Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Mermi Ne Kadar Hızlı Gidebilir?

3 dakika
6,505
Bir Mermi Ne Kadar Hızlı Gidebilir? Pexels
Tüfek ile nişan alıp ateş eden, Amerika Birleşik Devletleri ordusundan olan bir asker.
Podcast
4:42
Can Demirci
Seslendiren 30 Eylül 2023
48
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Süpermen'in bir mermiden bile daha hızlı uçtuğu söylenir. Veya "mermi tren" adı verilen süper hızlı trenler, şehirler arasında muhteşem bir hızla, rüzgâr gibi giderler. Bu karşılaştırmalar pek çok yerde karşımıza çıkıyor ama bu betimlemelerin ifade etmeye çalıştığı kesin hızlar, genellikle çok daha az vurgulanıyor. Peki, mermiler gerçekte ne kadar hızlı hareket eder?

Bir silahtan ateşlenen bir merminin hızını birçok faktör etkiler. Bu faktörler iki kategoriye ayrılabilir:

  • İç balistik: İtici gazın türü, merminin ağırlığı ve silahın namlusunun yapısı ile uzunluğu, vd.
  • Dış balistik: Rüzgârın, kütleçekiminin ve yörüngenin mermi hareket ederken mermiye uyguladığı kuvvetler olarak ifade edilebilir.

Her iki kategori de merminin bir hedefe çarptığındaki davranışını tanımlayan ve terminal balistiği adı verilen üçüncü bir kategoriye dahildir. Ayrıca adli bilimci ve Forensic Science Consultants Laboratuvarının kurucusu Michael Haag; Live Science'a yaptığı açıklamada, "mermi" teriminin aslında çok daha büyük bir fişeğin küçük bir parçasını belirttiğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Mühimmat, silahın ateşleme iğnesi tarafından vurulduğunda itici gazı ateşleyen bir kapsülden oluşur. Bu ateşleme, mermiyi ileriye doğru fırlatan basıncı oluşturur. Çoğu mermi, kurşun gibi ağır metallerden yapılır ve pirinç ya da bakır ile kaplanır. Bunun sebebi, kütlelerinin momentumlarını korumaya yardımcı olmasıdır. Hagg, bu noktayı açıklamak için konuyu anlattığı kişilere sık sık bir pinpon veya golf topu fırlattıklarını hayal etmelerini istedi ve şunları ekledi:

Her ikisi de elinizden aynı hızla çıkar. Ancak golf topunun kütlesi, topun daha uzağa gitmesine engel olur.

Barut ateşlendikten hemen sonra çok hızlı bir şekilde yanar ve mermiyi namludan aşağıya doğru iten gazları üretir. Haag, bunun gerçekten bir kimya mühendisliği harikası olduğunu vurguluyor.

Fişeklerin yalnızca küçük bir kısmı olan mermi, genellikle kurşun gibi ağır metallerden yapılmaktadır.
Fişeklerin yalnızca küçük bir kısmı olan mermi, genellikle kurşun gibi ağır metallerden yapılmaktadır.
Live Science

Mermi namluya doğru hareket ederken, namlunun kenarlarını sıyırır ve bu da bir miktar sürtünmeye neden olur. Fakat biraz mantıksız bir şekilde, daha uzun namlulu silahlar daha hızlı atışlar yapabilir. Virginia Commonwealth Üniversitesinde adli tıp bilimcisi olan Stephanie Walcott konu hakkında şunları söylüyor:

Namlu, gerçekten de hız üzerindeki en büyük sınırlayıcı etkendir. Namlu ne kadar uzun olursa gazın hız kazanması için gerekli olan mesafe o kadar uzun olur ve mermi namludan o kadar hızlı çıkar.

Bu kolektif özellikler, Remington 223 gibi tüfeklerin mermilerinin namludan 4.390 km/ h hıza kadar çıkabildiği anlamına gelmektedir.[1] Bu sürat, merminin 11 futbol sahası kadar bir mesafeyi bir saniyede kat edebileceği anlamına gelmektedir! Karşılaştıracak olursak; 9 milimetrelik bir Luger tabancadan çıkan mermi, bu mesafenin yarısını 2.200 km/h hızla kat edebilir.[2] Dünyadaki en yaygın silahlar arasında yer alan AK-47 gibi bir silah ise yaklaşık olarak 2.580 km/h olan namlu çıkış hızıyla diğer pek çok silahtan daha hızlı mermi atamaz.[3] Ancak bir otomatik silah olması dolayısıyla tetik bırakılana kadar sürekli ateş edebilir ve dakikada yaklaşık olarak 600 mermi atabilir.

Walcott, bir merminin namludan çıkar çıkmaz yavaşlamaya başladığını da belirtiyor. Bunun sebebi, Newton'un ilk yasasına göre hareket halinde olan bir nesnenin üzerine dışarıdan bir kuvvet uygulanmadığı sürece hareket halinde kalmasıdır. Mermi ateşlendikten sonra üzerine etki eden kuvvetler arasında hava direnci, kütleçekimi ve jiroskopik hareket bulunur. Zaman içerisinde ilk iki faktör, merminin yapısından kaynaklı olan sabit bir spiral içinde kalma eğiliminin üstesinden gelir ve mermi yuvarlanmaya başlar. Tüm mermiler, hava direncinin üstesinden gelme ve ileri doğru fırlama yeteneklerini belirleyen, balistik katsayısı olarak isimlendirilen bir katsayıya sahiptir. Denklem; merminin kütlesi, alanı, sürüklenme katsayısı (merminin yapısının hava direncini azaltmadaki etkisinin bir ölçüsü), yoğunluğu ve uzunluğu gibi faktörleri hesaba katar. Balistik katsayısı ne kadar yüksek olursa mermi, havayı kesmede o kadar iyi olur. Walcott, Live Science'a verdiği demeçte konu hakkında şöyle diyor:

Kütleçekimi ve hava sürtünmesinin devreye girmesi ve mermiyi yavaşlatması uzun sürmüyor. Ateşlenen mermi bir süreliğine çok düz ilerleyecek, sonra düşmeye ve çevresindeki etmenlere karşı duyarlı hale gelmeye başlayacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Mermi, fişeğin küçük bir kısmıdır. Fişeğin en uç kısmında kalan ve hedefe doğru fırlayan bölümdür.

Çoğu mermi, kurşun gibi ağır metallerden yapılır ve pirinç ya da bakır ile kaplanır.

Mühimmat, silahın ateşleme iğnesi tarafından vurulduğunda itici gazı ateşleyen bir kapsülden oluşur. Bu ateşleme, mermiyi ileriye doğru fırlatan basıncı oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:08:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15694

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Heidt, et al. Bir Mermi Ne Kadar Hızlı Gidebilir?. (20 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15694
Heidt, A., Civan, Ç. (2023, September 20). Bir Mermi Ne Kadar Hızlı Gidebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15694
A. Heidt, et al. “Bir Mermi Ne Kadar Hızlı Gidebilir?.” Edited by Çınar Civan. Translated by Çınar Civan, Evrim Ağacı, 20 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15694.
Heidt, Amanda. Civan, Çınar. “Bir Mermi Ne Kadar Hızlı Gidebilir?.” Edited by Çınar Civan. Translated by Çınar Civan. Evrim Ağacı, September 20, 2023. https://evrimagaci.org/s/15694.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close