Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka, İnsanları Savaş Uçağı Simülasyonlarında da Yenmeyi Başardı!

2 dakika
4,593
Yapay Zeka, İnsanları Savaş Uçağı Simülasyonlarında da Yenmeyi Başardı! PopSci
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Güvenliği Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Güvenliği yazı dizisinin 7 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zekâ Nasıl Tehlikeli Olabilir? Yapay Genel Zekâ Güvenliği Neden Çok Önemlidir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Askeri jargon açısından bakacak olursak, savaş pilotları her zaman en iyinin en iyisi olarak tanımlanmışlardır. Tom Wolfe'un yazdığı gibi, yalnızca "doğru bileşenlere" sahip olanlar bu işi başarabilirler. Ne var ki artık bu bileşenlere sahip olmak, bir "it dalaşında" (uçakların birbirini indirmeye çalıştığı, havada yaşanan bir mücadele, savaş) üstün gelmek için yeterli olmayabilir. Çünkü alanda yeni bir oyuncu var: Yapay zeka!

Cincinnati Üniversitesi doktora öğrencileri tarafından geliştirilen bir yapay zeka pilotu, sadece diğer yapay zekaya sahip pilotları yenmekle kalmıyor; ancak onlarca yıllık deneyime ve geçmişe sahip insan pilotları da alt edebiliyor. İnsan ile yapay zeka arasında yapılan simülasyon savaşlarında yapay zeka, ABD Hava Kuvvetleri'nden Emekli Albay "Geno" takma adlı Gene Lee'yi istisnasız olarak her seferinde vurarak indirmeyi başardı. Lee, yayınladığı bir açıklamada aynen şunları söylüyor:

"Bu, hayatım boyunca gördüğüm en agresif, en hassas, en dinamik, en güvenilir yapay zeka sistemi!"

Tüm Reklamları Kapat

Yanlış anlaşılmasın, Geno da son derece dişli bir rakip. Kendisi, eski Hava Kuvvetleri Savaş Yöneticisi ve aynı zamanda muhalif taktikler eğitmeni. Bugüne kadar gerek görev kumandanı olarak, gerekse de pilot olarak binlerce saat boyunca havadan havaya savaş deneyimi kazanmış bir uzman. Ayrıca son birkaç on yıldır da simülasyonlar üzerinde yapay zekaya sahip pilotları test edip, onları alt etmeye çalışıyor. Kısaca Geno, ne yaptığını tam olarak bilen biri! Ama Geno, bu seferkinin bambaşka olduğunu belirtiyor:

"Ne kadar bilinçli ve reaktif olduğuna çok şaşırdım. Sanki her niyetimden haberdardı ve uçuş dinamiklerim ile füze mevzilenmemdeki değişimlere anlık olarak cevap verebiliyordu. Yaptığım her atış denemesini nasıl alt edebileceğini biliyordu. Defansif ve ofansif aksiyonlar arasında, tam da gerektiği zamanlarda, çok hızlı bir şekilde geçiş yapabiliyordu."

ALPHA adı verilen yapay zeka, Cincinnati Üniversitesi doktora öğrencisi Nick Ernest tarafından kurulmuş Psibernetix isimli bir firma tarafından, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı desteği ile üretildi. Geliştiricilerine göre ALPHA, tamamen hava mücadesine yönelik simülasyonlarla ilgili araştırmalar için üretildi.

ALPHA'nın süper-insan uçuş yetenekleri, genetik bulanık ağaç (genetic fuzzy tree) adı verilen bir çeşit bulanık mantık (fuzzy logic) algoritmasından kaynaklanıyor. Ernest'in dediğine göre sistem, karmaşık sorunlara tıpkı bir insanın yaklaştığı gibi yaklaşıyor. Büyük görevleri daha küçük parçalara ayırıyor ki bu, üst düzey taktik, ateşleme, kaçma ve savunmacılık gibi stratejileri içeriyor. Sadece en önemli değişkenleri hesaba katarak, aşırı yüksek bir hızda son derece karmaşık kararlar alabiliyor. Buna bağlı olarak da yapay zeka; karmaşık, dinamik çevrelerde insanın göz kırpma süresinden 250 kattan daha kısa bir sürede manevra kararları alabiliyor. ALPHA'ya karşı 1 saatten uzun sürebilen görevler yapan Lee, şöyle söylüyor:

"Eve tamamen tükenmiş bir şekilde dönüyorum. Yoruldum, bitkinim ve zihinsel olarak tükendim. Bu yapay bir zeka olabilir; ancak tamamen gerçek bir şekilde bize meydan okuyor."

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Yapay Zeka Güvenliği Yazı Dizisi

Bu yazı, Yapay Zeka Güvenliği yazı dizisinin 7 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Yapay Zekâ Nasıl Tehlikeli Olabilir? Yapay Genel Zekâ Güvenliği Neden Çok Önemlidir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:44:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4677

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yapay Zeka, İnsanları Savaş Uçağı Simülasyonlarında da Yenmeyi Başardı!. (12 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4677
Bakırcı, Ç. M. (2016, November 12). Yapay Zeka, İnsanları Savaş Uçağı Simülasyonlarında da Yenmeyi Başardı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4677
Ç. M. Bakırcı. “Yapay Zeka, İnsanları Savaş Uçağı Simülasyonlarında da Yenmeyi Başardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 12 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4677.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yapay Zeka, İnsanları Savaş Uçağı Simülasyonlarında da Yenmeyi Başardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 12, 2016. https://evrimagaci.org/s/4677.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close