Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uchuu Evren Simülasyonu: Bugüne Kadar Geliştirilmiş En Büyük Evren Simülasyonu ile Ücretsiz Bir Şekilde Oynayabilirsiniz!

3 dakika
12,515
Uchuu Evren Simülasyonu: Bugüne Kadar Geliştirilmiş En Büyük Evren Simülasyonu ile Ücretsiz Bir Şekilde Oynayabilirsiniz! Centre for Computational Astrophysics
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Size keşfetmeniz için "bütün dünyayı" veren bilgisayar oyunlarını unutun. Dünyanın farklı farklı yerlerinden insanlardan oluşan bir araştırmacı ekip, Uchuu adında devasa bir sanal evren oluşturdu ve bu evreni buluta aktararak, isteyen herkese ücretsiz bir şekilde ulaşılabilir hale getirdi!

"Evren" (Jap: "Uchuu") adı verilen bu simülasyon, şu ana kadar yapılmış en büyük ve en gerçekçi evren simülasyonu (2014 yılında bir diğer hiper-gerçekçi simülasyonu size tanıtmıştık). Uchuu simülasyonu eşi benzeri görülmemiş bir şekilde 9.63 milyar ışık yılı çapında, 2.1 trilyon tane parçacıktan oluşuyor. Karşılaştıracak olursak bu, Dünya ile gözlemlenmiş en uzak galaksiler arasındaki mesafenin yaklaşık dörtte üçü! Uchuu, evrenin evrimini bugüne kadar hayali bile edilememiş boyutlarda ve detayla açığa çıkarabiliyor.

Şekil 1: Uchuu’dan alınmış bir ekran görüntüsünde kara maddenin dağılımı görülüyor. Bu görseller simülasyonda oluşan en büyük galaksi kümesinin etrafındaki kara madde halo’sunu farklı ölçeklerde gösteriyor.
Şekil 1: Uchuu’dan alınmış bir ekran görüntüsünde kara maddenin dağılımı görülüyor. Bu görseller simülasyonda oluşan en büyük galaksi kümesinin etrafındaki kara madde halo’sunu farklı ölçeklerde gösteriyor.
Tomoaki Ishiyama

Uchuu, sadece galaksilerin oluşumunu değil bütün evrenin kaderini belirleyen büyük ölçekli yapılarından olan gizemli karanlık madde halolarına (gökada aylası) odaklanıyor. Bu yapıların büyüklüğü en büyük galaksi kümelerinden en küçük galaksilere kadar değişebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ne kadar heyecan verici olsa da yıldızlar ve gezegenler kendilerine has farklılıkları olacak şekilde özelleştirilmedikleri için Uchuu’da uzaylı medeniyetlerle, değişik yaşam formlarıyla karşılaşmayı maalesef beklememek gerek. Uchuu'yu rakiplerinin, diğer sanal evrenlerin önüne çıkaran özelliği ise Uchuu'nun zamansal büyüklüğü. Uchuu; maddenin evrimini evrenin Büyük Patlama’dan günümüze kadar olan 13.8 milyar yıllık tarihi boyunca simüle edebiliyor. Bu süre, Dünya’da ilk defa hayvanların denizlerden karaya çıkışından beri geçen sürenin 30 katından fazlası!

Uchuu’yu evrenin büyük ölçekli yapılarını çalışmak için kullanan, IAA-CSIC (Endülüs Astrofizik Enstitüsü) doktora öğrencisi Julia F. Ereza bu geniş zaman kapasitesinin önemini şöyle anlatıyor:

Uchuu adeta bir zaman makinesi gibi: Zamanda ileri, geri gidip istediğimiz an zamanı durdurabiliyoruz. İstersek sadece bir galaksiye odaklanıp istersek bütün bir galaksi kümesine genişçe bakabiliyor; evrenin ilk günlerinden günümüze kadar, evrenin her anında ve her yerinde neler olup bittiğini görebiliyoruz - ki bunlar Uchuu’yu kozmosu anlamak için vazgeçilmez bir araç kılıyor.

