Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tahtayı Çelik Kadar Güçlü Yapmanın Bir Yolu Bulundu ve Bu Yöntemle Bir Kurşunu Durdurmak Bile Mümkün!

2 dakika
6,121
Tahtayı Çelik Kadar Güçlü Yapmanın Bir Yolu Bulundu ve Bu Yöntemle Bir Kurşunu Durdurmak Bile Mümkün! Material District
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, normal tahtadan 10 kat daha güçlü ve sert yeni bir tür "süper tahta" geliştirdi. Bu inovasyon, daha doğal ve masrafsız olmasından dolayı çelik ve bunun gibi diğer maddelerin yerini alma potansiyeline sahip.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu yeni malzemenin özel gücünün sırrı, sıcak basınçlandırma sürecinin ardından yapılan kimyasal işlemlerde saklı.[1] Sonucunda ortaya çıkan kimyasal bağlar, tahtayı bir gün binalarda ve araçlarda kullanılabilecek kadar güçlü yapıyor.

Hatta bu tahtalar, zırh kaplamada bile kullanılabilir. Araştırmacılar, bu yeni süper tahtaya ateş açtılar ve mermilerin sıradan tahtalara yaptığı gibi, yollarını parçalayarak açmak yerine maddeye saplandıklarını keşfettiler. Maryland Üniversitesi'nden kıdemli araştırmacı Lianbing Hu şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tahtanın üzerinde uygulanan yeni işlemler onu standart bir tahtadan 12 kat daha güçlü ve 10 kat daha sert yapıyor. Bu tahtalar, çelik ve hatta titanyum alaşımlarına rakip olabilecek kadar güçlü ve dayanıklı. Ayrıca karbon fiber ile kıyaslanabilir güçte; ama çok daha ucuz.

Aynı ekipten Teng Li ise şöyle diyor:

Ürettiğimiz tahtalar, doğada bulunamayacak şekilde güçlü ve sert.

Bu tahtalar, çelik kadar güçlü fakat altı kat daha hafif... Çatlaması için normal tahtadan 10 kat fazla enerji gerektiriyor. İşlemin başında esnetilip bükülebiliyor da.

Kullanılan yeni işlemin iki adımı var: İlk olarak tahta, kağıt hamuru yapımına benzer bir şekilde sodyum hidroksit ve sodyum sülfit karışımında kaynatılıyor. Daha sonra, hücreler arasındaki duvarların parçalanması amacıyla bir basınçlandırma sürecinden geçiriliyor ve bu sırada yeni kimyasal bağlar oluşmasını sağlamak için ısı veriliyor. Bu işlemler bir yandan tahtanın sertliği için gereken polimerleri tutarken diğer yandan yeni bir oluşum olması için belirli polimerlerin çıkarılmasını sağlıyor. Tahtanın sertliği en nihayetinde doğal olarak kendi yapısında bulunan selülozun nano lifleriyle bağlı, büyük sayılardaki hidrojen atomlarından geliyor.

Üretimde kullanulan kimyasal tepkimeler biraz karışık; uygulanan işlemin kendisiyse aslında basit ve oldukça da masrafsız. Çünkü tahta, deyim yerindeyse "ağaçta yetişmektedir" ve bu da çeliğin, titanyum alaşımlarının ve diğer maddelerin yerini alması konusunda umut vadediyor. Üstelik uygulanan işlemin tahtanın başka türlerinde de işe yaradığı gösterildi.

Tüm Reklamları Kapat

Tamamlanan süper tahta, daha önce de bahsettiğimiz gibi güçlü, sert ve hafif; ayrıca etkileyici bir şekilde yoğun, baskıya, çizilmeye ve hatta neme karşı dayanıklı. Bu nedenle hava araçlarının ve arabaların üretiminde kullanılmaya uygun olmasının yanında mobilyalar için de kullanılabilir. Tabii ahşaptan yapılmış bir jumbo jet görene dek yapılması gereken epey şey var gibi.

Sıradaki adım ise -ki bilim insanlarının dediklerine göre pek de sorun olmamalı- üretim sürecini büyütmek ve hızlandırmak. Araştırma içerisinde bulunmayan Brown Üniversitesi'nden mühendis Huajian Gao şöyle diyor:

Yöntemin, tahtanın bir çok farklı türünde kullanılabilir olmasını ve yaptırımının oldukça basit olduğunu belirtmek özellikle heyecan verici. Basılan kağıt yüksek gücün, sertliğin ve üstün balistik direncin arzu edildiği geniş bir alanda müraacat alabilecek potansiyele sahip. Hafif ve yüksek kalitede organik madde tasarlanması yönünde büyük umut vaad ediyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 34
  • Umut Verici! 20
  • Bilim Budur! 15
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Song, et al. (2018). Processing Bulk Natural Wood Into A High-Performance Structural Material. Nature, sf: 224-228. doi: 10.1038/nature25476. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/11/2024 03:01:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12975

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Nield, et al. Tahtayı Çelik Kadar Güçlü Yapmanın Bir Yolu Bulundu ve Bu Yöntemle Bir Kurşunu Durdurmak Bile Mümkün!. (11 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12975
Nield, D., Bilim, R., Kayalı, Ö. (2022, October 11). Tahtayı Çelik Kadar Güçlü Yapmanın Bir Yolu Bulundu ve Bu Yöntemle Bir Kurşunu Durdurmak Bile Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved November 06, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12975
D. Nield, et al. “Tahtayı Çelik Kadar Güçlü Yapmanın Bir Yolu Bulundu ve Bu Yöntemle Bir Kurşunu Durdurmak Bile Mümkün!.” Edited by Ögetay Kayalı. Translated by Rasyonalist Bilim, Evrim Ağacı, 11 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12975.
Nield, David. Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Tahtayı Çelik Kadar Güçlü Yapmanın Bir Yolu Bulundu ve Bu Yöntemle Bir Kurşunu Durdurmak Bile Mümkün!.” Edited by Ögetay Kayalı. Translated by Rasyonalist Bilim. Evrim Ağacı, October 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/12975.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close