Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Maddenin Sıradışı Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması

4 dakika
42,245
Maddenin Sıradışı Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması NASA JPL
Tüm Reklamları Kapat

Hepimiz günlük hayat deneyimlerimizden maddenin katı, sıvı ve gaz hallerine aşinayızdır. Peki maddenin farklı koşullarda başka hallerinin de olduğunu biliyor muydunuz?

Maddenin 5 Halini Ne Belirler?

Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY). Acaba suyun gaz hali olan su buharı ile katı hali olan buz arasındaki temel farkı ne sağlamaktadır? Ya da soruyu daha farklı sorarsak, maddenin 5 halini belirleyen şey nedir?

Bu sorunun cevabı, atomları oluşturan parçacıkların yoğunlukları ile alakalıdır. Katı bir maddede parçacıklar sıkı sıkı bir arada bulunduklarından serbestçe hareket edemezler ve bu yüzden de belli bir hacme ve şekle sahiptirler; yani, adı üzerinde, “katı”dırlar. Sıvılarda parçacıklar, biraz daha dağınık halde ama yine de birbirlerine yakın vaziyettedirler. Bu durum, sıvıların girdiği kabın şeklini almasının sebebidir. Gaz parçacıkları arasında ise oldukça büyük boşluklar bulunur ve bu parçacıkların kinetik enerjileri fazladır, yani sınırlandırılmadıkları sürece etrafa belirsiz bir şekilde yayılırlar. Plazmaya gelirsek… Plazma halinde, maddenin aşırı ısınması sonucu iyonlar ve elektronlar serbestçe dolaşabilir duruma gelir. Dolayısıyla bir plazmanın, tıpkı gazlarda olduğu gibi, belirli bir şekli ya da hacmi yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Tuhaf Hal

Parçacıkların belli enerji seviyeleri vardır. Katı, sıvı, gaz ve plazma halleri arasında bu enerji seviyesi katı halde en düşük; plazma halinde ise en yüksektir. Diğer bir deyişle bir gazı yeterince soğutursanız (enerjisini düşürürseniz) sıvı, bir sıvıyı yeterince soğutursanız da katı madde elde edersiniz. Parçacıklardan daha da yüksek miktarda enerji çıkarttığınızda ise mümkün olan minimum enerji seviyesine, yani maddenin en tuhaf hallerinden biri olan Bose-Einstein Yoğunlaşmasına (BEY) ulaşırsınız. Gazlarda veya bir plazmada birbirlerinden bağımsız hareket eden parçacıkların aksine, bir BEY içerisinde tüm parçacıkların hepsi bir bütün gibi, tamamen aynı yöne doğru “büyük bir dalga” halinde hareket ederler.

“Parçacık”, “dalga” ve “tuhaflık” sözcüklerinin bize ne anlatmaya çalıştığını az çok tahmin etmişsinizdir… Evet, doğru tahmin: Bose-Einstein Yoğunlaşması kuantum fiziksel özelliklere sahiptir. Peki bu özelliklere nasıl sahip olurlar?

Bose-Einstein Yoğunlaşması, mutlak sıfır derecesine çok çok yakın derecelerde soğutulan atom topluluğuna denir (mutlak sıfır = 0 Kelvin veya −273,15°C’dir). Mutlak sıfır civarında parçacıklar aynı enerji seviyesine düşerek kümeleşmeye başlarlar. Diğer bir deyişle, artık kafasına buyruk ve bireysel hareket eden parçacıklar yoktur; hepsi adeta bir kimlik bunalımına girmiş gibi “aynı” kimliğe bürünmüşlerdir ve bir küme halinde “tek bir atommuşçasına” hareket etmeye başlarlar.

Fikirler ve Onları Gerçek Kılanlar

1925’te Hintli fizikçi ve aynı zamanda “bozon”un isim babası olan Satyendra Bose yayımlayamadığı makalesini Albert Einstein’a gönderir. Bose’un ışık parçacıklarının istatistiksel olarak nasıl davrandığını gösterdiği bu çalışmasını bir hayli önemli bulan Einstein konuyla ilgili daha fazla hesaplama yaparak bu fikri atomlara uyarlamaya çalışır ve mutlak sıfıra oldukça yakın sıcaklıklarda parçacıkların kuantum kurallarına uyduğu maddenin yeni bir hali olabileceği tahminini yürütür. İki fizikçinin ortaklaşa katkı yaptıkları bu fikir böylelikle Bose-Einstein Yoğunlaşması adıyla anılır. Teori böylesi bir madde halinin var olması gerektiğini söylese de öngörülmüş olan bu sıra dışı hal 1995 yılına gelene kadar elde edilememiştir. 1995’te Colorado Üniversitesinden Eric Cornell ve Carl Wieman rubidyum atomlarını; MIT’den Wolfgang Ketterle sodyum atomlarını lazerler ve mıknatıslar yardımıyla mutlak sıfıra çok yakın bir sıcaklığa indirmeyi başardılar ve bu başarılarından dolayı 2001 yılında Nobel Fizik Ödülünü aldılar.

