Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tropik Bölgeler ve Ekvatordaki Böcekler Daha mı Büyükler?

2 dakika
4,609
Tropik Bölgeler ve Ekvatordaki Böcekler Daha mı Büyükler?
Tüm Reklamları Kapat

Ekvatoral tropikler, yeryüzündeki en büyük böcekleri barındıran coğrafyalardır. Dünyanın en büyük böcekleri arasında olan 100 gram kütleye ulaşabilen Afrika dev böceği veya Endonezya’da 60 santimetre uzunluğa kadar ulaşabilen dev böcekler, genellikle ekvatoral tropiklerde bulunur. Kaliforniya Üniversitesi'nde entomoloji (böcekbilim) alanında yüksek lisans öğrencisi olan Matan Shelomi, bu durumu şöyle açıklıyor:

Yıl boyunca var olan besin bolluğu ve ılık hava, bu büyük böceklerin bu coğrafyalarda çok daha fazla gelişebilmesine imkân sağlayan sebeplerdir.

Kış aylarında yaşamın önemli bir bölümü durur; ancak tropik coğrafyalarda yıl boyunca büyümeyi mümkün kılacak kadar ısı ve besin vardır. Bu sayede bu bölgede sıra dışı büyüklükte böcekler evrimleşebilmiştir.[1]

Memeli hayvanlar gibi iç ısılarına muhtaç olan bazı hayvanlar, soğuk iklimlerde hayatta kalabilmek için daha büyük olmak zorundadır. Büyük hayvanlarda yüzey alanının hacme oranının düşük olması, onların deri yoluyla daha az ısı kaybetmesine yardımcı olur. Bu, Bergmann Kuralı olarak bilinir. Shelomi bu konuda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eğer ısıyı genelde dışarıdan alan bir böcekseniz, kendi iyiliğiniz için bu kuralın tam tersini sağlayacak bir formda olmanız gerekir.

Ancak Shelomi, The American Naturalist'in Ekim 2012 sayısında, tüm böcek gruplarının Bergmann Kuralı'na uymadığını gösteren bir çalışma yayınladı.[2] Belirli bir türün yaşam aralığı boyunca böceklerin Bergmann benzeri bir model göstermeleri kadar, "Karşıt Bergmann" modelini göstermelerinin ya da hiç göstermemelerinin de muhtemel olduğunu buldu.

Vücutlarının gelişmesi daha uzun süren böcekler veya çekirgeler gibi daha büyük gövdeli böceklerin soğuk iklimlerde büyüme dönemleri daha kısa sürdüğü için, daha küçük kalabilirler. Bu tarz bölgelerde büyüme süreçleri hızlı ve çabuk gerçekleşen sinek gibi canlılar yaşayabilir.

Böcek boyutlarında görülen örüntüleri de inceleyen Shelomi, böceğin yaşam alanındaki mikroiklimin, yaşanan coğrafyanın haritadaki koordinatlarından çok daha önemli olduğunu buldu. Mikroiklim, etrafa nazaran küçük bir alanda belirgin bir sıcaklık ve hava durumu örüntüsü bulunmasıdır. Mikroiklim görülen bölgeler bir bahçe kadar küçük ya da bir dağ eteği kadar büyük olabilir. Shelomi şöyle diyor:

Bir böceğin dünyanın neresinde bulunduğu önemli değildir. Tek gerekli olan ılık ve büyümesi için elverişli küçük bir alan bulmasıdır. Eğer bu alanı bulursa, her şey farklı hale gelir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 2
  • İğrenç! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 03:40:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9736

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Galaksi
Göğüs Hastalığı
Genetik Değişim
Farmakoloji
Stephen Hawking
Karbondioksit
İklim Değişimi
Göz
Sosyal Medya
İnsan
Kontrol
Kütleçekimi
Mit
Sivrisinek
Tespit
Kimyasal
Kalıtım
Güneş
Biliş
Süt
Kimya
Yavru
Savunma
Yatay Gen Transferi
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Konkel, et al. Tropik Bölgeler ve Ekvatordaki Böcekler Daha mı Büyükler?. (17 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9736
Konkel, L., Kaya, G., Bakırcı, Ç. M. (2020, December 17). Tropik Bölgeler ve Ekvatordaki Böcekler Daha mı Büyükler?. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9736
L. Konkel, et al. “Tropik Bölgeler ve Ekvatordaki Böcekler Daha mı Büyükler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9736.
Konkel, Lindsey. Kaya, Gülay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Tropik Bölgeler ve Ekvatordaki Böcekler Daha mı Büyükler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 17, 2020. https://evrimagaci.org/s/9736.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close