Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Araştırma, Zarar Gören Teflon Tavalarınızdan Kurtulmanız Gerektiğini Doğruluyor!

3 dakika
1,440
Yeni Araştırma, Zarar Gören Teflon Tavalarınızdan Kurtulmanız Gerektiğini Doğruluyor! Pexels
Tüm Reklamları Kapat

Avustralya ve İngiltere'den bilim insanları, yeni bir teknik kullanarak pişirme kaplarından yayılan zararlı mikro ve nanopartikülleri araştırdı. Peki bu araştırmaya göre kaplaması zarar gördüğünde tencereyi atmak akıllıca mıdır?

Yapışmaz kaplama, birçok açıdan pişirme kapları için mükemmel bir gelişmedir. Temizlemesi kolaydır, sosların yanmasını önler, mükemmel kızarmış yumurtalar pişirmenizi sağlar ve nispeten güvenlidir. Ancak hasar almaları durumunda, yapışmaz kaplamalı pişirme kaplarından hemen kurtulmak en iyisi olabilir. Teflon tabakası gibi yapışmaz kaplamalar, PFAS ailesine ait bir plastik türünden yapılır. PFAS veya "Per- ve polifloroalkil maddeler" bazı istenmeyen özelliklere sahiptir:

  • Çevreye kolayca ve hızla yayılırlar.
  • Kalıcıdırlar.
  • Bunlar biyolojik birikimlidir. Yani insan vücudunda, hayvanlarda ve bitkilerde birikirler ve zararlı etkilere neden olabilirler.

Özellikle bu son özellik, pişirme kaplarındaki yapışmaz kaplamalar için önem taşıyor çünkü bu kalıcı kimyasalların halk sağlığına olan zararlı etkileri giderek daha belirgin hale geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ek olarak PFAS bağışıklık sistemine zarar verebilir ve her türlü gelişimsel bozukluğa ve kansere neden olabilir. Bu madde doğada neredeyse hiç parçalanmaz. Yağmur ve karda, ayrıca yüzey ve yeraltı sularında, Himalayalar'dan Antarktika'ya kadar bulunabilir. Dünya'daki herkesin kanında ve organlarında yüksek ihtimalle PFAS vardır.

Fark etmiş olabileceğiniz gibi, pişirme kaplarındaki yapışmaz kaplamalar zamanla incelme eğilimindedir. Avustralya ve Birleşik Krallık'tan bir grup bilim insanı, bulaşık makinesinde ve pişirme sırasında zararlı mikro ve nano parçacıkların salınımını araştırmak için bir araya geldi.

Ne yazık ki araştırmalarda mikroplastiklerin karakterizasyonu hâlâ çok zordur ve nanoplastikler için bu zorluk daha da büyüktür. İşte bu parçacıkların potansiyel bir kaynağı, çoğunlukla Teflon ile kaplanmış yapışmaz bir pişirme kabının çizilmiş yüzeyidir.

Ekip, yapışmaz tencere ve tavaların kaplamalarının kademeli olarak kaybolmasıyla mikroskobik düzeyde neler olduğunu görmek için gelişmiş bir algoritmik bilgisayar modeliyle birlikte Raman görüntüleme olarak bilinen yeni bir teknik kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

Tek bir tavanın hasarlı kaplama tabakasından gevşeyen 2,3 milyondan fazla toksik mikro ve nanoplastik tespit edildi. Tek bir yüzey çatlağı bile 9.000'den fazla plastik parçacığın salınmasına neden olabiliyordu ve bu parçacıklar potansiyel olarak yiyeceklere karışabilirdi.

Ancak farklı PFAS bileşiklerinin zararlılık açısından farklılıkları vardır. Bazı türler sağlığımız için diğerlerinden daha tehlikelidir. Her bir bileşiğin kesin toksisitesi her zaman belirgin değildir. Ancak ne olursa olsun, bunların hiçbirini akşam yemeğinizle birlikte yutmamanız akıllıca olacaktır. Bunun için de PFAS'ın yemeğinize karışmasını engellemeyi hedeflemelisiniz. Tavalarınızı/tencerenizi dikkatli bir şekilde kullandığınız sürece bu hedefe ulaşmak oldukça mümkündür. Bu tavsiyeler sağlıklı bir kullanım için yardımcı olabilir:

  • Öncelikle kullandığınız tencere ve tavaların kullanım talimatlarına uyun.
  • Yapışmaz kaplamalı bir tavayı asla çok fazla ısıtmayın, çünkü bu kaplamanın zarar görmesine neden olabilir.
  • Yemekleri çok sert şekilde karıştırmaktan ve keskin nesneler kullanmaktan kaçının.
  • Yapışmaz kaplamalı bir tavada iç katman çizilirse veya başka bir şekilde hasar görürse tavayı hemen çöpe atın.

Araştırmacılara göre PFAS yutmak bir sağlık riski yaratır, yiyeceklerimizde bulunan teflon mikropartiküller çeşitli ruhsal ve fiziksel hastalıkların riskini artırır. Günlük öğünlerdeki bu tür kirlenmelere daha fazla dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu gibi maddelerin tüketilmesinin kesin sonuçları hakkında hâlâ derin bilgilerimiz yoktur. İnsanlar sağlık riskleri nedeniyle çok dikkatli olmalı ve hasarlı tavaları hemen değiştirmeyi düşünmelidir.

Makalenin yazarlarından Profesör Youhong Tang'a göre, sonuçlar gıdaların zararlı maddelerle kontaminasyonunu önlemek adına pişirme araçlarını seçerken ve kullanırken dikkatli olmamız gerektiği konusunda güçlü bir uyarı sağlıyor.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
42
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 6
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Y. Luo, et al. (2022). Raman Imaging For The Identification Of Teflon Microplastics And Nanoplastics Released From Non-Stick Cookware. Elsevier BV, sf: 158293. doi: 10.1016/j.scitotenv.2022.158293. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 07:02:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19678

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Orhan, et al. Yeni Araştırma, Zarar Gören Teflon Tavalarınızdan Kurtulmanız Gerektiğini Doğruluyor!. (29 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19678
Orhan, H., Alparslan, E. (2025, January 29). Yeni Araştırma, Zarar Gören Teflon Tavalarınızdan Kurtulmanız Gerektiğini Doğruluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19678
H. Orhan, et al. “Yeni Araştırma, Zarar Gören Teflon Tavalarınızdan Kurtulmanız Gerektiğini Doğruluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19678.
Orhan, Hakan. Alparslan, Eda. “Yeni Araştırma, Zarar Gören Teflon Tavalarınızdan Kurtulmanız Gerektiğini Doğruluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 29, 2025. https://evrimagaci.org/s/19678.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close