Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Teknolojinin İlerleyişi Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

4 dakika
6,170
Teknolojinin İlerleyişi Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?
Tüm Reklamları Kapat

Teknoloji geliştikçe eskiden hayal olan birçok şey gerçek oluyor. Bir düşünün: 19. yüzyılda bir halk kütüphanesinde çalışan bir kişiye "Gelecekte bu kütüphanenin tamamını cebimize sığdırıp taşıyabileceğiz." dediğinizi. Size gülmeyecektir bile, o kadar saçma gelir söylediğiniz şey. Ancak bugün, bu ve çok daha fazlası mümkün.

Bırakın makinalarımızın bunları taşımasını, bu kadar fazla dosya arasından tarama yapıp, ilişkili içerikleri algılayıp, bir arada kategori etmesi ve hatta onlar hakkında sorduğunuz sorulara cevap vermeleri bile mümkün. Ve bu daha başlangıç!

Ortalama bir cep telefonu, Brittanica Ansiklopedisi'nin 15 kopyasını taşıyabilir! Ya da tüm Wikipedia 2 kopyasını! 15 gigabyte, yaklaşık 300.000 kağıda eşdeğerdir!
Ortalama bir cep telefonu, Brittanica Ansiklopedisi'nin 15 kopyasını taşıyabilir! Ya da tüm Wikipedia 2 kopyasını! 15 gigabyte, yaklaşık 300.000 kağıda eşdeğerdir!

Bu kısa bilgilendirici görselde, bugünkü ortalama bir cep telefonunun hafıza bakımından yapabileceklerini göstermek istedik. Tabii burada verdiğimiz sayılar durumdan duruma ve konuyu nasıl ele aldığınıza göre değişebilir. Örneğin 1 GB'ın kaç kağıda denk geldiği konuya nasıl yaklaştığınıza göre değişebilir; fakat 10.000 ila 30.000 kağıt arasında değişen sayılar internette bulunabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Biz, ortalama bir değer olan 20.000 kağıda denk gelecek şekilde aldık. Böylece 15 GB, 300.000 kağıda karşılık geldi. Benzer şekilde, kağıt ağırlığını genellikle standart kabul edilen Avrupa'da genel olarak standart kabul edilen A4 kağıdın orta kalitesine göre belirledik. Metrekare başına 60-80 gram A4 için iyi bir kalite sayılabilir. Bu durumda tek 1 A4 kağıdın ağırlığı 4.5-5 gram arasıdır. Fakat elbette, başka bir kağıt boyutu ve kalitesinde bu değer değişecektir. 

Yine benzer şekilde, Britannica Ansiklopedisi'nin ve Wikipedia'nın kapladığı alan da, görsellerin katılmasına ve katılmamasına, HTML olarak değerlendirip değerlendirmemeye, sıkıştırma yapılıp yapılmaması gibi değişkenlere bağlı olarak, durumdan duruma değişebilmektedir. Bunlarla ilgili sayıları kaynaklarımızda bulabilirsiniz.

Bilim ve Teknolojinin İlerleyişi...

Teknoloji, bugüne kadar insanlığın hiç görmediği bir şekilde gelişmektedir. Bunun en büyük sağlayıcısı, bilimin bugüne kadar hiç görülmeyen hızlarda gelişiyor olmasıdır. Ne var ki bu durum, giderek artan miktarda insanın endişelenmesine ve gerilmesine neden olmaktadır. Çünkü bilim ve teknoloji sayesinde toplumlarda yaratan değişimler, o toplumların içeriklerini ve statülerini muhafaza etmek isteyenleri, yani "muhafazakar" olarak tanımlanan kitleyi giderek artan miktarlarda rahatsız etmektedir.

Birçok insan, bu rahatsızlıklarını "kıyamet senaryoları" ile ifade etmeye çalışırlar: "Ya bir anda tüm teknolojimiz yok olursa ve eski zamanlara dönmemiz gerekirse? Teknolojiye bu kadar bağımlı hale gelmemiz sebebiyle insanî yeteneklerimizin körelmesi iyi mi? Her şeyimizi makinalar yaparsa, bir anda makinalar ortadan kalkacak olsa nasıl hayatta kalacağız?" Bu ve bunun gibi sorular, teknolojiyi her şeyin yanıtı olarak görmeyen insanların aklını kurcalayan sorulardır. 

