Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tuhaf Asteroit-Kuyruklu Yıldız Melezinin Tarihi 4,6 Milyar Yıl Öncesine Dayanıyor!

3 dakika
104
Tuhaf Asteroit-Kuyruklu Yıldız Melezinin Tarihi 4,6 Milyar Yıl Öncesine Dayanıyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Uzayda sentorlar gerçekten var. Bu gök cisimleri, Güneş'in yörüngesinde Jüpiter ile Neptün arasında döner ve hem asteroitlerin hem de kuyruklu yıldızların özelliklerini taşır. Şimdi gök bilimciler, adını "sentorlardan" alan 2060 Chiron isimli gök ismini inceliyor. Chiron'un kimyasal bileşimini çıkararak yüzey kimyası hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışan araştırmacılar, Chiron'un diğer sentorlardan nasıl ayrıldığını anlamaya çalışıyor.

Chiron'da toz ve gazdan oluşan bulut benzeri komasında karbondioksit ve karbonmonoksit buzu ile birlikte karbondioksit ve metan gazları bulunmaktadır. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan bulgular, Güneş Sistemi'mizin ilk günlerine kadar uzanan bu cisimlerin yapısını anlamamıza katkı sağlamaktadır.[1] Yeni çalışma 2024'ün başlarında Neptün ötesi cisimlerde ilk kez karbonmonoksit ve karbondioksit buzu tespit edilmesiyle elde edilen bulgulara dayanmaktadır.

Hem kuyruklu yıldızlar hem de asteroitler Güneş’in yörüngesinde dönen gezegenimsi cisimlerdir ancak aralarında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. NASA'ya göre asteroit (örneğin Dimorphos), bir teleskopla gözlemlendiğinde ışık noktası gibi görünen küçük ve kayalık bir cisimdir. Çoğu asteroit, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunur. Ayrıca çeşitli şekil ve boyutlarda olabilirler ve bazılarının yörüngesinde bir uydu vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kuyruklu yıldız (örneğin Halley Kuyruklu Yıldızı) ise buz ve tozdan oluşur. Cisim Güneş'e yaklaştığında bu buz ve toz buharlaşmaya başlar. Teleskopla bakıldığında kuyruklu yıldızlar bulanık görünür ve arkalarında bir kuyruk bırakır.

Uzaydaki sentorlar, mitolojik yarı insan yarı at yaratıklar gibi, hem kuyruklu yıldızların hem de asteroitlerin özelliklerini taşır. Güneş Sistemi’nin dış bölgelerinde çoğunlukla Jüpiter ve Neptün arasındaki yörüngeleri arasında dönerler.

Chiron, 1977 yılında keşfedilen ilk sentordu. Başlangıçta bir asteroit olduğu düşünülse de araştırmacılar Chiron'un bir kuyruklu yıldız gibi gaz yaydığını ve arkasında bir kuyruk bıraktığını gördüğünde sıradan bir gök cismi olmadığını anladı. Chiron, hibrit gök cisimleri arasında bile sıradışı özellikler sergileyen tuhaf bir nesnedir. Bazen etrafında gaz, toz, buz ya da diğer küçük parçacıklardan oluşan bir bulunan bir kuyruklu yıldız gibi davranır.

Ekip, yeni çalışmalarında James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) elde edilen verileri kullanarak zaman kapsüllerini andıran gibi olan Neptün ötesi cisimleri inceledi. Central Florida Üniversitesi'nde görev yapan, İspanya'daki Oviedo Üniversitesi'nde çalışan çalışmanın yazarlarından gezegen bilimci Noemí Pinilla-Alonso şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Güneş Sistemi'ndeki küçük cisimler, bu dönemi doğrudan gözleyemesek de geçmişte neler olduğunu bize anlatıyor. Ancak aktif sentorlar bize bundan çok daha fazlasını anlatıyor. Güneş'in ısısıyla değişen bu yapılar, yüzey ve yüzey altındaki katmanlar hakkında benzersiz bilgiler veriyor.

Chiron'da, buzların çoğunun bulunduğu yüzeyi ve gazların kaynağı olan komayı gözlemleyebildiklerini belirten Pinilla-Alonso, şöyle ekliyor:

Neptün ötesi cisimler çok uzakta ve soğuk olduklarından bu tür aktiviteler göstermez. Asteroitlerde buz olmadığı için böyle bir aktivite görülmez. Öte yandan, kuyruklu yıldızlarda ve sentorlarda bu tür bir aktivite vardır. Yine de genelde Güneş'e daha yakın olduklarından ve komaları çok yoğun olduğundan yüzeydeki buzların gözlemlenmesi zordur.

Koma içerisindeki gazları ve buzlarla olan ilişkilerini anlamak, bu cisimlerdeki kimyasal ve fiziksel süreçleri anlamamıza yardımcı olabilir. James Webb Uzay Teleskobu Chiron'un komasında karbondioksit ve karbonmonoksit buzlarının yanı sıra karbondioksit ve metan gazlarının da bulunduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Çalışmanın yazarlarından Central Florida Üniversitesi astrofizikçisi Charles Schambeau, şöyle yorumluyor:

Bu sonuçlar, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Chiron gibi Güneş'ten bu kadar uzak bir cismin gaz komasını tespit etmek çok zorlu bir görev ancak James Webb sayesinde bunu başarabildik. Bu sayede Chiron'un iç bileşimini ve özelliklerini daha iyi anlıyoruz.

James Webb'in spektrum verileri, farklı uçuculuğa sahip çeşitli buzların miktarını ve nasıl oluştuğunun anlaşılmasını da sağladı. Chiron büyük olasılıkla Neptün ötesinde 4,6 milyar yıl önce oluştuğu dönemden beri Güneş Sistemi'mizde dolanıyor. Ekip, gelecekte Chiron'un gazlarını daha fazla analiz etmeyi planlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Pinilla-Alonso, et al. (2024). Unveiling The Ice And Gas Nature Of Active Centaur (2060) Chiron Using The James Webb Space Telescope. Astronomy & Astrophysics, sf: L11. doi: 10.1051/0004-6361/202450124. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 04:43:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19443

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Tuhaf Asteroit-Kuyruklu Yıldız Melezinin Tarihi 4,6 Milyar Yıl Öncesine Dayanıyor!. (29 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19443
Derin, U. (2024, December 29). Tuhaf Asteroit-Kuyruklu Yıldız Melezinin Tarihi 4,6 Milyar Yıl Öncesine Dayanıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19443
U. Derin. “Tuhaf Asteroit-Kuyruklu Yıldız Melezinin Tarihi 4,6 Milyar Yıl Öncesine Dayanıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19443.
Derin, Ufuk. “Tuhaf Asteroit-Kuyruklu Yıldız Melezinin Tarihi 4,6 Milyar Yıl Öncesine Dayanıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/19443.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close