Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

X Kuşağı'nın Evrime Yönelik Değişen Fikirleri Bilim Okuryazarlığının Önemini Gösteriyor!

2 dakika
712
X Kuşağı'nın Evrime Yönelik Değişen Fikirleri Bilim Okuryazarlığının Önemini Gösteriyor! Phys
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

1925'teki Scopes Maymun Davası'nın yüzüncü yıldönümü yaklaşırken, Amerikalılar ile yapılan yeni bir çalışma X kuşağının evrime yönelik tutumlarının yaşlandıkça değiştiğini gösteriyor.

Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nde araştırmacı olan Jon D. Miller tarafından yönetilen çalışma, ortaokul ve lise öğrencilerinin evrime karşı belirsiz tutumlar sergileme eğilimindeyken, liseden mezun olup üniversiteye gittiklerinde ve işgücüne katıldıklarında bu tutumların daha katı bir hâl aldığını ortaya koydu. Miller, şöyle anlatıyor:

Bazıları evrime bakış açısının hâlâ önemli bir sorun olup olmadığını sorgulayabilir ve bunu zararsız bir merak olarak görebilir. Ancak Amerikalı yetişkinlerin önemli bir azınlığı insanların daha önceki hayvan türlerinden evrimleştiğini reddetmesine karşın bilim ve teknoloji gelişmeye devam ediyor. Bununla birlikte, son yıllarda temel biyolojik yapıların anlaşılmasının bu konudaki kamuoyunu ve siyasi tartışmaları bilgilendirmeye yardımcı olacağı çok sayıda kamu politikası örneği olduğuna inanıyoruz.

Public Understanding of Science dergisinde yayınlanan çalışmada, 1971–1974 yılları arasında doğan yaklaşık 5.000 katılımcının ortaokuldan orta yaşa kadar olan 33 yıllık yaşam sürecine yönelik veriler incelendi.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bilime yönelik tutumlar üzerine yapılan araştırmalarda genellikle ya tek bir anket ya da farklı katılımcılarla yapılan bir dizi anket kullanılır. Miller, Amerikan Yaşamı Boylamsal Çalışması'nın otuz yıllık kaydını kullandıklarını, bu sayede spesifik olarak bir bireyin tutumunun on yıllar boyunca nasıl değiştiğini anlayabildiklerini belirtiyor.

Araştırmaya göre ortaokul ve lise öğrencilerinin evrim konusundaki tutumu büyük ölçüde belirsizdir. Öğrencilerin üçte biri evrim konusunda hiçbir tutumunun olmadığını belirtirken, %44'ü ise "Bildiğimiz şekliyle insanoğlu daha önceki hayvan türlerinden gelişmiştir." ifadesinin doğru veya yanlış olabileceğini söylemektedir.

Liseden sonraki 15 yıl boyunca X Kuşağındaki genç yetişkinlerin %28'i evrimin kesinlikle doğru olduğu sonucuna varırken, %27'si ise evrimin kesinlikle yanlış olduğunu düşünmektedir. Çalışmanın yazarlarından Michigan Tıp Fakültesinde profesör olan Mark Ackerman, şöyle yorumluyor: 

Bu sonuçlar, lise sonrası eğitimin, ilk kariyer deneyimlerinin ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi sistemin kutuplaşmasının etkisini göstermektedir.

Daha sonraki 15 yıl incelendiğinde (yani 30'lu yaşların başından 40'lı yaşların sonuna kadar) evrimi kesinlikle doğru olarak gören bireylerin oranında küçük bir artış (%30) olurken evrimi kesinlikle yanlış olarak görenlerin oranında küçük bir düşüş (%23) bildirilmiştir. Bu sonuçlar, katılımcıların önemli bir kısmının kendi seçtikleri bir kariyere girmesi, bir aile kurması ve toplumlarıyla daha fazla ilgilenmeye başlamasıyla hayatlarındaki istikrarı yansıtmaktadır.

Çalışmada evrimin kabulü ve reddi ile ilgili birçok faktör incelendi. Üniversite düzeyinde fen dersleri deneyimi olmak, ileri derecede bir diploma sahibi olmak, bilimsel okuryazarlığını geliştirmek gibi eğitim faktörleri; evrimin kabulünün güçlü belirleyicileri iken köktendinci inançlarla ilgili faktörler evrimin reddinin güçlü belirleyicileri olma eğilimindeydi. Miller sözlerini şöyle bitiriyor:

Benzersiz bir boylamsal veri kümesi üzerinde yaptığımız analiz, bilimsel bir konuya yönelik tutumların gelişimini daha önce görülmemiş ayrıntılarla incelememize olanak tanıdı. Evrim, 21. yüzyılda biyolojik okuryazarlığın ve bilimsel okuryazarlığın merkezinde yer almaya devam edeceği için halkın evrime yönelik tutumlarını anlamak özel bir önem taşıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Michigan

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. D. Miller, et al. (2024). The Acceptance Of Evolution: A Developmental View Of Generation X In The United States. SAGE Publications. doi: 10.1177/09636625241234815. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:42:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17472

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağırsak
Diş Hekimi
Küresel Isınma
Bilgi
Aminoasit
Hidrotermal Baca
Primatlar
Sıcaklık
Küresel
Primat
Pandemik
Tohum
Dil
Vaka
Deizm
Mucize
Yayılım
Virüs
Ölümden Sonra Yaşam
Amerika Birleşik Devletleri
Yüzey
Biyokimya
Organ
Mühendislik
Bilgisayar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. X Kuşağı'nın Evrime Yönelik Değişen Fikirleri Bilim Okuryazarlığının Önemini Gösteriyor!. (1 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17472
Derin, U. (2024, May 01). X Kuşağı'nın Evrime Yönelik Değişen Fikirleri Bilim Okuryazarlığının Önemini Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17472
U. Derin. “X Kuşağı'nın Evrime Yönelik Değişen Fikirleri Bilim Okuryazarlığının Önemini Gösteriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 01 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17472.
Derin, Ufuk. “X Kuşağı'nın Evrime Yönelik Değişen Fikirleri Bilim Okuryazarlığının Önemini Gösteriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 01, 2024. https://evrimagaci.org/s/17472.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close