Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Telefon Şarj Etmeyle İlgili 6 Mit, 1 Gerçek!

5 dakika
169,620
Telefon Şarj Etmeyle İlgili 6 Mit, 1 Gerçek! Digital Trends
Tüm Reklamları Kapat

Mit-1: "Telefonu şarj ederken kullanma/konuşma/mesajlaşma/oynama, patlar."

Mit-2: "Telefonunu gece boyunca şarja takılı tutma, hem telefona zarar verir, hem patlamasına neden olur."

Mit-3: "Telefonu şarj etmeden önce tamamen bitmesini bekle; bitmeden şarj edersen ömrü azalır."

Tüm Reklamları Kapat

Mit-4: "Telefonu ilk aldığında 24 saat boyunca şarj etmelisin, yoksa bataryası kısa ömürlü olur."

Mit-5: "Telefonu bir firmanın resmi şarj aletleri haricindeki aletlerle şarj etmemelisin."

Mit-6: "Telefonunu USB'den şarj etmemelisin, bu çok zararlı ve batarya ömrünü kısaltır. Doğrusu, duvara takılan şarj aletleriyle şarj etmektir."

Gerçek: Sıcaklık bataryanıza zarar verir. Hatta genel olarak sıcaklıkla teknoloji pek iyi dost değildir. Modern bataryalar olarak bilinen Lityum-İyon bataryalar, yapıları gereği kendi kendilerine ısınmaktadırlar. Şarj olurken daha da fazla ısınırlar; bu da yukarıda sayılan birçok mitin doğmasına neden olmuştur. Aynı zamanda düşük sıcaklıklar da pillerin hızlı boşalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla oda sıcaklığı civarında tutmak, modern cihazların bataryalarının ömrünü arttırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgi-1: Bir ürünün bataryasının şarj olmasıyla bu sırada kullanımı arasında veya bir bataryanın şarj edilme süresi ile ömrü arasında kullanıcıya ve bataryaya "zarar verici" herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Bu mitlerin ve daha fazlasının büyük bir kısmı, telefonların ilk çıktığı zamanlarda Nikel-temelli (NiCd veya NiMH) bataryaların "şarj döngüsü" ile alakalı mitlerdir. Ancak o zamandan bu yana çok şey değişmiştir ve artık modern, akıllı telefonlarda Lityum-İyon piller kullanılmaktadır. Dolayısıyla eğer ki telefonunuzda Nikel-temelli batarya bulunuyorsa, bu mitler sizin telefonunuz için geçerlidir ve mit olarak algılamamalısınız. Ancak şu anda neredeyse hiçbir firma, en azından güncel ürünlerinde, Nikel batarya kullanmamaktadır. Dolayısıyla teknolojiyle birlikte, bilgilerimizi güncelleme zamanımız da gelmiştir. Tabii aynıları, Lityum veya Nikel-İyon pil kullanan tüm cihazlar için geçerlidir; sadece cep telefonları için değil.

Bilgi-2: Eğer ki sahte bir firmanın düşük kalitedeki şarj aletlerini kullanmıyorsanız, telefonunuz şarj olurken onunla oynamanızın hiçbir sakıncası yoktur. Tüm telefonlar, bu tür testleri geçtikten sonra piyasaya sürülürler ve eğer ki düzgün ürünleri kullanıyorsanız ve şans eseri sizin telefonunuzda bir arıza yoksa, herhangi bir patlama ya da kullanıcıyı elektrikle çarpma gibi bir durum yaşanmayacaktır. Örneğin Temmuz 2013'te bir Çin havayolu firmasında çalışan Ma Ailun isimli uçuş görevlisi, telefonunu şarj ederken elektrikle çarpılmıştır. Ancak yapılan incelemede, Ailun'un "3. partiler tarafından üretilen bir şarj aleti" kullandığı belirlenmiştir. Dolayısıyla sokakta satılan düşük kalitedeki şarj aletlerinden uzak durulmalıdır. Bunun haricinde telefonu şarj ederken kullanmanın korkulacak bir tarafı yoktur.