Tüm Reklamları Kapat

Biz okurlarımıza doğru düşüncenin ne olduğunu söyleyecek değiliz. Ancak bize kalırsa, insanın bilim ve teknolojiyle birlikte gelişimi, biyolojik evrimimizin ürünü olan kültürel evrimin kaçınılmaz bir parçasıdır. Böylesine büyük bir zeka potansiyeline ve böylesine güçlü bir bilim/teknoloji algısına sahip bir tür olarak, bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri korku sebebiyle frenlemek büyük bir hata olacaktır.

İnsan, yarattığı bilim ve teknolojiyle var olan bir türdür. Bunların yok olması, türün yok olmasıyla eşdeğer olacak olsa bile!

Fakat uzun lafın kısası: Bilim ve bilimden doğan teknoloji bize bundan birkaç on veya yüz sene önce kimsenin hayal bile edemeyeceği şeyleri verdi.

Bundan sonraki on veya yüz senelerde neler vereceğini hayal edebiliyor musunuz?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Teknolojinin İlerleyişi Kontrol Altında mı?

Kimi zaman teknoloji bize aşağıdaki gibi hissettirmiyor değil:

Ancak bu sahada çalışan insanları arasında barındıran bir ekip olarak, size şunu temin edebiliriz: Bir telefon üreticisinin elinde belki 1, bilemediniz 2 sonraki ürünün piyasaya sürülmeye hazır veya buna yakın planları bulunmaktadır. Fakat bazı sitelerde iddia edildiğinin aksine, bir teknoloji firmasının elinde 5-10 sonraki ürünün planları hazır değildir. Yani Apple iPhone 5'i çıkardığında, elinde iPhone 10'un; Samsung Note 3'ü çıkardığında elinde Note 9'un planları yoktur. Bu ürünler hazır değildir. Bu firmalar size oyun oynamamaktadır.

Fakat elbette ürün geliştiricileri olarak bir sonraki ürünleri önceden planlamak zorundadırlar. Fakat var olan üründen ileriye doğru gittikçe, eldeki planların tamamlanmışlık oranı da hızla azalır. Örneğin, iPhone 5'in piyasada olduğu bir zaman diliminde, iPhone 6'ya ait planlar, iPhone 7'ye ait planlardan kat kat fazla tamamlanmıştır.

Bunun nedeni, teknolojinin aşırı hızlı gelişmesidir. Firmalar, bir sonraki ürünlerine koyacakları özellikleri önceden planlarlar. Eğer eldeki teknolojileri kullanmayı sürdüreceklerse, bunları önden hazırlarlar. Ama eğer ki yeni bir teknolojinin (örneğin daha hızlı bir çipin) eklenmesi gerekiyorsa, bunun geliştirilmesinin ve üretiminin beklenmesi gerekir. 

Dolayısıyla fazla paranoya yapmanız gerek yok. Ancak evet, bir sonraki sene bir sonraki ürünün çıkacağından emin olabilirsiniz. Yeni ürün bir öncekinden iyi ya da kötü olabilir; bunu garanti edemeyiz. Fakat ortalıkta dolanan paranoyakların çoğunun konuyu abarttığını garanti edebiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • V Rooms. How Much Data Is In 1 Gb?. (1 Aralık 2016). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2019. Alındığı Yer: V Rooms | Arşiv Bağlantısı
  • Encyclopedia Britannica. 2015 Ultimate Edition Dvd (Windows). (6 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2019. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  • What's A Byte?. Megabytes, Gigabytes, Terabytes… What Are They?. (6 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2019. Alındığı Yer: What's A Byte? | Arşiv Bağlantısı
  • One Intervention. Ysk That You Can Download The Entire Wikipedia At Only 9.5 Gigs. (21 Eylül 2013). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2019. Alındığı Yer: Reddit | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Size Of Wikipedia. (6 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:03:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3218

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Teknolojinin İlerleyişi Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?. (20 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3218
Bakırcı, Ç. M. (2015, January 20). Teknolojinin İlerleyişi Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3218
Ç. M. Bakırcı. “Teknolojinin İlerleyişi Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jan. 2015, https://evrimagaci.org/s/3218.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Teknolojinin İlerleyişi Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 20, 2015. https://evrimagaci.org/s/3218.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close