Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tozlaştırıcı Eksikliği Dünya Genelinde Gıda Üretimini Tehdit Ediyor!

3 dakika
121
Tozlaştırıcı Eksikliği Dünya Genelinde Gıda Üretimini Tehdit Ediyor! Enn
Tüm Reklamları Kapat

Rutgers Üniversitesi'nden bilim insanlarının önderliğindeki bir araştırma ekibi, altı kıtada 1.500'den fazla tarla üzerinde yaptığı analizlerde meyve, sebze, kuruyemiş ve baklagiller gibi besleyici değeri yüksek gıdaların dünya çapındaki üretiminin tozlaştırıcı eksikliği nedeniyle daha kısıtlı hale geldiği ortaya çıktı.

Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan sonuçlar, farklı ürünler ve bölgelerde, çiftliklerin %33 ila %66'sının tozlaştırıcı eksikliği nedeniyle olması gereken düzeyde üretim yapamadığını gösterdi. Böceklerin tozlaştırma için yeterince gezmemesi nedeniyle düşük ürün verimi elde edilmesi, "tozlaştırıcı kısıtı" olarak biliniyor.[1]

Çalışma, son zamanlarda dünya genelinde görülen böcek sayısındaki azalma konusundaki endişeler göz önüne alındığında özellikle güncel bir öneme sahip. Çalışmanın yazarlarından ve Rutgers Çevre ve Biyoloji Bilimleri Okulu'nda Ekoloji, Evrim ve Doğal Kaynaklar Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olan Katie Turo şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bulgularımız hem endişe verici hem de umut verici. Yaygın verim açıkları tespit ettik. Ancak tozlaştırıcı yönetimi ve araştırmalarına yatırım yapmaya devam ederek mevcut tarım alanlarımızın verimliliğini artırarak küresel nüfusumuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi tahmin ediyoruz.

Araştırmacılar bu sonuçlara ulaşmak için dünyadaki en kapsamlı tarım tozlaşma veri tabanlarından birini kullanarak, 200.000'den fazla "arı ziyareti" üzerine istatistiksel bir analiz yaptı. Araştırmanın kıdemli yazarı ve Rutgers Ekoloji, Evrim ve Doğal Kaynaklar Bölümü'nde profesör olan Rachael Winfree, Avrupa ve Güney Amerika'dan meslektaşlarıyla iş birliği yaparak dünya çapındaki tarım tozlaşma çalışmalarını içeren en kapsamlı veri tabanını topladı. Bu açık kaynak veri tabanı, arılara ve tozlaşma sağlayan diğer etkenlere yönelik 30 yıllık saha gözlemlerini içeriyor.

Rutgers'ın çalışması, çoğalmak için tozlaştırıcılara ihtiyaç duymayan pirinç ve buğday gibi temel gıda ürünlerini kapsamıyor. Ancak, arılar ve diğer hayvanlar tarafından yapılan tozlaşma, Turo'nun "besleyici, ilgi çekici ve kültürel açıdan önemli" olarak tanımladığı meyve, sebze, kuruyemiş ve baklagiller gibi gıdaların çoğalması için hayati öneme sahiptir. Turo şöyle anlatıyor:

Ürün listesine bakıp yemekten en çok heyecan duyduğunuz çilek, elma veya balkabağı gibi meyve ve sebzeleri düşünürseniz bunlar genellikle böcekler tarafından tozlaşması sağlanan ürünlerdir.

Tozlaşma, çiçeğin erkek kısmından dişi kısmına polen taşıma sürecidir. Bu süreç, bitkinin döllenmesine ve tohum, meyve ve yeni bitkiler üretmesine olanak sağlar. Polenler; rüzgar, su, bal arıları, yaban arıları, yarasalar gibi hayvanlar tarafından taşınabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Rachael Winfree ve diğer bilim insanlarının önceki araştırmalarına göre, tozlaştırıcılar dünya üzerindeki çiçekli bitkilerin yaklaşık yüzde 88'inin ve önde gelen küresel gıda ürünlerinin yüzde 76'sının üremesine ve üretilmesine katkı sağıyor. Arılar genellikle diğer böceklerden daha fazla çiçeği ziyaret ettiği ve daha fazla polen taşıdığı için en etkili tozlaştırıcılar olarak kabul ediliyor. Tozlaştırıcı eksiğinin en çok yaban mersini, kahve ve elmayı etkilediğini belirten araştırmacılar, 25 farklı mahsulde ve değerlendirilen ülkelerin yüzde 85'inde verim açığı tespit etti.

İyi tarafından bakacak olursak Turo, bilim insanlarının mevcut verim açığının her bir tarla veya çiftlik için tozlaştırıcı etkenlerin makul bir şekilde artırılmasıyla giderilebileceğine inandığını belirtiyor. Çalışma, bazı durumlarda bazı tarlalara zaten yeterli sayıda arının geldiğini ortaya koydu.

Turo, tarla ve çiftlik sahiplerinin yüksek ve düşük verimli alanlar arasındaki tutarlılığı sağlayabilmesi durumunda, gözlemlenen verim sorunlarının büyük ölçüde çözülebileceğini belirtti. Winfree ise son olarak şunları söylüyor:

Bu bulgular önemli çünkü birim alan başına yetiştirilen ürün miktarını ölçtüğümüzde karşımıza gelen ürün verimi verileri, dünyadaki gıda arzının nüfusa oranla yeterliliğini değerlendirmek için önemlidir. Bulgularımız, çiftçilerin tozlaştırıcılara daha fazla önem vererek tarım alanlarını daha verimli hale getirebileceklerini gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/09/2024 01:55:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18479

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Model
Tohum
Regülasyon
Samanyolu Galaksisi
Sanat
Endokrin Sistemi
Olasılık
İhtiyoloji
Önlem
Algı
Doğal
Kuş
Biyolojik Antropoloji
Evrim Teorisi
Köpekbalığı
Anatomi
Siyaset
Mikrop
Canlılık
Manyetik
Veri Bilimi
Ağız
Epistemik
Güve
Kahve
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Tozlaştırıcı Eksikliği Dünya Genelinde Gıda Üretimini Tehdit Ediyor!. (28 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 19 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18479
Derin, U. (2024, August 28). Tozlaştırıcı Eksikliği Dünya Genelinde Gıda Üretimini Tehdit Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18479
U. Derin. “Tozlaştırıcı Eksikliği Dünya Genelinde Gıda Üretimini Tehdit Ediyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 28 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18479.
Derin, Ufuk. “Tozlaştırıcı Eksikliği Dünya Genelinde Gıda Üretimini Tehdit Ediyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/18479.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close