Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Uyurken Örümcek Yutuyor Olabilir misiniz, Yoksa Bu Sadece Bir Kuruntu mu?

Uyurken Örümcek Yutuyor Olabilir misiniz, Yoksa Bu Sadece Bir Kuruntu mu? Wikimedia Commons
2 dakika
966
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Bir insan, uyurken yılda ortalama 8 örümcek yutar.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Uykumuzda örümcek yutmamız imkânsız değildir. Fakat hem insanların hem de örümceklerin biyolojisi gereği gerçekleşme ihtimali sıfıra yakın olan bir durumdur.

İddianın Kökeni

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi ve Kültür Müzesi'nde böcek bilimci olan Floyd Shockley, insanların uyku sırasında örümcek yuttukları fikrinin ilk kez 1954'te yayınlanan, böcek ve örümcekler üzerine yazılan kurgusal bir kitapta ortaya çıktığını; o zamandan bu yana e-posta ve sosyal medya aracılığıyla kontrol edilemeyen bir yangın gibi yayıldığını söylüyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bazı analistlere göre ise bu iddia; insanların internette öğrendiği "gerçeklerle" alay eden bir gazeteci tarafından, istemsizce yaygınlaştırılmıştır. Fakat iddianın kendisi gibi bu da bir şehir efsanesi olabilir. Çünkü yazarın, makaleyi yayınladığı iddia edilen yayın için çalıştığı bile kanıtlanamamıştır.[2]

Bilgiler

Bu iddia bizler için kısmen doğrulanamaz olduğundan çoğumuza inandırıcı gelebilir. Sonuçta uyku anında bir örümceği yutmadığınıza kendinizi nasıl inandırabilirsiniz ki? Ancak bu bilinmezliğe karşın, bu iddianın hiçbir gerçeklik payı yoktur. Böyle bir durumun olması imkânsız değildir, fakat çok çok düşük bir ihtimaldir. Çünkü bu iddia hem örümceklerin hem de insanların biyolojisine birçok yönden aykırıdır:

Tüm Reklamları Kapat

  • İnsanlar örümceklere göre devasa yaratıklardır: Devasa boyutlarda olmanız yetmezmiş gibi gece uykunuzda çıkardığınız nefes sesleri gibi sesler, titreşimlere yol açar. Örümcekler de bu titreşimleri algılama konusunda üst düzey bir hassasiyete sahip olduğundan sizi bir yırtıcı olarak görür ve mümkün olduğunca sizden kaçınır.
  • Örümcekler saldırgan değildir: Kötü ünlerine rağmen örümceklerin sadece %1'i insanlar için tehlike arz eder. İnsanları ısırdıkları çok nadir görülür ki bu durumlar, nefsi müdafaa durumlarıdır. (Örümceğin üstüne düşmeniz ya da onu sıkıştırmanız gibi.)
  • Örümcekler sizden uzak durmak ister: Örümcekler sizlerin sık gezindiği yerlerden uzak durup karanlık kıyı ve köşelere kurulurlar. Ayrıca evinizi istila edebilecek küçük haşereleri yedikleri için evinize fayda sağladıkları bile söylenebilir.
  • İnsanlar genelde ağızları kapalı uyurlar: Yüzünüzde gezinen sekiz bacaklı bir canlı varken uyumanız çok zordur. Fark etmeseniz bile, uyurken çoğunlukla burnunuzdan nefes alır ve uykunun devam ettiği saatlerde nadiren yutkunursunuz.

Örümceklerin sizleri ısırmak veya korkutmak gibi bir amaçları yoktur. Tek amaçları, tüm diğer canlılar gibi yaşamak ve neslini devam ettirmektir. Bu amaç doğrultusunda, "dehşet verici" seslerin çıkış noktası olan ağzınıza girmesi, göz ardı edilebilecek kadar düşük bir ihtimaldir.

Ayrıca uzmanlar, yoğun araknofobiden mustarip olmadığınız sürece örümcekleri olduğu yerde bırakmanın doğru olduğunu söylerler. Çünkü örümcekler, sizleri perişan duruma getirebilecek küçük haşerelerin istilasını önleyebilirler. Tabii ki bunu karşılıksız yapmazlar, evinizde barınmak gibi bir avantaj karşılığında bunu sağlarlar. Üstelik bu öylesine bir barınma değildir, çünkü evdeki yaşama adapte olmuş örümcek türlerinin çoğu dışarı atıldıklarında uyum sağlayamadan ölürler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/09/2023 16:46:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15588

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karanlık
Lgbt
Gerçek
Entropi
Atom
Adaptasyon
Bakteriler
Kafatası
Rna
Yeni Koronavirüs
Kan
Eşcinsellik
Eşey
Kas
Kalori
Hafıza
Doktor
Duygu
Ağız
Hominidae
Bilim İnsanları
Uluslararası Uzay İstasyonu
Yiyecek
Gezegen
Stres
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dünyada Yaşam Var mı?
Dünyada Yaşam Var mı?
Gözler Neden Hep Islak? Gözyaşları, Ağlamak Dışında Ne İşe Yarıyor?
Gözler Neden Hep Islak? Gözyaşları, Ağlamak Dışında Ne İşe Yarıyor?
İyot, İnsanları Radyasyondan Nasıl Koruyor?
İyot, İnsanları Radyasyondan Nasıl Koruyor?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. C. Dilek, et al. Uyurken Örümcek Yutuyor Olabilir misiniz, Yoksa Bu Sadece Bir Kuruntu mu?. (12 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15588
Dilek, M. C., Alparslan, E. (2023, September 12). Uyurken Örümcek Yutuyor Olabilir misiniz, Yoksa Bu Sadece Bir Kuruntu mu?. Evrim Ağacı. Retrieved September 24, 2023. from https://evrimagaci.org/s/15588
M. C. Dilek, et al. “Uyurken Örümcek Yutuyor Olabilir misiniz, Yoksa Bu Sadece Bir Kuruntu mu?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 12 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15588.
Dilek, Muhammet Can. Alparslan, Eda. “Uyurken Örümcek Yutuyor Olabilir misiniz, Yoksa Bu Sadece Bir Kuruntu mu?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, September 12, 2023. https://evrimagaci.org/s/15588.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close