Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Tek Bir Damla Alkol Bile, Meyve Sineklerinin Beynini Kalıcı Olarak Değiştirmeye Yetiyor!

3 dakika
7,348
Tek Bir Damla Alkol Bile, Meyve Sineklerinin Beynini Kalıcı Olarak Değiştirmeye Yetiyor! New Atlas
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Köln, Mannheim ve Heidelberg Üniversitelerinden bir araştırma ekibi, tek bir yudum alkol alınımının bile nöronların morfolojisini kalıcı olarak değiştirdiğini buldu.[1] Alkol, özellikle sinapsların yapısı ve hücrenin enerji üretim merkezi olan mitokondrilerin dinamiğini çok etkiliyor.

Prof. Dr. Henrike Scholz ve ekip arkadaşları Michèle Tegtmeier ve Michael Berger, bu durumu sirke sineği Drosophila melanogaster'ın genetik model sistemini kullanarak inceledi. Bu modele dayanarak araştırmacılar, sinapslarda gerçekleşen mitokondri migrasyonundaki değişimlerin alkolün ödüllendirici etkisini azalttığını ortaya koydu. Bu sonuçların insanlara ne kadar uyarlanabileceği net değil; ancak tek bir içme eyleminin bile alkol bağımlılığına zemin hazırlayabileceğini gösterdi.

Beyindeki hangi değişimler, ara sıra alkol tüketiminin kronik alkol bağımlılığına dönüşümüne eşlik eder? Köln, Mannheim-Heidelberg Üniversitelerindeki ekiplerin ortak araştırma projelerinde üzerinde çalıştıkları soru da tam olarak buydu. Bilimsel araştırmaların çoğu, kronik alkol tüketiminin beynimizin kontrol merkezi hipokampusa olan etkilerini inceliyor. Bu yüzden, erken yaştaki ilk alkol zehirlenmesi gibi kritik risk faktörlerinin akut nöronal etkileşimleri hakkında çok az şey biliniyor. Henrike Scholz açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Etanole bağlı moleküler değişiklikler üzerine çalışmaya başladık. Bunlar da tek bir akut etanol zehirlenmesinden sonra ortaya çıkabilecek kalıcı hücresel değişikliklerin temelini oluşturuyor. Bu yüzden tek bir yudum alkol tüketiminin etkilerini moleküler, hücresel ve davranışsal düzeylerde inceledik.

Ortaya konulan hipotez, tek bir dersten sonra belleğin oluşması gibi tek bir yudum etanol tüketiminin de alkolle pozitif bir ilişki kuracağı yönündeydi. Ekip, hipotezlerini sirke sinekleri ve fare modelleri üzerine yapılan araştırmaları kullanarak test etti. Test sonucunda mitokondriyal dinamikler ve nöronlardaki sinapslar arasındaki dengede etanole bağlı değişimler gözlemlediler.

Mitokondri; hücrelere, özellikle de sinir hücrelerine enerji sağlamakla görevlidir. Enerjiyi hücrelere en iyi şekilde ulaştırmak için, mitokondri hareket eder. Ancak araştırmacılar, mitokondrinin bu hareketinin etanol alan hücrelerde bozulduğunu tespit etti. Bazı sinapslar arasındaki kimyasal dengenin de bozulduğu gözlemlendi. Bu değişikliklerin kalıcı olduğu anlaşıldı ve hayvanlardaki davranış değişiklikleriyle bu durum doğrulandı. Fareler ve sirke sineklerinin sonraki yaşamlarında artan alkol tüketimi ve nüksüyle karşılaşıldı.

Nöronların yeniden morfolojik şekillenmesinin öğrenme ve belleğin temeli olduğu iyi bilinir. Öğrenme ve bellek için çok önemli olan bu "hücresel plastisite" mekanizmalarının, uyuşturucuya bağlı ödüller için çağrışımsal bellek oluşumunda da merkezi bir öneme sahip olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla bazı morfolojik değişiklikler etanole bağlı bellek oluşumunu etkileyebilir. Araştırmacılar; sinaptik transmisyon ve plastisite için de önemli olan mitokondrinin nöronlardaki migrasyonuyla beraber bu etanole bağlı hücresel değişikliklerin, bağımlılık yapan davranışların gelişimi için son derece önemli olduğunu düşünüyor. Henrike Scholz şöyle açıklıyor:

Bu kadar karmaşık bir ödül davranışına katkıda bulunan hücresel süreçlerin türler arasında korunması olağanüstü. İnsanlarda da benzer rolleri üstleneceklerini düşünüyoruz. Öğrenme ve bellek için de gerekli bir genel hücresel süreç olabilir.

Farelerin tek bir alkol zehirlenme deneyimiyle ileriki yaşamlarında alkol tüketimini ve nüksünü arttırabilecekleri bulgusunu, incelenen iki mekanizmanın da açıklayabileceği düşünülüyor. Profesör Scholz şunları ekliyor:

Bu mekanizmalar, insanları incelememizde de etkili olabilir. Erken yaşta yaşanan ilk alkol zehirlenmesinin, ilerleyen zamanlarda yaşanacak alkol zehirlenmeleri ve alkol bağımlılığı için bir risk faktörü oluşturduğunu gözlemleyebiliriz. Tüm bunlar demek oluyor ki etanole bağlı kalıcı değişiklikleri belirlemek oldukça önemli. Böylece akut alkol tüketiminin nasıl bağımlılığa dönüşebileceğini anlamada ilk adımı atabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
48
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 00:49:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12420

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Tek Bir Damla Alkol Bile, Meyve Sineklerinin Beynini Kalıcı Olarak Değiştirmeye Yetiyor!. (15 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12420
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, September 15). Tek Bir Damla Alkol Bile, Meyve Sineklerinin Beynini Kalıcı Olarak Değiştirmeye Yetiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12420
S. Küçükkıvanç, et al. “Tek Bir Damla Alkol Bile, Meyve Sineklerinin Beynini Kalıcı Olarak Değiştirmeye Yetiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Sep. 2022, https://evrimagaci.org/s/12420.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Tek Bir Damla Alkol Bile, Meyve Sineklerinin Beynini Kalıcı Olarak Değiştirmeye Yetiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/12420.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close