Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Tavuk Ezmeli Pembe Balçık İddiası ve Arkasındaki Gerçek

4 dakika
4,155
Tavuk Ezmeli Pembe Balçık İddiası ve Arkasındaki Gerçek Christelle Bashara (2017)
Tüm Reklamları Kapat

Altta gördüğünüz görüntüyü birçok kişi çilekli dondurma olduğunu sanmıştı. Nadiren birkaç insan da pembe renginde olan bir yılana benzetmiştir. Ancak internette dolaşan haberlere göre ("Pink Slime" ya da "Pink Goo" olarak adlandırılmıştır) gördüğünüz şeyin aslında ezilmiş tavuk kalıntıları olduğudur. Hatta daha spesifik olarak McDonalds firmasına yönelik olarak McNugget adlı yiyeceğin yapımında kullanıldığını belirten bir iddiadır.

Bazıları için bu bilgiyi öğrenmek mide bulandırıcı olabilirken bazı insanlar için de normal görünmektedir. Beslenmemize dair buradaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Şimdiden belirtmemiz gerekir ki bu yazı et tüketimi ve vejetaryenlik hakkında değildir. Ana konumuz paylaşılan bu fotoğrafın kendisi ve hakkında yapılan iddiadır. Aynı şekilde Fast Food'un (Tr.: Hazır/Hızlı Yemek) sağlıklı ve tavsiye edilir bir beslenme şekli olduğunu da iddia etmiyoruz ve bahsi geçen yemek zincirinin reklamını yapmıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Gördüğünüz fotoğraf sosyal ağlarda ve e-postalarda yayılarak benzer mesajlar içermektedir. Yer alan farklı mesajları inceledik ve ortak olan cümleleri birleştirdik:

Fotoğrafta gördüğünüz pembe şey, fast food menülerinde yer alan tavuk ‘nugget’larının içine mekanik bir şekilde ayrılan tavuk etidir. Marketlerde satılan dondurulmuş tavuklar da bu işlemden geçirilmektedir. Bu karışımda tavuğun tüm vücudundaki kemikler, organlar ve geriye kalan her şey kıyma haline getirilir. Bu karışım ayrıca çok sayıda bakteri ürettiğinden amonyakla yıkanmaktadır. Tadı da kötü olduğu için tatlandırılır ve rengi de garip bir pembe olduğu için boya eklenir. Ama ne diyelim, yine de lezzetli görünüyor öyle değil mi?'

Buradaki ana mesaj genel olarak Fast Food yiyeceklerin elde edilişinin iğrenç olduğudur. Birçoğunuz restoranlara gitmiştir ve siz de giden çoğu kişi gibi menülerdeki yiyeceklerin elde edilişini merak etmeden sadece tadına bakarsınız. Ancak bazı insanlar da bu yiyeceklerin arkasındaki gerçekleri ifşa edermişçesine çeşitli komplo teorileri yürütmektedir. Benzer bir durum kola için de yaşanmıştır, ancak bütün bunlara rağmen insanlar yine de Fast Food yemeye ve kola içmeye devam etmektedir, siz de muhtemelen edeceksiniz.

