Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Üçlü Nokta: Maddenin Üç Halinin Buluşması

1 dakika
15,624
Üçlü Nokta: Maddenin Üç Halinin Buluşması Triple Point Water
Tüm Reklamları Kapat

Sizce bir sıvı aynı anda hem kaynayıp hem de donabilir mi? Üçlü nokta esnasında bu gayet mümkün!

Maddenin hallerini bilmeyenimiz yoktur: Katı, sıvı ve gaz. Bir de plazma hali. (Plazma, maddenin aşırı ısınması sonucu iyonların ve elektronların serbestçe dolaşabildiği duruma denir.) Bunların haricinde çok koşullarda gerçekleşen Bose-Einstein Yoğunlaşması gibi maddenin diğer halleri de bulunur. (Bose-Einstein Yoğunlaşması için şu yazımıza bakılabilir). Ancak biz burada yazımızın konusuyla ilgili olarak sadece katı, sıvı ve gaz hallerinden bahsetmekle yetineceğiz.

Gündelik hayatımızda en aşina olduğumuz maddelerden biri olan su, katı haldeyken “buz”; gaz haldeyken “buhar”; sıvı haldeyken, elbette, “su”dur. Peki bir maddede üç halin (katı, sıvı ve gaz) aynı anda gözlenebileceğini biliyor muydunuz? İşte bu üç halin, akıl almaz şekilde, aynı anda bir arada bulunmasına “üçlü nokta” diyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Üçlü nokta esnasında bir sıvı aynı anda hem kaynar hem de donar. Peki bu nasıl mı olur? Aslında bu durum, sıcaklığın ve basıncın maddenin üç halini bir denge (termodinamik denge) durumunda tutmasından kaynaklanır. Diğer bir deyişle üçlü nokta, maddenin herhangi bir halinin bir diğerine dönüşmeye çalışmadığı durumu anlatır. Şöyle ki kaynayan sıvı, yüksek enerjiye sahip moleküllerin gaz olarak yükselmesine sebep olur fakat bu durum, aynı anda, kaynayan sıvının ısısını düşürerek sıvının donmasını sağlar. Bu çevrim, söz konusu madde kendisi için geçerli üçlü nokta sıcaklık ve basınç değeri koşulu altında olduğu sürece devam eder.

Aşağıdaki videoda üçlü nokta civarında sikloheksan (Cyclohexane) maddesinin katı, sıvı ve gaz halleri arasındaki müthiş dansı izleyebilirsiniz. Tam üçlü nokta esnasında ise bu maddeyi hem donuk hem de kaynar vaziyette görebilirsiniz. (Sikloheksanın üçlü nokta sıcaklık ve basınç değeri 6,33 °C, 5.388 kilopaskaldır.)

Su için üçlü nokta sıcaklık ve basınç değeri 0,01°C ve .006 atm basıncı olup suyun üç halini bir arada görmek için ise aşağıdaki İngilizce videoya göz atabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 17
  • Muhteşem! 11
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Curiosity | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 09:52:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5093

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil, et al. Üçlü Nokta: Maddenin Üç Halinin Buluşması. (20 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5093
Özdil, A. Ş., Bakırcı, Ç. M. (2017, April 20). Üçlü Nokta: Maddenin Üç Halinin Buluşması. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5093
A. Ş. Özdil, et al. “Üçlü Nokta: Maddenin Üç Halinin Buluşması.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Apr. 2017, https://evrimagaci.org/s/5093.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Bakırcı, Çağrı Mert. “Üçlü Nokta: Maddenin Üç Halinin Buluşması.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 20, 2017. https://evrimagaci.org/s/5093.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close