Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yaygın Kullanılan Bir Gıda Koruyucusu, Bağırsak Mikrobiyomunu Olumsuz Etkileyebilir!

Yaygın Kullanılan Bir Gıda Koruyucusu, Bağırsak Mikrobiyomunu Olumsuz Etkileyebilir! Malvernphysio
1 dakika
691
Tüm Reklamları Kapat

Gıda koruyucuları gıda maddelerini taze olarak tutmak eklenir ve gıdayı bozabilecek mikropları öldürür. Bakteriler, mikrobiyal rakiplerini öldürmek için bakteriyosin adı verilen kimyasallar üretir. Bu kimyasallar gıdalardaki potansiyel olarak tehlikeli patojenleri öldürerek doğal koruyucu görevi görebilir.

Özellikle güçlü antimikrobiyal özelliklere sahip bir bakteriyosin sınıfı olan lanthipeptitler, gıda endüstrisi tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlara "lantibiyotikler" de denir. Yine de lantibiyotiklerin nsanların bağırsak mikrobiyomlarını nasıl etkilediği hakkında çok az şey bilinmektedir. Bağırsaklardaki mikroplar hassas bir denge içindedir ve bu denge patojenlere vücudumuzu korumamızı sağlar.

ACS Chemical Biology'de yayınlanan yeni bir çalışma, en yaygın lantibiyotik sınıflarından birinin hem patojenlere hem de bizi sağlıklı tutan bağırsak bakterilerine karşı güçlü etkileri olduğunu ortaya koydu.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Nisin, bira ve sosislerden peynir ve soslara kadar çoğu gıdada kullanılan bir lantibiyotiktir. Çoğunlukla ineklerin meme bezlerinde yaşayan bakteriler tarafından üretilse de insan bağırsağındaki mikroplar da benzer lantibiyotikler üretebilir. Araştırmacılar, bu lantibiyotiklerin bağırsak bakterileri üzerindeki etkisini inceledi ve lantibiyotiklerin, patojenler ile birlikte zararsız bakterileri de öldürdüğünü ortaya çıkardı. Zhang, şöyle anlatıyor:

Nisin, özünde, gıdalarımıza uzun süredir eklenen bir antibiyotiktir, ancak bağırsak mikroplarımızı nasıl etkileyebileceği iyi çalışılmamıştır. Gıda kontaminasyonunu önlemede çok etkili olsa da, insanların bağırsaklarındaki mikroplar üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir. (...) Şu anda gıdalarda bulunan lantibiyotik seviyeleri göz önüne alındığında, bunların bağırsak sağlığımızı da etkilemesi çok muhtemeldir.

Ancak bu durum, lantibiyotiklerin sağlığı tamamen olumsuz olarak etkilediğini göstermemektedir. Araştırmacılar, antimikrobiyal özelliklerinin nasıl kullanılacağını öğrenmek amacıyla lantibiyotiklerin faaliyetlerini daha iyi anlamak için peptitlerin yapısını da inceledi ve lantibiyotik üreten bir mikrop da dahil olmak üzere dört mikrobun fareleri Enterococcus enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığını buldu.

Yani özetle, kullandığımız her kimyasal her koşulda ve her zaman tamamen olumlu veya olumsuz etki göstermeyebilmektedir. Zhang, şöyle diyor:

Görünüşe göre lantibiyotikler ve lantibiyotik üreten bakteriler sağlık için her zaman iyi değil, bu nedenle daha faydalı antimikrobiyal özelliklerinden yararlanırken potansiyel kötü etkiye karşı koymanın yollarını arıyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Tebrikler! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 12:56:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16726

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Yaygın Kullanılan Bir Gıda Koruyucusu, Bağırsak Mikrobiyomunu Olumsuz Etkileyebilir!. (4 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16726
Derin, U. (2024, February 04). Yaygın Kullanılan Bir Gıda Koruyucusu, Bağırsak Mikrobiyomunu Olumsuz Etkileyebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16726
U. Derin. “Yaygın Kullanılan Bir Gıda Koruyucusu, Bağırsak Mikrobiyomunu Olumsuz Etkileyebilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 04 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16726.
Derin, Ufuk. “Yaygın Kullanılan Bir Gıda Koruyucusu, Bağırsak Mikrobiyomunu Olumsuz Etkileyebilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 04, 2024. https://evrimagaci.org/s/16726.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close