Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yengeçlerin Evrimi: Kral Yengeci, Hermit Atalardan Nasıl Evrimleşti?

Yengeçlerin Evriminde Rol Oynayan Karkinizasyon Süreci Nedir?

Yengeçlerin Evrimi: Kral Yengeci, Hermit Atalardan Nasıl Evrimleşti?
2 dakika
7,198
Tüm Reklamları Kapat

Taş yengeçleri olarak da bilinen Kral Yengeci (120 ayrı yaşayan türden oluşan Lithodidae ailesi), Dünya'daki en uzun bacak açıklığına sahip eklembacaklı olan Japon Örümcek Yengeçleri (Macrocheira kaempferi) ya da bilinen en büyük eklembacaklı olan Hindistan Cevizi Yengeçleri (Birgus latro) gibi kuzenleri varken "gezegen üzerindeki en büyük yengeçler" olamasalar da, yine de sıralamada yüksek bir yer edinebilecek kadar iridirler. 

Yengeçlerin evrimi uzun yıllardır ilgi çeken bir konu olmuştur; çünkü yengeçlerin neredeyse her zaman atalarını andıran ama doğrudan yengeç olmayan, günümüzde halen yaşayan akrabaları bulunmaktadır. Yengeçlerin, yengeç vücut yapısında olmayan atalarından evrimleşmesine karkinizasyon adı verilir.

Her ne kadar bu şekilde bir evrimsel bir değişim türünün varlığı evrimsel biyologlar arasında henüz genel geçer olarak kabul ediliyor olmasa da, bu tür bir evrimsel değişim özellikle kral yengeçlerinde görüldüğü düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kral yengeçleri, hermit yengeçleri olarak da bilinen, yengeç benzeri atalardan evrimleşmişlerdir. Bu durum, bu yengeçlerde görülen asimetrinin nedenini de açıklamaktadır. Gerçekten de kral yengeçlerinin yetişkin formlarında gözle görülür bir asimetri mevcuttur.

Aslında "simetrik" olduğu söylenen hiçbir canlı tamamen simetrik değildir. Hatta canlılardaki bu asimetri kullanılarak evrimsel analizler yapılabilir (bkz. asimetrik morfometri). Ancak söz konusu kral yengeçleri gibi dekapodlar (on ayaklılar) olduğunda, bu asimetri özellikle de kıskaçlarda ve karın bölgesinde çok daha belirgin ve gözle görünür olmaktadır. Bu asimetrinin, günümüzde halen soy hatları yaşayan ve spiral kabuklar içerisine sığması gereken hermit atalarından kalma bir özellik olduğu düşünülmektedir.

Günümüzde bu ailenin en meşhur üyesi Kırmızı Kral Yengeç'tir (Paralithodes camtschaticus). Bu canlıların "karapas" adı verilen gövdeleri 28 santimetreye, ağırlıkları 8 kilograma, bacak açıklıkları ise 1.8 metreye ulaşabilir. Aslında canlının rengi kırmızı değildir; ancak pişirildikten sonra kıpkırmızı bir renk aldığı için bu adı almıştır.

Bu canlılar evrimsel süreçte oldukça değişken parametreler ayak uyduracak şekilde adaptasyonlar geliştirmişlerdir. Örneğin dişiler yumurtaların çatlayabilmesi için yaklaşık 4 derecelik sularda bulunmalıdır, erkekler ise ortalamada 1.5 derece olan suları tercih ederler, çünkü bu sıcaklık enerji verimliliği daha faydalıdır. Yaşadıkları denizlerin sıcaklık değişimlerine bağlı olarak sığ sulara veya derin sulara göç edebilirler. Bu sıcaklık değişimleri, yengeçlerin büyüme hızını da etkilemektedir. Ayrıca bu değişimler sırasında yaşanabilen yoğun tuzluluk değişimlerine de uyum sağlamaları gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 15:00:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2444

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yengeçlerin Evrimi: Kral Yengeci, Hermit Atalardan Nasıl Evrimleşti?. (17 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2444
Bakırcı, Ç. M. (2014, June 17). Yengeçlerin Evrimi: Kral Yengeci, Hermit Atalardan Nasıl Evrimleşti?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2444
Ç. M. Bakırcı. “Yengeçlerin Evrimi: Kral Yengeci, Hermit Atalardan Nasıl Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Jun. 2014, https://evrimagaci.org/s/2444.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yengeçlerin Evrimi: Kral Yengeci, Hermit Atalardan Nasıl Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 17, 2014. https://evrimagaci.org/s/2444.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close