Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Türlerin Spesifik Özellikleri: Bazı Özellikler Neden Bazı Türlere Özgüdür?

2 dakika
2,974
Türlerin Spesifik Özellikleri: Bazı Özellikler Neden Bazı Türlere Özgüdür? National Geographic Kids
Tüm Reklamları Kapat

İnsan beyninin neden diğer canlılarda bulunmadığı sorusu, çok sık sorulan bir sorudur. Bu konuyla ilgili detaylı bir yazımız buradan okunabilir. Ancak o yazımızın özeti şuydu: Çeşitli nedenlerden ötürü insan beyni diğer hayvanlara göre daha fazla, daha hızlı, daha büyük (beynin vücuda, neokorteksin beyne oranı büyük) olacak biçimde evrimleşmiştir. Bununla ilgili nedenlerin çok kısa bir özetini aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz:

Bu özelliğin birebir aynı şekilde diğer hayvanlarda olmayışının sebebi, diğer hayvanlarda insanlarda beynin evrimini sağlayacak koşulların birebir aynı şekilde meydana gelmemesinden ötürü. Dolayısıyla şunu anlamamız gerekiyor: İnsan beyni, insana bahşedilmiş, ona has ve başka hiçbir canlıda bulunamayacak bir özellik değildir!

Bildiğiniz üzere, doğada her canlının kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Her zaman şu sorular sorulabilir: "Neden insanlar bir çita gibi koşamıyor?", "Neden insanlar bir kuş gibi uçamaz?" Bu tarz soruların bir sonu yoktur; çünkü bu sorular, Evren ve evrim tarihi anlaşılmaksızın, temel doğa yasalarının nasıl işlediği öğrenilmeksizin anlamlı olabilen sorular değillerdir. Evren ve evrim tarihi öğrendildiğinde, temel doğa yasaları anlaşıldığında ise bu sorular sorulmayacaktır; çünkü günümüzde var olan her "sonucun", kendisinden önce gelen "neden"lerin bir ürünü olduğu, dolayısıyla bu nedenler değişmediği sürece sonucun da değişmeyeceği; dolayısıyla da bugünkü şeylerin neden bu şekilde olduğunun doğrudan doğruya o nedenlere bağlı olduğu anlaşılacaktır. Şu soruyu düşünün:

Tüm Reklamları Kapat

Neden uçma, karanlıkta görme, aktif kamuflaj, yüksek zeka, aşırı hızlı koşma, atiklik, vb. bütün özellikleri bünyesinde toplamayı başaran tek bir canlı yok?

Bu sorunun cevabını bulabilmek için evrimden anlamak gerekmektedir. Örneğin evrimdeki takas ilkesi ("trade-off") öğrenildiğinde, sorunun cevabı da kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Dolayısıyla türlerin kendilerine has özelliklerinin olmasının yegâne nedeni, bu türlerin soy hatlarının başından geçenlerin özgünlüğüdür. Yani bazı canlıların evrimsel tarihinde, sahip oldukları genetik havuz ile içinde bulundukları çevrenin etkileşiminin özgünlüğünden ötürü belirli seçilim baskılarının mevcut olduğunu, diğer canlılarda ise kendi gen-çevre etkileşimlerinden ötürü bazı diğer seçilim baskılarının mevcut olduğunu görmekteyiz. Yani evrimsel değişimlerin ne yönde yaşanacağına dair evrensel bir tekillik bulunmamaktadır. Canlıların her birinde aynı seçilim baskıları, aynı şekilde, aynı sırayla, aynı müddette etki etmemektedir. Bu da, her canlının kendine özgü bazı özelliklerinin nesiller içinde soy hatlarında evrimleşmesiyle sonuçlanmaktadır.

Üstelik bu sadece türler arasında olan bir durum da değildir! Tür içinde bulunan farklı popülasyonlar bile, genetik sürüklenme gibi evrim mekanizmalarının etkisi altında tamamen bağımsız evrimsel yolaklar takip edebilirler. Bu durum, evrimsel süreci bambaşka yönlere çevirebilir.

Uzun lafın kısası, bir canlının neden belirli özelliklere sahip olduğunu anlamak istiyorsak, o canlının, türün veya soy hattının evrimsel geçmişinde başından geçen olayların zincirine, sırasına, süresine bakmak gerekmektedir. Öyle ki türlerin sahip oldukları özelliklerin evrimsel açıklamalarına modern bilimde nihai sebep adını vermekteyiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 17:17:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5460

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Türlerin Spesifik Özellikleri: Bazı Özellikler Neden Bazı Türlere Özgüdür?. (2 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5460
Bakırcı, Ç. M. (2017, November 02). Türlerin Spesifik Özellikleri: Bazı Özellikler Neden Bazı Türlere Özgüdür?. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5460
Ç. M. Bakırcı. “Türlerin Spesifik Özellikleri: Bazı Özellikler Neden Bazı Türlere Özgüdür?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Nov. 2017, https://evrimagaci.org/s/5460.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Türlerin Spesifik Özellikleri: Bazı Özellikler Neden Bazı Türlere Özgüdür?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 02, 2017. https://evrimagaci.org/s/5460.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close