Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Okuma Hızını Artıran Uygulama Spritz: Harry Potter'ı Sadece 77 Dakikada Bitirebilirsiniz!

Okuma Hızını Artıran Uygulama Spritz: Harry Potter'ı Sadece 77 Dakikada Bitirebilirsiniz!
1 dakika
5,122
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yakında 309 sayfa olan “Harry Potter ve Felsefe Taşı” kitabını sadece 77 dakikada okuyabileceksiniz!

Bu kadar hızlı (dakikada 1000 kelime kadar) okuyabilmek içinse yeni bir programı kullanmalı ve sayfa sayfa okuma fikrinden vazgeçmelisiniz.

image

Tüm Reklamları Kapat

Spritz ile kelimeler, aynı noktada birer birer çok hızlı bir biçimde karşınıza çıkacak. Bunun sayesinde de dakikada 250 ile 1000 kelime okuyabileceksiniz. Bu hızı karşılaştırmak gerekirse, üniversite seviyesindeki tipik bir okuyucu dakikada 200 ila 400 kelime okuyabiliyor. 

Dakikada 250 kelime ile Harry Potter serisinin ilk kitabı 5 saatte bitiyor.

Spritz, dakikada 1000 kelimeye kadar çıkabiliyor, ancak henüz onun için bir görsel bulunmuyor.

Spritz aynı anda 1 kelime okumayı öneren ilk uygulama değil. Bundan önce başka uygulamalar da bunu takipçilerine sundu. Ayrıca neredeyse Spritz’in kullandığı yöntem ile aynı olan RSVP (Ani Birbirini İzleyen Görsel Gösterim) yöntemi de yıllardır bulunuyor ve çoğu kişi için başarılı olduğu kanıtlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Dakikada 350 kelime ile Harry Potter serisinin ilk kitabı 3 saat 40 dakikada bitiyor.

Aynı anda 1 kelime okuma teknolojisi özellikle akıllı telefon ve saatler gibi ufak cihazlar için ideal bir yöntem. Bu yöntem sayesinde daha fazla sayfayı kaydırmanıza, okumak için büyütmenize ya da küçültmenize gerek kalmayacak. 

Şimdi biraz nasıl çalıştığı üzerine konuşalım: Okuduğunuz her kelimede bir “Optimum Tanıma Noktası” bulunuyor. Diğer bir adı ise “tespit noktası”. Microsoft’ta bulunan Gelişmiş Okuma Teknolojileri takımından Kevin Larson, genellikle bu “tespit noktası”nın okuduğunuz kelimenin ortasının hemen solunda bulunduğunu belirtiyor. Okuma süreniz boyunca gözleriniz bu tespit noktalarından diğer tespit noktalarına geçiyor, genellikle de anlamlı kısa kelimeleri atlıyor. Spritz sitelerinde kendi yöntemlerini şöyle açıklıyor:

“Gözleriniz tespit noktasını bulduktan sonra beyniniz şu an görmekte olduğunuz kelimenin anlamını işlemeye başlıyor. Spritz, bu tespit noktalarını kırmızı yaparak ve aynı hizaya koyarak gözlerinizin kıpırdamamasını sağlıyor. Bu da onu RSVP hızlı okuma yönteminden farklı kılan ve tespit noktasından bağımsız olarak kelimeleri hızlı bir biçimde size gösteren okuma yöntemi.”

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aşağıdaki görselde de Spritz’in gözlerinizi nasıl kıpırdamadan tuttuğunu görebilirsiniz:

Spritz'in gözleri kıpırdamadan tutma yöntemi

Görsel 1: Kelimelerin RSVP’ye göre dizilimi; Görsel 2: Kelimelerin Spritz’e göre dizilimi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 12:06:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2038

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
İ. Güderer, et al. Okuma Hızını Artıran Uygulama Spritz: Harry Potter'ı Sadece 77 Dakikada Bitirebilirsiniz!. (11 Mart 2014). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2038
Güderer, İ., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 11). Okuma Hızını Artıran Uygulama Spritz: Harry Potter'ı Sadece 77 Dakikada Bitirebilirsiniz!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2038
İ. Güderer, et al. “Okuma Hızını Artıran Uygulama Spritz: Harry Potter'ı Sadece 77 Dakikada Bitirebilirsiniz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer, Evrim Ağacı, 11 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2038.
Güderer, İsmail. Bakırcı, Çağrı Mert. “Okuma Hızını Artıran Uygulama Spritz: Harry Potter'ı Sadece 77 Dakikada Bitirebilirsiniz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer. Evrim Ağacı, March 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/2038.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close