Evren'e Dair En Gerçekçi Simülasyon Yayınlandı!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Fransa, Almanya ve ABD'deki süperbilgisayarlar kullanılarak Evren'in var oluşundan 300.000 yıl sonrasından başlayarak günümüze kadar gelen 13.8 milyar yıllık kozmik evrim ilk defa bu kadar detaylı ve kapsamlı olarak simüle edildi. Bilgisayarların yaptığı hesaplar içerisinde evrenin genişlemesi, maddenin kendi üzerine uyguladığı kütleçekim kuvveti, kozmik gazın hareketi ve yıldızlarla karadeliklerin oluşumlarının dinamikleri dahil edildi. Tüm bunlar, 13.8 milyar yıllık bir zaman dilimini kapsayacak şekilde hesaplandı.
Eğer ki evinizde kullandığınız standart bir bilgisayarla bunu hesaplamak isteseydiniz, bilgisayarınızın ortalama 2.000 yıl boyunca hesap yapması gerekirdi!
Kullanılan süperbilgisayarlardan en büyüğü 8.912 çekirdekliydi ve 19 milyon CPU saati boyunca hesap yaptı. Aşağıdaki videoda Evren'in bugüne kadar yapılmış en gerçekçi simülasyonunu izleyebilirsiniz:
Harvard ve MIT gibi üst düzey üniversitelerle süperbilgisayarlar üzerine çalışan araştırma kurumlarının işbirliği ile yapılan bu çalışmanın ne kadar önemli bir çaba ve ne kadar muhteşem sonuçlara sahip olduğunu buradaki fotoğraf gösteriyor. Üst tarafta, Hubble Teleskobu tarafından uzayın belirli bir bölgesine ait bir kare gözüküyor. Fotoğrafta yıldızlar, galaksiler, vb. gök cisimleri gözüküyor.
Alt taraftaki ise, 13.8 milyar yıllık zaman dilimini modelleyen simülasyonun, bu süre zarfı sonunda, Hubble'ın baktığıyla aynı yerde bulmayı beklediğimiz gök cisimlerini gösteriyor. Elbette birebir bir uyumluluk yok; ancak aradaki benzerlik çok net. Bu şekilde simülasyonlarımızı geliştirdikçe, Evren'in şu anda göremediğimiz yerlerini görebilmemiz bile mümkün olabilir! Göremesek de, neler olduğunu analiz etmemiz mümkün olabilir. Bu açıdan bu tür çalışmalar çok büyük önem arz ediyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 24
- 10
- 7
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:27:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2335
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.