Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Rahimde İlk Başarı: Tazmanya Kaplanı Türdiriltiminde Önemli Adım!

3 dakika
231
Yapay Rahimde İlk Başarı: Tazmanya Kaplanı Türdiriltiminde Önemli Adım! ResearchGate
Tazmanya Kaplanı yavru örnekleri.
Tüm Reklamları Kapat

1936 yılında soyu tükenen ve Avustralya, Tazmanya ile Yeni Gine'ye özgü bir keseli olan Tazmanya kaplanı, bilim dünyasındaki gelişmeler sayesinde bir nevi "yeniden doğuşa" hazırlanıyor. Türdiriltimi çalışmalarıyla tanınan Colossal Biosciences, geliştirdiği yapay rahim teknolojisi ile Tazmanya kaplanı embriyosunu hamilelik sürecinin yarısından fazlasına kadar büyütmeyi başardı. Bu, yalnızca türdiriltimi bilimi için değil, aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altındaki türlerin korunması için de büyük bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Colossal'ın kurucularından Ben Lamm, bu başarıyı şöyle ifade ediyor:

Bu teknoloji, Tazmanya kaplanı yavrularını büyük ölçekte üretmemizi sağlayacak. Üstelik bunun için taşıyıcı anneye gerek kalmayacak.

Tazmanya kaplanı gibi türlerin neslinin döndürülmesi, bilim kurgudan fırlamış bir hikâye gibi görünse de Colossal Biosciences, bunu bilimsel bir gerçekliğe dönüştürmeye kararlı. Şirket, geçtiğimiz günlerde geliştirdiği yapay rahim prototipi ile yalnızca tek hücreli keseli embriyolarını döllenmiş şekilde büyütmekle kalmadı, aynı zamanda bu embriyoları hamilelik sürecinin yarısına kadar başarıyla kültürlemeyi başardı.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay rahim, embriyo gelişimi için oldukça hassas bir ortam sunuyor. Mikroakışkan sistemler, gaz kontrol mekanizmaları ve gelişim sürecini sürekli izleyen görüntüleme teknolojisi ile bu sistem, doğal bir rahmin ortamını son derece kesin bir şekilde taklit ediyor. Ben Lamm, bu teknolojinin önemini şu sözlerle açıklıyor:

Mevcut tüm cihazlardan çok daha sofistike bir teknoloji geliştirdik. Embriyonun büyüme ortamını hassas bir şekilde kontrol edebiliyor ve gelişim süreçlerinin doğru ilerlediğinden emin olabiliyoruz.

Dodo'dan Mamutlara: Türdiriltiminde Büyük Planlar

Colossal Biosciences'ın hedefleri Tazmanya kaplanı ile sınırlı değil. Şirket, mamut ve dodo kuşu gibi nesli tükenmiş diğer türlerin de neslini döndürmeyi amaçlıyor. Dodo projesi kapsamında, bu türe en yakın akraba olan Nicobar güvercininin kromozom ölçeğinde genetik haritasını çıkarmış ve dodo'nun benzersiz gagası gibi özelliklerini yeniden yaratmak için makine öğrenmesi yöntemleri geliştirmiş durumdalar.

Aynı şekilde, mamutun soğuk iklimlere dayanıklı genetik özelliklerini modern fillere aktarmak için 20'den fazla kritik gen düzenlemesi başarıyla gerçekleştirilmiş durumda. Harvard Tıp Fakültesi ve MIT'den ünlü genetikçi Profesör George Church, bu çalışmaları şu sözlerle özetliyor:

Colossal, bilim kurguyu bilimsel bir gerçekliğe dönüştürüyor. Türdiriltimi bilimi için teknolojiler geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda koruma biyolojisinin ölçeklenebilir hale gelmesini sağlıyoruz.

Yapay Rahim Teknolojisi ve Doğa Koruma Potansiyeli

Yapay rahim; yalnızca nesli tükenen türlerin yeniden diriltilmesi için değil, aynı zamanda tehlike altındaki hayvanların korunması için de bir devrim yaratabilir. Günümüzde biyobankalarda saklanan nesli tükenmekte olan hayvanların hücreleri, bu teknoloji ile canlı hayvanlara dönüştürülebilir. Üstelik bunun için taşıyıcı annelere ihtiyaç duyulmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Keseli türlerin kısa gebelik süreleri ve yüzeysel plasenta yapıları, yapay rahim teknolojisi için ideal bir test alanı oluşturuyor. Ancak embriyoların gelişim süreçlerindeki değişen beslenme ihtiyaçlarını karşılamak hâlâ çözülmesi gereken zorluklardan biri. Bu zorlukların üstesinden gelinirse, teknoloji farklı hayvan gruplarına da adapte edilebilir.

Ben Lamm, gelecekteki hedeflerini şu şekilde paylaşıyor:

Şu anda cihazı keseli embriyo kültürü için kullanıyoruz. Ancak bir sonraki adımımız, daha uzun gebelik sürelerine ve daha gelişmiş plasentalara sahip olan fareler üzerinde çalışmak.

Bilim Kurgudan Gerçeğe: Türdiriltiminin Geleceği

Colossal Biosciences, türdiriltimi teknolojileriyle yalnızca geçmişin hayvanlarını değil, aynı zamanda geleceğin doğa koruma yöntemlerini de şekillendiriyor. Farelerden mamutlara kadar genişleyen vizyonlarıyla, bu türler üzerinde çalışan bilim insanları ve genetik mühendisleri, bilim dünyasının sınırlarını yeniden tanımlıyor.

Yapay rahim gibi teknolojilerin başarıya ulaşması, hem tarih öncesi türlerin türdiriltimi hem de günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan canlıların korunması için umut ışığı sunuyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Funnell. Thylacine De-Extinction Achieves Mid-Gestation Marsupial Embryo Development In Artificial Uterus. (15 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2025. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/01/2025 23:35:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19603

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Yapay Rahimde İlk Başarı: Tazmanya Kaplanı Türdiriltiminde Önemli Adım!. (16 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19603
Selçukoğlu, A. K., Civan, Ç. (2025, January 16). Yapay Rahimde İlk Başarı: Tazmanya Kaplanı Türdiriltiminde Önemli Adım!. Evrim Ağacı. Retrieved January 17, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19603
A. K. Selçukoğlu, et al. “Yapay Rahimde İlk Başarı: Tazmanya Kaplanı Türdiriltiminde Önemli Adım!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 16 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19603.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Civan, Çınar. “Yapay Rahimde İlk Başarı: Tazmanya Kaplanı Türdiriltiminde Önemli Adım!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, January 16, 2025. https://evrimagaci.org/s/19603.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close