür metreye ulaştığı düşünülüyor. Tabii bulunan en büyük uçan canlı olduğu düşünülen Arambourgiania'yı unutmamak lazım. Konu hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bulunan kemiklerin yerleri ve türün insan ile kıyaslaması.
Bulunan kemiklerin yerleri ve türün insan ile kıyaslaması.
PaleoNerd

Bulunan örnekler yaklaşık 76.7 ila 74.3 milyon yıl önceye denk geliyor. Fosil kalıntıları arasında kafatası yok. Bu yüzden kafa yapısını rekonstrükte ederken filogenetik olarak akrabaları ile karşılaştırılır. Bulunan fosiller arasında dört tane boyun omuru (vertebra) bulunuyor. Ayrıca bir kaburga (costa), bir arka kol kemiği (humerus), dördüncü el kemiği (metacarpal), bacak kemiği (tibia), bir ayak kemiği (metatarsal) ve kafatası içerisinden pteroid kemik bulundu. Örneklerin çoğu meşhur akrabası Quetzalcoatlus northropi ile fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Fakat kemikleri biraz daha yoğun olduğu için Quetzalcoatlus'tan daha ağır olduğu düşünülüyor. Ayrıca omurun (vertebra) etrafındaki çeşitli yapılar ve kanallar, diğer azhdarchid akrabalarından farklılık gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 8
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 08:28:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7991

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Yeni Bir Devasa Pterosaur Türü Tanımlandı!. (19 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7991
Türkoğlu, P. (2019, September 19). Yeni Bir Devasa Pterosaur Türü Tanımlandı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7991
P. Türkoğlu. “Yeni Bir Devasa Pterosaur Türü Tanımlandı!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 19 Sep. 2019, https://evrimagaci.org/s/7991.
Türkoğlu, Pedram. “Yeni Bir Devasa Pterosaur Türü Tanımlandı!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, September 19, 2019. https://evrimagaci.org/s/7991.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close