Uchuu; Japonya, İspanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Şile, Fransa ve İtalya’dan gelen araştırmacılardan oluşan uluslararası bir araştırmacı ekip tarafından ATERUI II (astronomiye tahsis edilmiş dünyanın en güçlü süperbilgisayarı) kullanılarak oluşturuldu. Bu kadar güçlü bilgisayarlarının olmasına rağmen yine de Uchuu'yu çalıştırmak 1 senelerini aldı. Uchuu’nun kodunu geliştiren ekipten olan, Chiba Üniversitesi’nden Doçent Doktor Tomoaki Ishiyama bu süreci söyle açıklıyor:

Uchuu’yu çalıştırmak için her ay sadece 48 saat kullanılabilen 40.200 işlemcinin (CPU çekirdeği) hepsi kullanıldı. Yirmi milyon saat süperbilgisayar saati harcandı ve 12 megapiksellik bir telefonun çektiği toplam 894,784,853 tane resimle eşdeğer boyutta 3 Petabyte veri üretildi.

Bu muazzam boyuttaki veriyi indirme süresini ise dert etmenize hiç ama hiç gerek yok. Çünkü araştırmacılar, kara madde halolarının (gökada aylası) ve evrimlerinin verilerini yüksek performanslı bilgisayar teknikleri kullanarak 100 terabyte’lık bir veri kataloğuna sıkıştırmayı başardı. Bu kataloğa erişim ise Endülüs Astrofizik Enstitüsü, RedIRIS grubu, ve Galiçya Süperbilgisayar Merkzezi’nde bulunan skun6 altyapısı sayesinde herkese açık şekilde bulut üzerinden rahatlıkla sağlanabiliyor. Araştırmanın devamında yayınlanacak bulgularda ise sanal galaksi katalogları ve kütleçekimsel merceklenme haritaları yer alacağı açıklanan bilgiler arasında.

Tüm Reklamları Kapat

Şekil 2:Simülasyon tarafından öngörülen, belirli kütlelerdeki halo sayılarının zaman evrim grafiği. Yatay eksen, haloların kütlelerini; her daireden ve üçgenden çıkan yatay çizgiler ise halonun kütle aralığını belirtiyor. Dikey eksen, simülasyonda o kütlede bulunan halo sayısını; grafiğin üstündeki gradyan barlar ise o sütünda bulunan halolarla aynı kütledeki belirli uzay cisimlerini gösteriyor. Uchuu simülasyonu, bizim galaksimizin halosunun kütlesine yakın sayısız halonun 13 milyar yıl önce çoktan oluşmuş olduğunu öngörüyor. Kaynak: Tomoaki Ishiyama.
Şekil 2:Simülasyon tarafından öngörülen, belirli kütlelerdeki halo sayılarının zaman evrim grafiği. Yatay eksen, haloların kütlelerini; her daireden ve üçgenden çıkan yatay çizgiler ise halonun kütle aralığını belirtiyor. Dikey eksen, simülasyonda o kütlede bulunan halo sayısını; grafiğin üstündeki gradyan barlar ise o sütünda bulunan halolarla aynı kütledeki belirli uzay cisimlerini gösteriyor. Uchuu simülasyonu, bizim galaksimizin halosunun kütlesine yakın sayısız halonun 13 milyar yıl önce çoktan oluşmuş olduğunu öngörüyor. Kaynak: Tomoaki Ishiyama.
Tomoaki Ishiyama

Uchuu'dan gelen Büyük Veri (Big Data) bilimsel verileri, astronomların ilerideki yıllarda Subaru Teleskopu ve ESA Öklid (Euclid) uzay görevinden gelmesi beklenen verileri nasıl yorumlayacaklarını öğrenmelerine yardımcı olacak.

Araştırma sonuçları Tomoaki Ishiyama ve diğerleri tarafından Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlanmıştır.[1]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • İnanılmaz 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Umut Verici! 3
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 14:06:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10975

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Avcı, et al. Uchuu Evren Simülasyonu: Bugüne Kadar Geliştirilmiş En Büyük Evren Simülasyonu ile Ücretsiz Bir Şekilde Oynayabilirsiniz!. (17 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10975
Avcı, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 17). Uchuu Evren Simülasyonu: Bugüne Kadar Geliştirilmiş En Büyük Evren Simülasyonu ile Ücretsiz Bir Şekilde Oynayabilirsiniz!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10975
E. Avcı, et al. “Uchuu Evren Simülasyonu: Bugüne Kadar Geliştirilmiş En Büyük Evren Simülasyonu ile Ücretsiz Bir Şekilde Oynayabilirsiniz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10975.
Avcı, Engincan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Uchuu Evren Simülasyonu: Bugüne Kadar Geliştirilmiş En Büyük Evren Simülasyonu ile Ücretsiz Bir Şekilde Oynayabilirsiniz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 17, 2021. https://evrimagaci.org/s/10975.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close