Uzay Yarışı Yeniden Kızışıyor: Hindistan, ABD ve Kanada ile İşbirliği Yaparak Uzay Programını Genişletiyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Kanada'nın Toronto şehrinde düzenlenen 65. Uluslararası Uzay Kongresi'nde NASA ve Hint Uzay Araştırmaları Kurumu tarafından imzalanan anlaşmaya göre oluşturulan çalışma grubu iki ülkenin Mars uydularının bir arada çalışabilmesinin yollarını arayacak.
Hindistan Uzay Araştırmaları Kuruluşu, PSLV-C25 roketleri ile ateşlendiği belirtilen mekiğin, Mars'ın yörüngesine fırlatmadan 300 gün sonra, 24 Eylül 2014'te oturmuş olduğu bilgisini verdi. Mekiğin yapımında 1000'e yakın bilim insanı görev aldı. Bu mekik, Mars'ın dört bir yerden fotoğraflarını çekecek. Uydu, Dünya'mıza komşu gezegenden bilgiler getirecek. Mars dışında uzaydaki gazların kayıp oranını da inceleyecek. Hindistan'ın gönderdiği uydunun adı Urdu dilinde "Mars gemisi" anlamına gelen Mangalyaan. Tüm projenin Hindistan'a sadece 73 milyon dolara mal olduğu söyleniyor. Bu masraf, Hollywood'un kısmen başarılı uzay filmi Gravity'nin bütçesinden 25 milyon dolar daha az! Konuyla ilgili detaylı bir haberimiz buraya tıklanarak okunabilir.
Bir diğer yanda ise, her ne kadar eşit derecede heyecan ve popülarite ile karşılaşmadıysa da, NASA’nın yolladığı uzay mekiği, Hindistan'ın gönderdiği mekikten 2 gün önce (22 Eylül 2014'te) Mars yörüngesine oturdu. Amerika’nın gönderdiği mekiğin adı ise Maven. Bu mekik, NASA’nın Kızıl Gezegen'e gönderdiği 10. uzay aracı olarak kayıtlara geçti. NASA bu araç için 671 milyon dolar harcadı. Amerika'nın bu çalışmaya girme sebebi Kızıl Gezegen'in eskiden Dünya gibi yaşanabilir bir gezegen olduğu ihtimalini ve büyük bir felaket yüzünden kurak hale gelmiş olma ihtimalini kesinliğe kavuşturmak istemeleri.
Hindistan ile Amerika'nın anlaşması sonucunda “NISAR” adında bir radar ekibiyle, iki ülke de yeryüzündeki değişikliklerden haberdar olacaklar. Eğer çalışmalar olumlu sonuçlanırsa, Kızıl Gezegen hakkında çok geniş bir bilgi arşivimiz olabilecek.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:37:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2769
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.