Bilgi-3: Telefonunuzu gece boyunca şarj edebilirsiniz; hiçbir sorun yaşamayacaksınızdır. Çünkü modern cep telefonları ve benzeri ürünler, sanıldığından daha akıllıdır. Bataryasının şarjı tamamen dolduktan sonra, şarj işlemini sonlandırır ve sadece şehir akımından gelen elektrikle işlemlerini sürdürür. Dolayısıyla bir telefon şarjdayken, şarjı dolduktan sonra bataryası kullanılmaz. Bu sebeple herhangi bir zarar göremez. Ancak sanılanın aksine, bataryayı %100'de tutmak, ömrü uzatıcı bir etkiye sahip değildir. Tam tersine batarya, "kullanılması beklenen" bir şekilde tasarlandığı için, belli bir "şarj döngüsü" içerisinde olmalıdır. Uzmanlar, modern telefonların şarjının %40-80 arasında tutulmasının batarya ömrünü en çok uzatacağını söylemektedir.

Bilgi-4: Telefonunuzu sürekli açık tutmak iyi bir fikir değildir. Her ne kadar bu aletler "şimdilik" sadece birer makina olsalar da, aralıklarla dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Çünkü açma-kapanma döngüsü sırasında, tıpkı beynimizin uyku-uyanma döngüsünde olduğu gibi "temizlik" işlemleri yapılabilir. Tavsiye edilen, her gece yatağa giderken telefonu kapatıp, her sabah açmaktır. Ancak uzmanlar, eğer ki bu yapılamıyorsa, en azından haftada 1 defa telefonu birkaç saatliğine de olsa kapalı tutmayı tavsiye etmektedir. Bu da yapılamıyorsa, aralıklarla telefonları "yeniden başlatmak", ürünün uzun vadede batarya ömrünü arttıracaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bilgi-5: Bataryaları şarj etmeden önce tamamen ölmesini beklemek büyük bir hatadır ve Nikel bataryalardan kalma bir kullanım türüdür. Büyük telefon üreticilerinin ürünlerinde ezici çoğunlukta kullanılan Lityum-İyon bataryalar, "derin şarj" denen %0'a indikten sonra şarj etmeye nazaran, "pil kritik düzeyde azaldı" (~ %10-20) uyarısını görmeden önce şarj edilecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu tür ürünlerin bataryaları sürekli %0'a ulaştıktan sonra şarj edildiklerinde dengesizleşmektedir. Tüm bataryaların belli bir sayıda şarj döngüsü ömrü vardır ve her %0'a ulaştığınızda o ömürden 1 adet ömür eksilmektedir.

Bilgi-6: Telefonunuzun kendi firmasının şarj aletlerini kullanmanız verimlilik sebebiyle tavsiye edilse de, şart değildir. Lisanslı olmak kaydıyla diğer firmaların ürünlerini kullanmak telefonunuza herhangi bir zarar vermez (örneğin Belkin gibi yan firmaların şarj cihazlarını kullanmak). Ancak "sahte/çakma ürün" olarak bilinen şarj aletlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu firmalar resmiyete/lisansa sahip değildirler ve ucuz malzemeler kullanarak kaliteyi de düşürmektedirler. Bu tür ürünleri kullanmanız durumunda patlama ve elektrik çarpması gibi durumlar oluşabilir. Bunun haricinde resmi firmaların ürünleri de, hemen hemen orijinal firmaların ürünleriyle aynı şekilde şarj edebilmektedir.

Bilgi-7: Bir ürünü ilk aldığınızda 24 saat kadar uzun süreler şarj etmenize hiç gerek yoktur. Eski, Nikel temelli bataryalarda bile bu abartılır; en fazla 16 saat "ilk şarj" yeterlidir. Modern, Lityum-İyon bataryalarda ise bu en fazla 6 saat olarak belirlenir. Ayrıca eski bataryalarda sadece ilk gün değil, 2-4 gün boyunca bu 16 saatlik şarjın yapılması gerekir. Modern bataryalarda ise tekrara ihtiyaç yoktur, zaten bu bataryalar, az önce de söylendiği gibi elden geldiğince sürekli %40-80 arasında döngüde tututulmalıdır.