Gördüğünüz görüntü sizi belki rahatsız etmiş olabilir, ancak şunu da göz önünde bulundurmamız gerekir ki son yüz yıl içerisinde insan nüfusunun iyice artmasıyla 8 milyar insana doğru yaklaşmaktayız. Bunca insanı besleyebilmek daha fazla yiyecek ile içecek üretimi demektir ve bunu sağlayabilmek için de daha hızlı üretim yöntemlerine başvurulmuştur. Yediğimiz sığır etleri LFTB (İng.: Lean Finely Textured Beef) yani "ince dokulu sığır eti" olarak bilinir. Bu etlerin elde edilişine MSM (İng.: Mechanically Seperated Meat) dediğimiz "mekanik şekilde ayırt edilen et" denmektedir ve buna tavuk, domuz, sığır eti ve hindi dahildir. Et için hayvanları kestiğimizde büyük bir bölümü atılırdı, çünkü sadece bir kısmı yenilebilirdi. Bu atılan kısımlarda iç organlar, kemikler ve deri bulunmaktadır. Atılanların arasında ''trimming'' (Tr.: Trimleme) dediğimiz bir kısım da sırf yağdan oluştuğu halde üzerinde az miktarda et bulunmaktadır. Şirketler zamanında bu arda kalan et parçaların işçiler ya da makineler tarafından çıkarılması konusunda masraflı olacağını bildiklerinden kemik, organ ve derilerle beraber atılırlardı. Ancak 1980'lerde buna bir çözüm getirildi ve trimmingler büyük bir santrifüjün içerisine konularak biraz ısıtılıp çevrilmeye başlandı. Tıpkı bir çamaşır makinesi gibi suyla beraber çevirilince, yağ çıkarılır ve pembe kıvamında bir et elde edilir. Daha sonra elde edilen bu et ince bir tüpün içinden geçerek amonyak gazı ile işletilince bu gaz etin içindeki su ile karışıp amonyum hidroksit'i oluşturur ve böylece bulunan asidi azaltıp patojenleri öldürür. İddiada geçtiği gibi "amonyakla yıkanmak" sözü bu sebeple biraz abartılmış ve gözlerde büyütülmüştür. Diğer besinlerdeki amonyak seviyesi buradaki etten bile daha fazladır. Eğer LFTB olmasaydı, o zaman LFTB konusunda yanlış anlaşılanları anlatan BeefisBeef site yazarlarının da belirttiği gibi aynı oranda eti elde edebilmek için her gün fazladan 5000 ila 6000 arasında sığır öldürmek zorunda kalınırdı, çünkü tüketicinin ihtiyaçları ancak bu şekilde karşılanabilirdi. O yüzden LFTB -her ne kadar ironik olsa da- daha fazla hayvanın yaşamasına imkan sağlamaktadır, tabi beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürece.

1982 senesinde Amerikan Yemek Güvenliği ve İnceleme Servisi (FSIS) bir raporunda bu et elde yöntemin (yani MSM'in) güvenilir bir yöntem olduğunu belirtmişti. Bir sığır hastalığı olan Bovin Spongiform Ensefalopati (BSE) ya da diğer adıyla "Deli Dana Hastalığı" (İng.: Mad Cow Disease) 1986 senesinde Birleşik Krallık'ta çıkınca, et ile karışabilen omurilikte BSE'nin olabileceği ve insanlara da bulaşabileceği için 1989 senesinde birkaç kısıtlama getirildi. Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) benzer uygulamalarda bulunarak elde edilen etin hangi yollarla elde edildiğinin etiketlenmesi gerektiğini belirtti ve bu kural 4 Kasım 1996 senesinde uygulandı. Ancak olası BSE bulaşması sebebiyle FSIS'in ileriye sürdüğü yasalarıyla MSM'in 2004 senesinde tüketilmesi yasaklandı.

McDonald's Fast Food restoranına karşı yapılan bu iddianın asılsız olduğunu da belirtmek için alttaki videodan şöyle bir bildiride bulunmuşlardır:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. Mikkelson. Checks Food Pink Slime And Mechanically Separated Chicken. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Snopes | Arşiv Bağlantısı
  • Huge Domains. Pink Slime Freakout. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Huge Domains | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Mechanically Separated Meat. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 14:48:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1340

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Acar, et al. Tavuk Ezmeli Pembe Balçık İddiası ve Arkasındaki Gerçek. (3 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1340
Acar, A. B., Bakırcı, Ç. M. (2013, August 03). Tavuk Ezmeli Pembe Balçık İddiası ve Arkasındaki Gerçek. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1340
A. B. Acar, et al. “Tavuk Ezmeli Pembe Balçık İddiası ve Arkasındaki Gerçek.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Aug. 2013, https://evrimagaci.org/s/1340.
Acar, Arsel Berkat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Tavuk Ezmeli Pembe Balçık İddiası ve Arkasındaki Gerçek.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 03, 2013. https://evrimagaci.org/s/1340.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close