Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tavşanımsılar (Lagomorpha)

1 dakika
2,182
Tavşanımsılar (Lagomorpha) Pedram Türkoğlu
Tüm Reklamları Kapat
Tavşanımsılar
  • Bilimsel Adı Lagomorpha
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Tavşanımsılar
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Lagomorphs
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Uzun kesici dişleri (incisor), uzun kulakları (pikalarda kısa) ve küçük gözleri ile bilinirler. Tetrapod (4 uzuvlu) kara memelileridir. Suya uyum sağlamış türleri bulunmaz. Kıl, plasenta ve üç orta kulak kemiği (çekiç, örs, üzengi) gibi diğer memelilerin karakteristik özelliklerini taşırlar. Genelde yırtıcı kuşların ve memelilerin en sevdiği avlarıdırlar.

Pikaların 4 uzvu da birbiri ile aynı uzunlukta iken; tavşanlarda arka ayak yaylanmayı sağlayacak şekilde evrimleştiği için bir kısmı daha uzundur. Ayrıca kulakları kısadır ve kuyrukları da neredeyse yok gibidir. Öte yandan tavşanlar, zıplamak ve yere indiğinde darbeyi absorbe etmek için çeşitli anatomik adaptasyonlar sağlamıştır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Islıklı tavşangiller veya cüce tavşangiller olarak bilinen pikaları (Ochotonida) ve tavşangilleri (Leporidae) kapsayan takımdır. 66 milyon yıl önce non-avian dinozorların yok oluşu ile birlikte Paleosen Devri'nde türleşmeye başladılar. Kesici dişleri sürekli büyüyen tavşanımsılar (Lagomorpha) olarak bilinen memeliler de bir zamanlar kemirgenler (Rodentia) takımında sınıflandırılırdı. Ancak son araştırmalar ışığında yeni bir takıma alındılar. Dolayısıyla ortak ataları yeni olan kardeş takson diye bilinirler. Hatta ikisi birlikte Glires isimli bir klad oluştururlar.

Lagomorpha takımının evrimsel kökeni henüz net değil. Bazı araştırmalar, 65 milyon yıl önce Paleosen Devri'nde yaşamış Eurymylus cinsi bir memeliden köken aldıklarını gösteriyor. Son çalışmalar ise Eurymylus cinsinin kemirgenler (Rodentia) takımına daha yakın olduğunu, atalarının Anagaloidea takımı olduğunu gösteriyor.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Pikalar Kuzey Amerika'da ve Orta Asya'da yayılım gösterir. Yabani tavşanlar (hare) Antarktika, Avustralya ve Güney Amerika dışında her kıtada görülürler.

Davranış ve Etoloji

Bir tavşan türü fark edilmemek adına tehlike anında kulaklarını eğer ve yere yaslanarak kamufle olur. Eğer avcı 2-3 metreden fazla yaklaşırsa tüm gücü ile koşmaya başlar. Bu koşu saatte 65-85 km hıza ulaşabilir! Avcıyı yanıltmak için zik zak çizerek ve zıplayarak ilerler. Hatta bu sıçramalar 2-3 metreye dahi ulaşabilir.

Pikalar ve tavşanlar sosyal gruplar oluştururken, İngilizce "hare" diye bilinen yabani tavşanlar yalnız takılmayı severler. Çünkü pikalar ve tavşanlar yer altındaki deliklere güvenirken; yabani tavşanlar uzun bacaklarına ve hızlarına güvenir. Dolayısıyla yüzden sosyal evrimleri bu yönde ilerlemiştir.

Etimoloji

Yunanca lagos "tavşanımsı", morph ise "form" veya "şekil" demektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 22:01:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7277

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Vaka
Güve
Evrenin Genişlemesi
Covıd-19
Örümcek
Aminoasit
Habercilik
Kurbağa
Entropi
Sürüngen
Nöron Hücresi
Kimyasal Bağ
Ufo
Küresel
Astronot
Kuyruksuz Maymun
Kaygı
Tür
Nötron
Astrofotoğrafçılık
Ağız Sağlığı
Farmakoloji
Sanat
Kuantum Mekaniği
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Tavşanımsılar (Lagomorpha). (11 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7277
Türkoğlu, P. (2018, July 11). Tavşanımsılar (Lagomorpha). Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7277
P. Türkoğlu. “Tavşanımsılar (Lagomorpha).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 11 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7277.
Türkoğlu, Pedram. “Tavşanımsılar (Lagomorpha).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 11, 2018. https://evrimagaci.org/s/7277.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close