Bilgi-8: Telefonları USB üzerinden bilgisayara takarak şarj etmenin hiçbir zararı yoktur ve batarya ömrünü kesinlikle kısaltmaz! Birçok insan, USB daha yavaş şarj ettiği için, daha zararlı olduğu gibi garip bir algıya kapılır. Ancak aynı kişiler, benzinlikler veya meydanlarda "hızlı şarj makinalarının" zararlı olduğunu da bilir ve çelişkiye düşer. Evet, hızlı şarj makinaları zararlıdır, çünkü yüksek voltaj uygulamaları sonucu telefona daha fazla akım vererek pili daha hızlı doldurur; ancak aynı zamanda bataryanın kimyasal yapısına zarar verir. Duvardan şarj ettiğinizde bundan daha az bir akımla şarj edersiniz. USB'de ise aldığınız amper duvardan alacağınızdan da düşüktür. Tüm bunların sebebi, farklı elektrik kaynaklarından alabildiğiniz farklı voltaj değerleridir. Bu nedenle USB çok daha yavaş şarj eder; ancak sanılanın aksine bunun herhangi bir zararı yoktur. Tam tersine, daha yavaş bir şekilde yaptığı için pilin yapısını daha az aşındırır, duvar şarjından bile daha avantajlı olabilir. Fakat birçok telefon, duvar şarjına da fazlasıyla uyumludur, dolayısıyla elbette bunu zararlı olarak görmenin bir anlamı yoktur. Hızlı şarjdan kaçındığınız sürece, telefonu USB ya da duvardan şarj etmenizin batarya ömrüne olumsuz herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Bilim Budur! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Y. Desta. 5 Phone Charging Myths, Debunked. (18 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: Mashable | Arşiv Bağlantısı
  • WikiHow. How To Make Your Cell Phone Battery Last Longer. (25 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: WikiHow | Arşiv Bağlantısı
  • D. Carnoy. Apple Genius: 'Turn Off Your Phone' For Better Battery Life. (1 Kasım 2011). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: CNet | Arşiv Bağlantısı
  • N. Kedem. Six Things To Know About Smartphone Batteries. (29 Mayıs 2012). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: CNet | Arşiv Bağlantısı
  • W. Gordon. Tests Show Why You Should Stay Away From Knockoff Usb Chargers. (31 Aralık 2010). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: LifeHacker | Arşiv Bağlantısı
  • O. Jääskeläinen. Sub-Zero Weather: Can Your Smartphone Stand The Cold?. (1 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: PC World | Arşiv Bağlantısı
  • P. Nickinson. Top Tips For Saving Battery Life On The Samsung Galaxy S5. (14 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: Android Central | Arşiv Bağlantısı
  • K. Butler. Should You Charge Your Phone Every Day Or Just When It’s Empty?. (13 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: Mother Jones | Arşiv Bağlantısı
  • E. Limer. How To Take Care Of Your Smartphone Battery The Right Way. (26 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2018. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Hayır, telefonunuzu şarj ederken kullanmanın bataryaya zarar vermesiyle ilgili herhangi bir sorun yoktur.

Hayır, telefonunuzu gece boyunca şarjda tutmanın bataryaya zarar vermesiyle ilgili bir sorun yoktur.

Hayır, telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden şarj etmenin batarya ömrünü azaltmasıyla ilgili bir sorun yoktur. Modern bataryalar bu şekilde tasarlanmıştır ve tamamen bitmeden şarj etmek zararlı değildir.

Hayır, telefonunuzu ilk aldığınızda 24 saat boyunca şarj etmek zorunlu değildir. Modern bataryalar için bu gereklilik yoktur.

Hayır, telefonunuzu USB'den şarj etmenin batarya ömrünü kısaltmasıyla ilgili bir sorun yoktur. USB ile şarj etmek, duvardan şarj etmek kadar güvenlidir ve bataryanıza zarar vermez.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:28:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2456

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Telefon Şarj Etmeyle İlgili 6 Mit, 1 Gerçek!. (21 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2456
Bakırcı, Ç. M. (2014, June 21). Telefon Şarj Etmeyle İlgili 6 Mit, 1 Gerçek!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/2456
Ç. M. Bakırcı. “Telefon Şarj Etmeyle İlgili 6 Mit, 1 Gerçek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jun. 2014, https://evrimagaci.org/s/2456.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Telefon Şarj Etmeyle İlgili 6 Mit, 1 Gerçek!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 21, 2014. https://evrimagaci.org/s/2456.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close