Tüm Reklamları Kapat

BEY Kuantum Özellikler Sergiliyor

Bu ultra soğuk sıcaklıkta (mutlak sıfırın bir derece üstünün milyarda biri sıcaklıkta) moleküler hareket neredeyse durma noktasına gelir. Kinetik enerji transferi bir atomdan diğerine yok denecek kadar az olduğundan atomlar kümelenmeye başlar. Artık birbirinden ayrı duran binlerce atom yoktur; aynı şekilde davranan ve dev bir dalgaymış gibi hareket eden sadece tek bir “süper atom” vardır.

Bose-Einstein yoğuşuk maddesi süper akışkan özelliğe, yani sıfır viskoziteye sahiptir. (Sıfır viskozite: sıvının akarken hiçbir direnç göstermeyip kinetik enerji kaybının olmaması durumudur.) Sıfır viskoziteye sahip bir madde ise içinde bulunduğu kabın kenarlarından tırmanıp dışarıya taşabilir, hatta kabın sahip olduğu molekül büyüklüğündeki çatlaklardan dışarıya sızabilir. (Süper sıvı helyum ile ilgili şu videoya göz atabilirsiniz (video İngilizcedir):

Kullanım Alanları

Bose-Einstein yoğuşuk maddesi içine ışık gönderildiğinde ne olur? Hemen cevaplayalım. Işığın hızı, neredeyse bir bisikletin hızı kadar yavaşlar ve böylelikle parçacık/dalga ikiliği incelenebilir hale gelir. Bose-Einstein yoğuşuk maddeleri karadeliklere özgü olabilecek koşulları simüle ettiğinden bu alandaki araştırmalarda da kullanılmaktadır. Ayrıca, kuantum etkilerin makroskopik seviyede görülebilmesinden ötürü kuantum bilgi yoğuşuk ortama depolanabilir. Bu da kuantum bilgisayarların geliştirilebilmesine olanak sağlamaktadır.

Düzeltmeler: Bu makalenin önceki bir versiyonunda maddenin "fazları" ile "halleri" eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Bu ikisi eş anlamlı değildir ve farklı kavramlara işaret eder.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
67
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 57
  • Bilim Budur! 48
  • Merak Uyandırıcı! 40
  • Tebrikler! 30
  • İnanılmaz 20
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 19
  • Umut Verici! 14
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
  • J. Emspak. States Of Matter: Bose-Einstein Condensate. (3 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Livescience | Arşiv Bağlantısı
  • M. Bagley. Matter: Definition & The Five States Of Matter. (11 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Livescience | Arşiv Bağlantısı
  • Chem4kids. Bose-Einstein Basics. (21 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Chem4kids | Arşiv Bağlantısı
  • YouTube. Mutlak Sifir 1 Ve 2 (Soğuğun Fethi & Mutlak Sifira Doğru Yariş). (8 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  • C. Staff. The Mind-Bending Properties Of Superfluid Heli. (24 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Curiosity | Arşiv Bağlantısı
  • S. N. Bose. Biography Of Nath Satyendra Bose. (21 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Biography | Arşiv Bağlantısı
  • Tim Byrnes. Quantum Information Using Bose-Einstein Condensation. (21 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Tim Byrnes | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Bose–Einstein Condensate. (17 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Superfluidity. (2 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:50:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5092

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Ş. Özdil, et al. Maddenin Sıradışı Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması. (19 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5092
Özdil, A. Ş., Genç, E. (2017, April 19). Maddenin Sıradışı Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/5092
A. Ş. Özdil, et al. “Maddenin Sıradışı Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması.” Edited by Ertuğrul Genç. Evrim Ağacı, 19 Apr. 2017, https://evrimagaci.org/s/5092.
Özdil, Ayşegül Şenyiğit. Genç, Ertuğrul. “Maddenin Sıradışı Hali: Bose-Einstein Yoğunlaşması.” Edited by Ertuğrul Genç. Evrim Ağacı, April 19, 2017. https://evrimagaci.org/s/5092.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close