Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Taï Ulusal Parkı Şempanzelerinin Çiftleşme Çağrıları, Tek Bireyin Kaybıyla Değişti!

3 dakika
466
Taï Ulusal Parkı Şempanzelerinin Çiftleşme Çağrıları, Tek Bireyin Kaybıyla Değişti! Science
Tüm Reklamları Kapat

2004 yılında kaçak avcılar, Fildişi Sahili'nin Taï Ulusal Parkı'ndaki bir şempanze grubunda yaşayan son iki yetişkin erkekten biri olan Marius'u vurdu. Araştırmacılar bu ay Current Biology dergisinde yayınlanan raporlarında, Marius öldüğünde grubun "lehçesinde" bir hareketin de yok olduğunu belirtiyor. Farklı şempanze topluluklarında erkeklerin dişilerden seks talep etme biçimleri farklılık gösteriyor ve Marius'un öldürülmesiyle bu tür bir jest sonsuza dek yok oldu.

Araştırmacılar, Marius'un ölümüyle birlikte grubun kültürel bir davranışını kaybettiğini belgeledi. Bu durumu değerlendiren ve çalışmaya dahil olmayan Zürih Üniversitesi’nden primatolog Kathelijne Koops şunları söylüyor:

Bu, çok heyecan verici bir bulgu. Önceki çalışmalar, şempanze topluluklarının araç kullanma biçimlerinde farklılıklar ortaya koymuştu; ancak bu, aynı istek için farklı jestler kullandıklarına dair ilk kanıt. Aynı zamanda insan müdahalesi nedeniyle belirli bir kültürel davranışın ortadan kaybolduğunu bu kadar net belgeleyen ilk örnek.

Fildişi Sahili İsviçre Bilimsel Araştırma Merkezi’nde koruma biyoloğu ve çalışmanın yazarlarından Inza Koné, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Fildişi Sahili genelinde kaçak avcılar tarafından ormanların nasıl boşaltıldığını sürekli görüyoruz. Kaçak avcılık ve yaşam alanı kaybı gibi insan müdahaleleri, kültürel bilginin kaybına yol açarak şempanzelerin hayatta kalma mücadelesini tehdit ediyor. Bu kaybı, genetik çeşitliliğin azalmasına benzetiyorum çünkü kültürel bilgi eksikliği, şempanzelerin çevresel değişimlere uyum sağlama kapasitesini zayıflatabilir.

Fransız Ulusal Araştırma Ajansı CNRS’ye bağlı Bilişsel Bilimler Enstitüsü’nde evrimsel antropolog Roman Wittig ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

Erkek şempanzeler "sinsi bir çiftleşme" isteğinde bulunduklarında belirli jestler kullanıyor. Bu jestler, diğer erkeklerle çatışmadan kaçınmak amacıyla yalnızca yakındaki dişinin dikkatini çekecek şekilde görece incelikli tasarlanmış.

Wittig ve ekibi, Taï ormanındaki dört komşu şempanze topluluğunda bu jestlerden 495 tanesinin kayıtlarını inceledi ve her grubun kendine özgü farklılıklar sergilediğini keşfetti. Dört topluluktaki erkekler, seks talep etmek için dal sallama veya topuk vuruşu gibi ortak jestlere başvuruyordu. Buna karşın, yaprak koparma hareketini sergileyen topluluklar yalnızca güney ve doğu gruplarıyla sınırlı kalırken, kuzeydoğu topluluğu eklem vuruşu (İng: "knuckle knock") adını verdikleri benzersiz bir iletişim biçimi geliştirmişti. Bu jestte erkekler, parmak eklemlerini ağaç gövdeleri gibi sert yüzeylere ritmik şekilde vuruyordu. Wittig şunları söylüyor:

Şempanzeler, tüm bireylerin doğuştan gerçekleştirebildiği bir dizi jeste sahip. Ancak bu hareketler, farklı topluluklarda farklı anlamlar kazanabiliyor.

Araştırmacılar, eklem vuruşunun kayboluş hikâyesinin, 30 yılı aşkın süredir bu şempanze popülasyonunu gözlemleyen saha asistanı Honora Néné Kpazahi’nin keskin gözlemleri sayesinde gün yüzüne çıktığını vurguluyor. Kpazahi, bu jestin yalnızca kuzeydoğu topluluğunda kullanıldığını fark etmişti, ancak geçmişte kuzey grubunda da yaygın olduğunu anımsadı. Ne var ki kuzey topluluğu, 1990’ların başında Ebola’nın pençesine düşerek üyelerini kaybetmeye başlamış, 1999’da insanlardan sıçrayan bir solunum hastalığıyla daha da zayıflamıştı. Bu süreçte, grupta yalnızca iki yetişkin erkek kalmıştı. 2004’te Marius’un kaçak avcılar tarafından vurulmasıyla, "gizli çiftleşme" için bir rakibin kalmaması, bu jestin işlevselliğini ortadan kaldırdı. Böylece, nesiller boyu aktarılan eklem vuruşu, Marius’un son nefesiyle birlikte grubun kültürel hafızasından silindi. Çalışmaya katılmayan St. Andrews Üniversitesi’nden primatolog Andy Whiten şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu çalışma, şempanze kültürünü anlama yolunda önemli bir katkı sunuyor. Geçmiş araştırmalar, komşu şempanze topluluklarının yaprak koparma jestlerindeki küçük farklılıkları ortaya koysa da, buradaki farklılıklar çok daha büyük ölçekli ve ancak yerel kültürel çeşitliliklerle açıklanabilir nitelikte.

Çalışma, şempanze koruma çabalarında kültürel çeşitliliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu yaklaşım, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) nesli kritik tehlikedeki batı şempanzesi için 2020’de hazırladığı kurtarma planında da bir gereklilik olarak kabul ediliyor. Konuya ilişkin son sözü, çalışmaya dahil olmayan Hunter College’dan primatolog Kirsty Graham söylüyor:

Bu çalışma, şempanze gruplarının sadece kullandıkları araçlarda değil, aynı zamanda iletişim şekillerinde de farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden, çeşitli şempanze gruplarını korumak gerçekten çok değerli.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/02/2025 13:18:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19786

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Taï Ulusal Parkı Şempanzelerinin Çiftleşme Çağrıları, Tek Bireyin Kaybıyla Değişti!. (15 Şubat 2025). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19786
Derin, U., Derin, U. (2025, February 15). Taï Ulusal Parkı Şempanzelerinin Çiftleşme Çağrıları, Tek Bireyin Kaybıyla Değişti!. Evrim Ağacı. Retrieved February 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19786
U. Derin, et al. “Taï Ulusal Parkı Şempanzelerinin Çiftleşme Çağrıları, Tek Bireyin Kaybıyla Değişti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 15 Feb. 2025, https://evrimagaci.org/s/19786.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Taï Ulusal Parkı Şempanzelerinin Çiftleşme Çağrıları, Tek Bireyin Kaybıyla Değişti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 15, 2025. https://evrimagaci.org/s/19786.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close